Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κόπωση σε τράπεζες, απογοήτευσε ο νόμος Κατσέλη και ΧΑ +0,16% στις 655 μον. παρά την άνοδο των ξένων αγορών λόγω νέου γύρου TLTRO

tags :
Κόπωση σε τράπεζες, απογοήτευσε ο νόμος Κατσέλη και ΧΑ +0,16% στις 655 μον. παρά την άνοδο των ξένων αγορών λόγω νέου γύρου TLTRO
Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές, εν μέσω αισιοδοξίας για νέο TLTRO
(upd18)Σε υποτονικό κλίμα κινήθηκε σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης η χρηματιστηριακή αγορά σε ιδιαίτερα περιορισμένο εύρος διακύμανσης τριών μονάδων και με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές.
Ειδικότερα, μεικτές τάσεις καταγράφηκαν στις τράπεζες, ανοδικά έκλεισαν στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες Εθνική +3,24% και Alpha Bank +1,96% ενώ με απώλειες  Πειραιώς -2,25% και Eurobank -1,01%
Από την άλλη, ισχυρή άνοδος σημειώνεται στις ευρωπαϊκές αγορές με τον Dax στην Γερμανία +2% καθώς το μέλος της ΕΚΤ, B. Coeure άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου γύρου TLTROs για τις ευρωπαϊκές τράπεζες επισημαίνοντας ότι ο λόγος είναι ότι η οικονομική επιβράδυνση είναι ισχυρότερη και πιθανότερη από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Σημειώνεται ότι το εν λόγω πρόγραμμα προσφέρει μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση με ευνοϊκές συνθήκες για τις τράπεζες, προκειμένου να βελτιώσει περαιτέρω την κατάσταση στον ιδιωτικό τομέα και να τονώσει τις τραπεζικές πιστώσεις στην πραγματική οικονομία.
Ο Γενικός Δείκτης για να ξεφύγει από την ζώνη των 650-660 χρειάζεται  νέα κεφάλαια που έως τώρα φαίνεται ότι οι επενδυτές δεν διατίθενται να ρισκάρουν με το θολό τοπίο στις τράπεζες να συνεχίζεται
Η χθεσινή συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών για τον νέο διάδοχο νόμο Κατσέλη, που έχει καθαρά ψηφοθηρικό χαρακτήρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας  σε γενικές γραμμές δεν ενθουσίασε ενώ δεν ήταν ένα deal από το οποίο οι τράπεζες κέρδισαν ουσιώδη, μάλλον οι τράπεζες απογοητεύτηκαν.
Αν και είναι πολύ πρόωρο να ειπωθεί ποιο θα είναι το κόστος αλλά μάλλον θα είναι κάτω από 1 δισεκ. ευρώ – ωστόσο ακόμη αυτό δεν έχει αποτιμηθεί -
Οι τράπεζες το μόνο που κέρδισαν ήταν τα 50 εκατ τον χρόνο η κάθε μια επιδότηση ή 200 εκατ ευρώ ετησίως και αυτό έχει προφανώς μια σημασία αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν και επιβαρύνσεις.
Είναι αξιοσημείωτο ότι  ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί έστω και για ψηφοθηρικούς λόγους να στηρίξει τις τράπεζες είτε μέσω του διαδόχου νόμου Κατσέλη, είτε με την εφαρμογή του APS του Ιταλικού μοντέλου στην Ελλάδα τα ξένα funds επιμένουν στις short θέσεις τους.
Το βασικό σενάριο των short funds είναι ότι τα NPEs και η διαδικασία εξυγίανσης θα χρονοτριβήσει οπότε θα απαιτηθούν άμεσες σχεδόν εξαναγκαστικές λύσεις.
Πιστεύουν ξεκάθαρα ότι θα απαιτηθούν νέα κεφάλαια από 8 έως 12 δισεκ. νέα κεφάλαια για να υπάρξει πλήρης και ουσιαστική εξυγίανση και λόγω των νέων κεφαλαίων το dilution των παλαιών μετόχων θα είναι ακραίο.
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν μεικτές τάσεις  με χαμηλές συναλλαγές  με την μεγαλύτερη άνοδο ΟΛΠ +3,24%, Aegean, ΟΤΕ, Motor Oil ενώ πτωτικά έκλεισαν Jumbo, Φουρλής, Sarantis.
Αύξηση του κύκλου εργασιών εμφάνισε ο ΟΛΠ για τη χρήση 2018 στα 132,9 εκατ. ευρώ από 111,5 εκατ. ευρώ το 2017 ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 27,8 εκατ. ευρώ από 11,2 εκατ. ευρώ με προτεινόμενο μέρισμα 0,424 ευρώ από 0,1712 ευρώ το 2017.
Βελτίωση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων με 10ετές στο 3,82% ενώ σταθεροποιητικά κινείται το ιταλικό 10ετές στο 2,80% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 102 μονάδες βάσης.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 655 μονάδες με την πρώτη στήριξη τις 630-640 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 605-615 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 655-665 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 675-685 μονάδων
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,16% στις 655 μονάδες έχοντας υψηλό στις 655,97 μονάδες και χαμηλό στις 652,18 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλα επίδεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 26,8 εκατ. ευρώ, ο όγκος 14,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 10,1 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 633 χιλ. ευρώ και όγκου 600 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 300 χιλ. τεμάχια αξίας 309 χιλ.ευρώ και η Eθνική 300 χιλ. τεμάχια αξίας 324 χιλ. ευρώ

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση  

Mε αρνητικό πρόσημο ξεκίνησε ο Τραπεζικός Δείκτης στο -0,45% ενώ ο Γενικός Δείκτης στο άνοιγμα του κατέγραψε οριακή πτώση -0,06%
Στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -0,28%
Περί της 12:45 με πιέσεις στην Πειραιώς έως -3,10% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -0,61%
Με την λήξη των παραγώγων, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +0,30% με την ήπια άνοδο των δεικτοβαρών ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και  Coca Cola.
Στις δημοπρασίες, με τα κέρδη της Εθνικής και της Alpha Bank ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό της ημέρας στο +1,03%

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Περιορισμένος, όπως άλλωστε αναμενόταν, ο ανασχηματισμός στο Υπουργικό Σχήμα, με βασική αλλαγή, την αναβάθμιση του Γιώργου Κατρούγκαλου στη θέση του υπουργού Εξωτερικών.
Όπως σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός όπως εξάλλου είχε δηλώσει, δεν κρίνει σκόπιμο να διατηρήσει ο ίδιος το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών.
Επίσης ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε το αναμενόμενο άνοιγμα στον χώρο της κεντροαριστεράς, με την τοποθέτηση του Θάνου Μωραϊτη στη θέση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών και του Άγγελου Τόλκα στη θέση του υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής
Στον απόηχο της συμφωνίας - κυβέρνησης για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του υπουργού Ε. Τσακαλώτου με τους διευθύνοντες συμβούλους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και τη γενική γραμματέα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).
H συνάντηση ήταν προγραμματισμένη και σε αυτή τέθηκαν τα θέματα που απασχολούν τις τράπεζες, όπως η αντιμετώπιση των "κόκκινων" δανείων και ο οδικός χάρτης για τα capital controls.
Την προκήρυξη εκλογών στις 28 Απριλίου 2018 προκήρυξε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sanchez, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Ο Sanchez αναγκάστηκε να οδηγήσει την Ισπανία σε πρόωρες εκλογές, μετά την καταψήφιση των προϋπολογισμών για το 2019, με τη χώρα να εισέρχεται σε μια νέα περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας.
Θετικά μηνύματα για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα καθώς ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, έκανε σήμερα λόγο για «παραγωγικές συναντήσεις» με τον αντιπρόεδρο της Κίνας, Liu He.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, δήλωσε σήμερα πως οι εμπορικές συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να επιτύχουν μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις.
Το σχέδιο νόμου για την αποτροπή ενός νέου shutdown, μιας νέας μερικής αναστολής της λειτουργίας υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ.
Το κείμενο καταρτίστηκε από στελέχη των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών και οι διατάξεις του προβλέπουν χρηματοδότηση για τις υπηρεσίες του ομοσπονδιακού κράτους και τη διάθεση ενός ποσού για την ασφάλεια των συνόρων.
Ωστόσο το σχέδιο νόμου δεν περιλαμβάνει τα κονδύλια ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων που ζητούσε ο Trump για να ανεγερθεί μέρος του τείχους που έχει εξαγγείλει στα σύνορα με το Μεξικό.
Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε πως ο Trump πρόκειται να υπογράψει το νομοσχέδιο, μετατρέποντάς το έτσι σε νόμο, εντός της προθεσμίας (αργότερα σήμερα Παρασκευή), μετά την παρέλευση της οποίας εξαντλούνται τα κεφάλαια για το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας και για πολλές ακόμη ομοσπονδιακές υπηρεσίες.
Σε ομιλία της στο Μόναχο η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde υπογράμμισε την άμεση ανάγκη να υπάρξει σταδιακή οικονομική σύγκλιση μεταξύ των Βόρειας και Νότιας Ευρώπης.
Όπως ανέφερε στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία, η συνολική ανεργία κυμαίνεται μεταξύ 10% και 20% αλλά στους νέους είναι πάνω από 30%.
Ακόμη, αναφερόμενη στο επιχειρηματικό κλίμα και στην γραφειοκρατία, τόνισε πως η επίλυση μιας εταιρικής αφερεγγυότητας (πτώχευσης) στην Ελλάδα παίρνει περίπου εννέα φορές περισσότερο χρόνο από ό, τι στην Ιρλανδία.

Ισχυρές πιέσεις στις ασιατικές αγορές

Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -1,17%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο -1,37% στις 2.682,39 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες -2,05% στις 27850,50 μονάδες

Ισχυρή άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σημαντικά κέρδη καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει άνοδο +2%, ο CAC στο Παρίσι στο +2%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται με άνοδο +1,7%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,9% και ο FTSE 100 με άνοδο +0,80%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται ανοδικά +1,30%, ο S&P με άνοδο +0,9%, ο Nasdaq καταγράφει κέρδη +0,55% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,27% ( 7,35 δολ. )

Μεικτή εικόνα στις τράπεζες και με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Εθνική

Μεικτές τάσεις σημειώθηκαν στις τράπεζες και με ιδιαίτερα χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Ανοδικά έκλεισαν, στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες, Εθνική και Alpha Bank ενώ πιέσεις ασκήθηκαν στην Πειραιώς και Eurobank
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,1150 ευρώ με άνοδο +3,24% με όγκο 3,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,04 ευρώ με άνοδο +1,96% με όγκο 2,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,61 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,6940 ευρώ με πτώση -2,25% με όγκο 1,38 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 303 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,5395 ευρώ με πτώση -1,01% με όγκο 3,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,18 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,0180 ευρώ με άνοδο +1,80% και κεφαλαιοποίηση 454 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1152 ευρώ με πτώση -1,03%  όγκο 69 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 53 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος  έκλεισε στα 13,35 ευρώ με πτώση -1,11% και κεφαλαιοποίηση 265 εκατ.ευρώ

Με μεικτές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές – Ξεχώρισε ο ΟΛΠ

Μεικτή εικόνα κατέγραψαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΟΛΠ, Aegean, ΟΤΕ, Motor Oil.
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν Jumbo, Φουρλής, Sarantis, Τιτάν.
H Coca Cola έκλεισε στα 29,00 ευρώ με άνοδο +0,21% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,78 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,55 ευρώ με άνοδο +0,96% και αποτίμηση 5,17 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,3260 ευρώ με πτώση -0,30% και αποτίμηση 308 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,65 ευρώ αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 383 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,90 ευρώ αμετάβλητος και αποτίμηση 2,84 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,12 με πτώση -0,31% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,47 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,83 ευρώ με πτώση -0,25% και κεφαλαιοποίηση 2,39 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,10 ευρώ με άνοδο +0,96% και κεφαλαιοποίηση 2,34 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,71 ευρώ με άνοδο +0,11% και κεφαλαιοποίηση 1,24 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,78 ευρώ με πτώση -1,47% και κεφαλαιοποίηση 2 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 8,38 ευρώ με πτώση -0,24% και κεφαλαιοποίηση 808 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,6950 ευρώ με πτώση -1,16% και με την κεφαλαιοποίηση στα 243 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,082 ευρώ με πτώση -1,20% με την κεφαλαιοποίηση 77 εκατ. ευρώ

Ανάκαμψη στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές στο 3,82% και στην Ιταλία 2,80% με διαφορά spread 102 μ.β.

Ανάκαμψη καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 3,82%ενώ σταθεροποιητικά κινείται το Ιταλικό 10ετές στο 2,80%  
Τα ελληνικά ομόλογα μετά τα κέρδη που σημειώθηκαν πρόσφατα εσχάτως κινούνται σταθεροποιητικά.
Η ιταλική κυβέρνηση μέχρι τώρα χειρίστηκε με ευέλικτο τρόπο την κόντρα με τις Βρυξέλλες και πέτυχε συμφωνία για δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019 στο 2,04% ωστόσο η ύφεση στην οικονομία είναι σοβαρό ζήτημα.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης προ καιρού για να διαμορφωθεί την τρέχουσα περίοδο στις 102 μονάδες βάσης.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων θα είχε απόδοση 4,20% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 100,67 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,44%...
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 106,66 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 2,34% με απόδοση αγοράς 2,36% και απόδοση πώλησης 2,32%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 103,62 μονάδες βάσης και απόδοση 2,52%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 101,06 μονάδες βάσης και απόδοση 3,22% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 99,53 μονάδες βάσης και απόδοση 3,46% απέχει από το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 99,24 μονάδες βάσης και απόδοση 3,80% με απόδοση αγοράς 3,82% και απόδοση πώλησης 3,78%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 94,72 μονάδες βάσης και απόδοση 4,42%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 91,50 μονάδες βάσης και απόδοση 4,71%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 91,45 μονάδες βάσης και απόδοση 4,82%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 372 μονάδες βάσης από 376 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 402 μονάδες βάσης από 416 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 4,02% ή 402 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα Ιταλικά ομόλογα το 10ετές 2,80% - Σε ιστορικό χαμηλό η Πορτογαλία

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,80% ενώ ενδοσυνεδριακά είχε επιδεινωθεί στο 2,90%.
Η ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι ότι λόγω της επιβράδυνσης στην Ευρώπη οι επενδυτές στρέφονται στα γερμανικά ομόλογα ενώ το Πορτογαλικό 10ετές σημείωσε ιστορικό χαμηλό.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 15/2/2019 στο 0,10% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,86% με το ιστορικό χαμηλό 0,82% σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,58% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,58% που  σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,24% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,80% με υψηλό ημέρας 2,90% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης