Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στη Wall Street, με «φόντο» τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας

tags :
Άνοδος στη Wall Street, με «φόντο» τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας
Οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι ότι ΗΠΑ και Κίνα θα καταλήξουν σε συμφωνία για το εμπόριο
Με κέρδη άνοιξαν σήμερα (15/2/2019) οι δείκτες της Wall Street, εν μέσω της αισιοδοξίας ότι ΗΠΑ και Κίνα θα καταλήξουν σε συμφωνία για το εμπόριο, αν και οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για μια επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, στον απόηχο χθεσινών απογοητευτικών στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις της χώρας.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 1% στις 25.694 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,8% στις 2.767 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,4% υψηλότερα στις 7.458 μονάδες.


Ώθηση στον Dow Jones προσφέρουν οι τραπεζικές μετοχές, ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με την JP Morgan να σημειώνει άνοδο 2,6%, τη Morgan Stanley να καταγράφει κέρδη 2,5%, την Bank of America να διαπραγματεύεται στο +2,2% και τη Citigroup να ενισχύεται κατά 2,4%.
Ο Benoit Coeure, μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου γύρου TLTROs (targeted longer-term refinancing operations) για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, επισημαίνοντας ότι η οικονομική επιβράδυνση είναι ισχυρότερη και πιθανότερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Σημαντική άνοδο 1,9% καταγράφει και η Caterpillar, μια εταιρεία ευαίσθητη σε θέματα εμπορίου, λόγω της έκθεσής της στο εξωτερικό.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, έκανε σήμερα λόγο για «παραγωγικές συναντήσεις» με τον αντιπρόεδρο της Κίνας, Liu He.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, δήλωσε σήμερα πως οι εμπορικές συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να επιτύχουν μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, και τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Steven Mnuchin, ο Xi δήλωσε ότι οι συνομιλίες που διεξήχθησαν αυτή την εβδομάδα στο Πεκίνο σημείωσαν πρόοδο και ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να επιλύσει τις οικονομικές και εμπορικές της διαμάχες με τις ΗΠΑ μέσω συνεργασίας, όπως αναφέρει δημοσίευμα του κινεζικού πρακτορείου «Xinhua».
Οι Lighthizer και Mnuchin δήλωσαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι διατηρούν τις ελπίδες τους, αν και επεσήμαναν ότι πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά και ότι είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με την Κίνα για να καταλήξουν σε μια συμφωνία που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών, σύμφωνα με το «Xinhua».
Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές ανησυχούν για νέες έντονες αντιπαραθέσεις στις ΗΠΑ, καθώς η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε χθες ότι ο Trump θα υπογράψει το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό, αλλά αμέσως μετά θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης εθνικής ανάγκης, προκειμένου να εξασφαλίσει τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση του τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.
Η αμερικανική Γερουσία ψήφισε χθες συντριπτικά υπέρ της δικομματικής συμφωνίας για τον προϋπολογισμό, ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του 1/4 των ομοσπονδιακών υπηρεσιών και να αποφευχθεί ένα δεύτερο shutdown από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά.
Επόμενο βήμα είναι η ψήφισή του από την Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς και τέλος η έγκριση του νομοσχεδίου από τον Trump.
Σημαντική άνοδο 1,6% καταγράφει η μετοχή της PepsiCo, καθώς η αμερικανική εταιρεία προανήγγειλε ότι θα αυξήσει το μέρισμά της κατά 3%, ενώ ανακοίνωσε κέρδη αντίστοιχα των προβλέψεων των αναλυτών για το τέταρτο τρίμηνο του 2018.
Η μετοχή της εταιρείας έχει υποχωρήσει κατά 3,6% τους τελευταίους τρεις μήνες, με τον S&P 500 να ενισχύεται κατά 0,6% στο ίδιο διάστημα.
Οι επενδυτές δεν δείχνουν να έχουν επηρεαστεί από ορισμένα αρνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την οικονομία των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ κατέγραψε πτώση 0,6% τον Ιανουάριο του 2019, υποχωρώντας για πρώτη φορά σε διάστημα οκτώ μηνών.
Την ίδια ώρα, πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα κατέγραψαν τον Ιανουάριο οι τιμές εισαγωγών των ΗΠΑ, υποχωρώντας κατά 0,5% και οδηγώντας στη μεγαλύτερη ετήσια πτώση σε διάστημα σχεδόν 2,5 ετών, καθώς υποχώρησε το κόστος πετρελαϊκών προϊόντων, ενώ το ισχυρό δολάριο πίεσε τις τιμές των οχημάτων και των καταναλωτικών αγαθών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης