Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρά κέρδη στη Wall Street λόγω αισιοδοξίας για το εμπόριο - Άνοδος +1,74% για Dow

Ισχυρά κέρδη στη Wall Street λόγω αισιοδοξίας για το εμπόριο - Άνοδος +1,74% για Dow
Αισιοδοξία ότι ΗΠΑ και Κίνα θα καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία
(upd) Ισχυρά κέρδη είχε σήμερα (15/2/2019) η Wall Street, εν μέσω της αισιοδοξίας ότι ΗΠΑ και Κίνα θα καταλήξουν σε συμφωνία για το εμπόριο, αν και οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για μια επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, στον απόηχο χθεσινών απογοητευτικών στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις της χώρας.
Αποτέλεσμα ο Dow Jones να σημειώσει κέρδη της τάξης του 1,74% στις 25.882 μονάδες, με τον S&P 500 να ενισχύεται κατά 1,09% στις 2.775 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται 0,61% υψηλότερα στις 7.472 μονάδες.

Ώθηση στον Dow Jones προσέφεραν οι τραπεζικές μετοχές, ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με την JP Morgan να σημειώνει άνοδο 3%, τη Morgan Stanley να καταγράφει κέρδη 3,1%, την Bank of America να διαπραγματεύεται στο +2,5% και τη Citigroup να ενισχύεται κατά 2,9%.
Σημαντική άνοδο 2,7% σημείωσε και η Caterpillar, εταιρεία ευαίσθητη σε θέματα εμπορίου, λόγω της έκθεσής της στο εξωτερικό.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε πως οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα προχωρούν «εξαιρετικά καλά», ενώ επεσήμανε ότι μια πραγματική συμφωνία με το Πεκίνο είναι πιο κοντά από ποτέ.
«Θα ήταν τιμή μου να καταργήσω τους δασμούς εάν μπορέσουμε να πετύχουμε μια συμφωνία με την Κίνα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Trump.
Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, έκανε σήμερα λόγο για «παραγωγικές συναντήσεις» με τον αντιπρόεδρο της Κίνας, Liu He.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, δήλωσε σήμερα πως οι εμπορικές συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να επιτύχουν μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις.
Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές ανησυχούν για νέες έντονες αντιπαραθέσεις στις ΗΠΑ, καθώς ο Trump δήλωσε σήμερα ότι θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης εθνικής ανάγκης στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικό.
Αυτή η κίνηση αναμένεται να φέρει τον Trump σε μια νέα διαμάχη με τους Δημοκρατικούς, καθώς οι τελευταίοι κάνουν λόγο για μια αντισυνταγματική προσπάθεια εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου για να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του τείχους χωρίς την έγκριση από το Κογκρέσο .
Ο ίδιος ο Trump παραδέχτηκε ότι το θέμα «πιθανώς θα καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο», ωστόσο εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι «θα κερδίσει».
Σημαντική άνοδο 2,8% καταγράφει η μετοχή της PepsiCo, καθώς η αμερικανική εταιρεία προανήγγειλε ότι θα αυξήσει το μέρισμά της κατά 3%, ενώ ανακοίνωσε κέρδη αντίστοιχα των προβλέψεων των αναλυτών για το τέταρτο τρίμηνο του 2018.
Η μετοχή της εταιρείας έχει υποχωρήσει κατά 3,6% τους τελευταίους τρεις μήνες, με τον S&P 500 να ενισχύεται κατά 0,6% στο ίδιο διάστημα.
Εν τω μεταξύ, ορισμένα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία για τις ΗΠΑ ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) θα παραμείνει υπομονετική με περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.
Μία ημέρα μετά τις απογοητευτικές λιανικές πωλήσεις, που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων εννέα ετών τον Ιανουάριο, σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ κατέγραψε πτώση 0,6% τον Ιανουάριο του 2019, υποχωρώντας για πρώτη φορά σε διάστημα οκτώ μηνών.
Την ίδια ώρα, πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα κατέγραψαν τον Ιανουάριο οι τιμές εισαγωγών των ΗΠΑ, υποχωρώντας κατά 0,5% και οδηγώντας στη μεγαλύτερη ετήσια πτώση σε διάστημα σχεδόν 2,5 ετών, καθώς υποχώρησε το κόστος πετρελαϊκών προϊόντων, ενώ το ισχυρό δολάριο πίεσε τις τιμές των οχημάτων και των καταναλωτικών αγαθών.
Ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Raphael Bostic, δήλωσε σήμερα ότι η κεντρική τράπεζα δεν βιάζεται να φτάσει σε ουδέτερα επίπεδα επιτοκίων.
Όπως εκτίμησε ο Bostic, η Fed θα μπορούσε να προβεί σε μία αύξηση των επιτοκίων το 2019 και σε άλλη μία το 2020.

Ισχυρά κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς ο Benoit Coeure, μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου γύρου TLTROs (targeted longer-term refinancing operations) για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, επισημαίνοντας ότι η οικονομική επιβράδυνση είναι ισχυρότερη και πιθανότερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Σημειώνεται ότι το εν λόγω πρόγραμμα προσφέρει μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση με ευνοϊκές συνθήκες για τις τράπεζες, προκειμένου να βελτιώσει περαιτέρω την κατάσταση στον ιδιωτικό τομέα και να τονώσει τις τραπεζικές πιστώσεις στην πραγματική οικονομία.
Με ισχυρά κέρδη «απάντησε» ο τραπεζικός κλάδος, με τον δείκτη τραπεζών της Ευρωζώνης να σημειώνει άλμα 3,6%.

Οι γερμανικές τράπεζες Deutsche Bank και Commerzbank κατέγραψαν ισχυρά κέρδη 4,6% και 5,5%, ενώ οι γαλλικές Credit Agricole και Societe Generale σημείωσαν άνοδο 4% και 3,2% αντίστοιχα.
Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν και οι ιταλικές τράπεζες, με την Banco Bpm να σημειώνει άλμα 6,9%, την UBI Banca να καταγράφει κέρδη 5%, την Bper Banca να κλείνει στο +4,6% και την Intesa Sanpaolo να ενισχύεται κατά 3,2%, καθώς ο Coeure δήλωσε ότι η τρέχουσα κατάσταση της Ιταλίας δεν συνιστά απειλή για το ευρώ.
O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 1,41% κι έκλεισε στις 368,94 μονάδες.
Ισχυρά κέρδη 1,9% κατέγραψε ο κλάδος πρώτων υλών, λόγω της έκθεσής του στην Κίνα.
Σημαντική άνοδο 2,1% κατέγραψε ο δείκτης αυτοκινήτων, με την Daimler να ενισχύεται κατά 2,7% και τη Volkswagen να σημειώνει άνοδο 1,8%.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 1,89% κι έκλεισε στις 11.299,80 μονάδες, με τις γερμανικές τράπεζες να σημειώνουν ισχυρά κέρδη.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,55% στις 7.236,68 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 1,79% στις 5.153,19 μονάδες.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 1,90% κι έκλεισε στις 20.212,34 μονάδες.
Σημερινά στοιχεία της Τράπεζας της Ιταλίας έδειξαν ότι το χρέος της χώρας μειώθηκε στα 2,3167 τρισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2018, από 2,3454 τρισ. ευρώ τον Νοέμβριο.
Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 έκλεισε με κέρδη 1,91% στις 9.123,20 μονάδες, στον απόηχο της προκήρυξης πρόωρων εκλογών στις 28 Απριλίου 2019 από τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Pedro Sanchez.
Κέρδη 2,4% κατέγραψε η μετοχή της Royal Bank of Scotland, στον απόηχο των καλύτερων από ό,τι αναμενόταν αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η βρετανική τράπεζα για το σύνολο του 2018.
Επίσης, άνοδο 3,2% σημείωσε η μετοχή της Allianz, καθώς η γερμανική ασφαλιστική εταιρεία ανέφερε μια σημαντική άνοδο στα καθαρά της κέρδη για το τέταρτο τρίμηνο του 2018.

Υποχώρησαν οι αγορές της Ασίας

Με απώλειες ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι αγορές της Ασίας, εν μέσω ανησυχιών των επενδυτών για την παγκόσμια ανάπτυξη, ενώ στο επίκεντρο παραμένουν και οι εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση 1,13% στις 20.900,63 μονάδες, καθώς οι μετοχές των SoftBank Group και Honda υποχώρησαν κατά 4,4% και 2,3% αντίστοιχα.
Σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας κατέγραψε σημαντική πτώση 1,9% τον Δεκέμβριο του 2018.
Ο δείκτης Kopsi στη Νότια Κορέα σημείωσε πτώση 1,34% στις 2.196,09 μονάδες, με τις μετοχές των Samsung και SK Hynix να υποχωρούν κατά 3,1% και 4,7% αντίστοιχα.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε σημαντική πτώση 1,9% στις 27.900,84 μονάδες, καθώς οι μετοχές των AAC και Sunny Optical σημείωσαν πτώση 5,3% και 4,3% αντίστοιχα.
Όσον αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε στο -1,37% και τις 2.682,39 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component σημείωσε πτώση 1,15% στις 8.125,63 μονάδες.
Σημερινή έκθεση έδειξε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στην Κίνα κατέγραψε περαιτέρω υποχώρηση τον Ιανουάριο του 2019, στο 1,7% από 1,9% τον Δεκέμβριο, με τα στοιχεία να αποδεικνύονται κατώτερα των εκτιμήσεων.
Επιπλέον, ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο -0,24% και τις 10.064,78 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία σημείωσε άνοδο 0,11% στις 6.066,10 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης