Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σκουρλέτης: Προστατεύεται η συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών για πρώτη κατοικία

Σκουρλέτης: Προστατεύεται η συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών για πρώτη κατοικία
Οι νέες ρυθμίσεις προστατεύουν τα φτωχά νοικοκυριά, τόνισε ο Π. Σκουρλέτης
Με τις νέες ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας έγινε ένα βήμα μπροστά «για να ξεφύγουμε από την προηγούμενη κατάσταση που πραγματικά δημιουργούσε προβλήματα», ανέφερε μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο 105,5», ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.
«Πριν μπούμε στα μνημόνια», ανέφερε, «γίνονταν αρκετές δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμοί σε κατοικίες, δεν ήταν κάτι που ξαφνικά προέκυψε ως αποτέλεσμα της κρίσης. Βεβαίως, πολλά νοικοκυριά επιβαρύνθηκαν από τις πολιτικές ακραίας λιτότητας και σωστά είχαν μπει προστατευτικές δικλίδες», ανέφερε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε: «Επανερχόμαστε σε μία κατάσταση (στον καπιταλισμό ζούμε, με συγκεκριμένους κανόνες και για την ιδιοκτησία και για το ρόλο των τραπεζών) όπου δίνεται το βάρος -και είναι το νέο στοιχείο- στη δυνατότητα του δανειολήπτη να επιδοτηθεί για να αποπληρώσει τη δόση του, μέχρι 33%, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι στιγμής.
Για μία σειρά αδύνατα, λαϊκά νοικοκυριά, και προστατεύεται η κατοικία τους και τους δίνεται η δυνατότητα, ανάλογα με τα εισοδηματικά τους κριτήρια, να επιδοτηθεί από το κράτος, έτσι ώστε να μειωθεί κάποια στιγμή και το δάνειο, να αποκτήσουν ένα σπίτι "καθαρό".
Είναι ένα νέο ποιοτικό στοιχείο.
Επιβεβαιώνεται, με τα όρια που μπήκαν, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών για πρώτη κατοικία, φτωχά νοικοκυριά, προστατεύεται».
Συνεχίζοντας, απέδωσε σε πολιτική σκοπιμότητα τα όσα υποστηρίζονται από την αξιωματική αντιπολίτευση για αύξηση ελληνοποιήσεων αλλοδαπών και «σχέδια νοθείας». «Εάν δεν είναι αστειότητες, υπηρετούν συγκεκριμένη πολιτική σκοπιμότητα της ΝΔ σε ένα θέμα στο οποίο προσπαθεί να παίξει και η ακροδεξιά, που ανακαλύπτει "κίνδυνο" διάφορων μεταναστών που εισβάλλουν στη χώρα και μετονομάζονται Έλληνες πολίτες», είπε ο κ. Σκουρλέτης.
«Το 2015 κάναμε μία μεγάλη θεσμική τομή για τα παιδιά δεύτερης γενιάς (μεταναστών στην Ελλάδα) [...] Αυτοί που έχουν πάρει ιθαγένεια τα τελευταία χρόνια είναι αυτή η κατηγορία», ξεκαθάρισε ο κ. Σκουρλέτης.
Από εκεί και πέρα, δεύτερη κατηγορία είναι αυτοί που «με βάση τα χαρακτηριστικά της άδειας, τη νόμιμη, διαρκή παραμονή και απασχόληση στην Ελλάδα δικαιούνται να υποβάλουν τα χαρτιά τους για ιθαγένεια», είπε.
«Έχουμε κάνει αρκετές βελτιώσεις και στο σύστημα απόδοσης και στις προϋποθέσεις», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, ενώ χαρακτήρισε «εξωπραγματικά» τα νούμερα που αναφέρονται».
«Τα πάντα γίνονται με βάση το προβλεπόμενο θεσμικό πλαίσιο, που επί ΣΥΡΙΖΑ τείνει να προσομοιάσει με τα αντίστοιχα στις ευρωπαϊκές χώρες. Γιατί είχαμε πάρα πολύ μεγάλες αποκλίσεις και καθυστερήσεις», ανέφερε.
Συνεχίζοντας, προσέθεσε ότι στόχος είναι η μείωση της γραφειοκρατίας στο θέμα αυτό, και σχολιάζοντας τα αναφερόμενα σε δημοσιεύματα για εμπλοκή στελέχους της ΝΔ σε παράνομο κύκλωμα ελληνοποιήσεων είπε ότι «δεν μπορούν να ταλαιπωρούνται επί χρόνια ή να πέφτουν θύματα παρακυκλωμάτων άνθρωποι που δικαιούνται την ιθαγένεια» και υποστήριξε πως «η ρεμούλα και η μίζα είναι κάτι που τραβάει σαν το μαγνήτη κάποιους από τη ΝΔ».
Κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών στη Βουλή σχετικά με τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι πρόκειται για την πρώτη φάση της Συνταγματικής Αναθεώρησης και πρόσθεσε: «Η επιτυχής ολοκλήρωση της προσπάθειας της κυβέρνησης προϋποθέτει, όπως ορίζει το Σύνταγμα, ευρύτερες συναινέσεις. Στην επόμενη Βουλή θα έχουμε αλλαγές τέτοιες, αποτέλεσμα συναινέσεων, είτε της παρούσας είτε της επόμενης Βουλής.
Είναι μία ενιαία διαδικασία στην οποία μεσολαβούν οι εκλογές που αναδεικνύουν τους νέους συσχετισμούς σε επίπεδο Κοινοβουλίου.
Ο βαθμός στον οποίο θα επιτευχθεί αυτό θα προσδιορίσει και τις αλλαγές στο Σύνταγμα».
Αναφερόμενος ειδικότερα στην καταψήφιση του άρθρου 30 για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και στις διαφοροποιήσεις κυβερνητικών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη ρύθμιση των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας, ο κ. Σκουρλέτης είπε πως σε ένα θέμα όπως οι σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο βουλευτής πέραν της κατεύθυνσης του χώρου του, ψηφίζει με βάση τη συνείδησή του.
«Δεν θεωρώ ότι υπήρξε "πολιτική ήττα". Παρότι ήταν ονομαστική η ψηφοφορία, δεν γνωρίζω ακριβώς τι έκανε ο κάθε βουλευτής, ούτε το έχω δει στα μέχρι τώρα ρεπορτάζ», είπε ο κ. Σκουρλέτης και σημείωσε ότι «το βασικό άρθρο για τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους υπερψηφίστηκε με 151 ψήφους».
«Δεν είχαμε θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας», συνέχισε. «Ο κάθε βουλευτής κρίνεται από τους ψηφοφόρους του και τον κόσμο της Αριστεράς. Από εκεί και πέρα, ο καθένας δικαιούται να κάνει τις παρατηρήσεις του και να βγάζει τα συμπεράσματά του», ανέφερε.
Σχετικά με το σχεδιασμό της μάχης των ευρωεκλογών του προσεχούς Μαΐου, ο κ. Σκουρλέτης είπε πως «σε κοινωνικό επίπεδο έχουμε ήδη δει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη συσπείρωση δυνάμεων που σε προηγούμενους χρόνους εκφράζονταν πολιτικά μέσα από άλλα πολιτικά σχήματα, ιδιαίτερα της λεγόμενης Κεντροαριστεράς» και πρόσθεσε πως «και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, επιδιώκουμε να βάλουμε τη βάση για τη διαμόρφωση ενός αριστερού, προοδευτικού πόλου που θα αποτελείται από δυνάμεις της Αριστεράς, της Οικολογίας και της ευρύτερης Κεντροαριστεράς».
«Σκόπιμα», συνέχισε, «αυτή η προσπάθεια μεταφράζεται από ανθρώπους, κυρίως έξω από τον δικό μας χώρο, ως μία προσπάθεια ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς. Δεν πρόκειται περί αυτού.
Είναι μία προσπάθεια συνάντησης της Αριστεράς, σε προγραμματική βάση, με ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις, ώστε ο καθένας, στο πλαίσιο ενός προοδευτικού "αστερισμού" κομμάτων, κινήσεων και πολιτικών προσώπων, θα διαμορφώσει μία εναλλακτική προοδευτική πρόταση για την νέα φάση.
Το έχει ανάγκη η Ευρώπη, πολύ περισσότερο η Ελλάδα, που βγαίνει από τα μνημόνια μετά από τόσα χρόνια. Συζητήσαμε για τα επόμενα βήματα και είναι βέβαιο ότι τουλάχιστον ως προς τη διακήρυξη του κόμματός μας, αλλά και τη διαμόρφωση της λίστας του ευρωψηφοδελτίου, θα υπάρχει μία αντανάκλαση όλων αυτών των συζητήσεων και διεργασιών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης