Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Στροφή στην ποιότητα

tags :
Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Στροφή στην ποιότητα
Η ανακωχή στον τραπεζικό κλάδο έχει να κάνει κυρίως με την αξιολόγηση των πλάνων και την αποδοχή τους ως αξιόπιστα σενάρια επιστροφής τους στην συνήθη τραπεζική λειτουργία
Σε παρόμοιο τέμπο με την προηγούμενη εβδομάδα κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών κρατώντας τα κεκτημένα των τριών ανοδικών εβδομάδων.
Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα ουδόλως έχει επηρεάσει την θετική διάθεση των επενδυτών οι οποίοι κινούνται επιλεκτικά σε τίτλους με ελκυστικά θεμελιώδη και ισχυρή κεφαλαιακή δομή ενόψει και της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων χρήσης.
Μετά από αρκετό καιρό οι τράπεζες δείχνουν πιο μετριοπαθείς σε ότι αφορά την διαπραγμάτευση τους και σε αυτό έχουν συμβάλει σημαντικά οι προσπάθειες επιτάχυνσης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων καθώς και το πλάνο δράσεων μέσα από τις τιτλοποιήσεις το οποίο η κάθε τράπεζα αναμένεται να επικοινωνήσει μέσα στο Μάρτιο.
Στο τέλος του επόμενου μήνα θα γνωρίζουμε α) ποιο ή ποια πλάνα τιτλοποιήσεων θα ακολουθήσει η κάθε τράπεζα β) πόσο θα στοιχήσει στα κεφάλαια της και γ) πόσο γρήγορα θα οδηγήσει την κάθε τράπεζα στο στόχο των «κανονικών» μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων.
Η ανακωχή επομένως στον τραπεζικό κλάδο έχει να κάνει κυρίως με την αξιολόγηση των πλάνων από την Αγορά και την αποδοχή τους ως αξιόπιστα σενάρια επιστροφής τους στην συνήθη τραπεζική λειτουργία.
Σε αυτή την αργή κίνηση από το μέσον Ιανουαρίου η αγορά βελτίωσε την αποτίμηση της κατά 3,5 δις ευρώ και 140 τίτλοι βρίσκονται υψηλότερα από την αρχή του έτους.
Αντίστοιχα ο Γενικός Δείκτης είναι αυξημένος κατά 7% αλλά το κυριότερο από όλα είναι ότι αντιστράφηκε μια τάση εκροών επί 7 συνεχόμενους μήνες από τους ξένους θεσμικούς επενδυτές όπως καταγράφηκε τον Ιανουάριο.
Υπό άλλες συνθήκες μια εύθραυστη άνοδος με 35 εκατ. ευρώ ημερήσιο τζίρο θα έσπαγε πολύ εύκολα στην έλλειψη νέων καταλυτών ή σε αρνητικά δημοσιεύματα.
Παρόλα αυτά φαίνεται ότι η επίδραση κάποιων επιμέρους διακυμάνσεων (Intralot, Coca Cola) περιορίζεται εντός των συγκεκριμένων τίτλων που αφορά και εκτονώνεται σχετικά γρήγορα.
Η επισήμανση αυτή δείχνει ότι η Αγορά έχει αυτή την περίοδο αυξημένο αισθητήριο των θεμελιωδών δεδομένων και δεν είναι τυχαία η υπεραπόδοση των μετοχών που έχουν πίσω τους κερδοφορίες, μερίσματα και προοπτική.
Η στροφή στην ποιότητα γίνεται μεν με επιλεκτικό τρόπο, έχει ωστόσο φέρει αποτέλεσμα στους θιασώτες της (Jumbo, Aegean, Μυτιληναίος, Τερνα Ενεργειακή κλπ).
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κρατάει την επαφή με τα υψηλά έτους σε έναν ασυνήθιστο σχηματισμό συνεχόμενων ενδοσυνεδριακών ημερήσιων διακυμάνσεων με ανοδικές και καθοδικές ουρές.
Οι τρεις συνεχόμενοι «σταυροί» της εβδομάδας που πέρασε είναι ένδειξη ισορροπίας δυνάμεων η οποία ωστόσο φαίνεται σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο να ευνοεί τους αγοραστές.
Ο Γενικός Δείκτης παραμένει αγορασμένος από τις 21 Ιανουαρίου και η άνοδος έχει φθάσει σε κομβικό σημείο ως προς την αντίσταση που έχει μπροστά της.
Οι 660 μονάδες είναι ένα σημείο όπου υπάρχει προσφορά και αυτό πιθανότατα δικαιολογεί την στάση των αγοραστών οι οποίοι συσσωρεύουν δυνάμεις χτυπώντας προοδευτικά την εν λόγω αντίσταση τιμών αδυνατίζοντας την.
Παράλληλα, ο κατερχόμενος κινητός μέσος των 200 ημερών φαίνεται να δίνει ραντεβού με το Γενικό Δείκτη εφόσον υπάρξει διάσπαση των 660 μονάδων.
Η μακροπρόθεσμη τάση γυρίζει σε ανοδική στις 690 μονάδες αν και η ταχύτητα σύγκλισης Δείκτη και κινητού μέσου εκτιμάται ότι θα φέρει το σημείο καμπής στις 675 μονάδες. Χρονικά η στιγμή αυτή φαίνεται να έρχεται στις αρχές του ερχόμενου μήνα.
Αυτό αποτελεί και το αισιόδοξο σενάριο για την βραχυπρόθεσμη πορεία της Αγοράς το οποίο αναιρείται αν η Αγορά επιστρέψει άμεσα κάτω από τις 630 μονάδες.
Η μεγάλη εικόνα παραμένει διαγραμματικά σε συσσώρευση χαμηλών συναλλαγών στο εύρος των 590 και 660 μονάδων. Και την ερχόμενη εβδομάδα οι αγοραστές έχουν το πλεονέκτημα καθώς το αργό τέμπο τους ευνοεί στο να απορροφούν βραχυπρόθεσμα κέρδη κατοχυρώνοντας νέα υψηλότερα επίπεδα διαπραγμάτευσης.
Χωρίς ιδιαίτερα προγραμματισμένα γεγονότα εντός και εκτός Ελλάδας, η ατζέντα της ερχόμενης εβδομάδας δεν παρουσιάζει κάποιο ισχυρό ενδιαφέρον.
Ο ΟΤΕ το πρωί της ερχόμενης Πέμπτης θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα χρήσης και το προτεινόμενο μέρισμα προς διανομή ενώ το απόγευμα της ίδια ημέρας είναι προγραμματισμένη η τακτική τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές.
Επισημαίνεται ακόμα ότι η Δευτέρα είναι αργία για τις Αμερικανικές Αγορές

Μάνος Χατζηδάκης
Υπεύθυνος ανάλυσης Beta ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης