Τελευταία Νέα
Διεθνή

Coeure (EKT): Πιθανός ένας νέος γύρος TLTROs στην Ευρωζώνη - Το συζητάμε...

tags :
Coeure (EKT): Πιθανός ένας νέος γύρος TLTROs στην Ευρωζώνη - Το συζητάμε...
Το πρόγραμμα TLTROs παρέχει χρηματοδότηση σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για περιόδους έως και τεσσάρων ετών
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο ενός νέου γύρου TLTROs (targeted longer-term refinancing operations) για τις ευρωπαϊκές τράπεζες το μέλος της ΕΚΤ, B. Coeure, επισημαίνοντας ότι ο λόγος είναι ότι η οικονομική επιβράδυνση είναι ισχυρότερη και πιθανότερη από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Το εν λόγω πρόγραμμα παρέχει χρηματοδότηση σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για περιόδους έως και τεσσάρων ετών.
Προσφέρει μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση με ευνοϊκές συνθήκες για τις τράπεζες, προκειμένου να βελτιώσει περαιτέρω την κατάσταση στον ιδιωτικό τομέα και να τονώσει τις τραπεζικές πιστώσεις στην πραγματική οικονομία.
Το πρώτο πρόγραμμα εφαρμόστηκε από τον Ιούνιο του 2014, με το δεύτερο να ακολουθεί τον Μάρτιο του 2016.
Ενδεικτικά, οι ευρωπαϊκές τράπεζες δανείστηκαν 233 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο δεύτερο μέρος του προγράμματος για τη διοχέτευση εξαιρετικά φθηνού χρήματος προς δανεισμό στην αγορά της ευρωζώνης.
Αν και το σύνολο των κεφαλαίων που δάνεισε σε τράπεζες της ευρωζώνης η ΕΚΤ μέσω του TLTRO II διαμορφώθηκε σε 740 δισ. ευρώ, περισσότερο από το ήμισυ της αξίας αυτής συνίσταται από αναχρηματοδοτήσεις του πρώτου προγράμματος TLTRO.
Βέβαια, τα 722 δισ. ευρώ εξ αυτών ωριμάζουν το 2020, επισημαίνεται.
Επίσης, μιλώντας σε εκδήλωση του Council on Foreign Relations στη Νέα Υόρκη, ο Coeure δήλωσε ότι ποτέ δεν ήταν υπέρμαχος της αύξησης των επιτοκίων, προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για μείωσή τους σε περίπτωση στρες στην οικονομία.
Αναφορικά με το νέο πρόγραμμα TLTROs, ο Coeure ανέφερε ότι υπάρχουν σχετικές συζητήσεις, ωστόσο θα πρέπει να διαγνωστεί ότι θα επιτελεί το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης