Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μηδενικός φόρος για την Amazon το 2018, χάρη στη… μεταρρύθμιση του Donald Trump

Μηδενικός φόρος για την Amazon το 2018, χάρη στη… μεταρρύθμιση του Donald Trump
Μηδενικό φόρο θα πληρώσει η Amazon το 2018
Μηδενικό φόρο θα πληρώσει για το 2018 στις Ηνωμένες Πολιτείες η Amazon, η κολοσσιαία εταιρεία με χρηματιστηριακή αξία περίπου 800 δισεκ. δολαρίων (είχε ξεπεράσει το 1 τρισεκ. δολάρια τον περασμένο Σεπτέμβριο), σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Φορολόγησης και Οικονομίας (ITEP) που δημοσιεύει το Fortune.
Σωστά, η Amazon θα πληρώσει φόρο ίσο με 0 δολάρια, παρά το γεγονός ότι τα κέρδη της για το έτος χρήσης διπλασιάστηκαν, φτάνοντας τα 11,2 δισεκ. δολάρια!
Η δε Amazon για το 2018 δήλωσε επιστροφή φόρου εισοδήματος 129 εκατ. ευρώ, μειώνοντας το ποσοστό φορολόγησης στο -1%.
Ως ήταν φυσικό, ο προκλητικά χαμηλός φορολογικός συντελεστής για την Amazon προκάλεσε την έντονη αντίδραση πολλών Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων με πρώτο τον Bernie Sanders.
«Όταν πληρώνεις 119 δολάρια το χρόνο για να γίνεις Prime Member της Amazon, έχεις πληρώσει περισσότερα απ′ ό,τι η Amazon σε φόρους.
Η δουλειά μας είναι: να καταργήσουμε τις φορολογικές ελαφρύνσεις Trump για το 1% και τις μεγάλες επιχειρήσεις και να απαιτήσουμε να πληρώνουν αυτό που τους αναλογεί».
Από την πλευρά του, ο Donald Trump σε παλαιότερη ανάρτησή του ανέφερε:
«Έχω εκφράσει τους προβληματισμούς μου για την Amazon πολύ πριν τις εκλογές.
Σε αντίθεση με άλλους, πληρώνουν λίγους ή καθόλου φόρους σε πολιτειακό ή τοπικό επίπεδο, χρησιμοποιούν τα Ταχυδρομεία μας σαν ντελίβερι (προκαλώντας μεγάλες απώλειες στις ΗΠΑ) και βγάζουν στο δρόμο χιλιάδες εμπόρους λιανικής».
Ασχέτως όμως του τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Donald Trump, στην έκθεση αναφέρεται πως η μηδενική φορολόγηση της Amazon είναι αποτέλεσμα της φορολογικής μεταρρύθμισης του ίδιου του Αμερικανού Προέδρου.
Όπως αναφέρεται, ο νόμος 2017 περί φορολογικών μειώσεων και απασχόλησης όχι μόνο μείωσε τους φορολογικούς συντελεστές από 35% σε 21%, αλλά επίσης δεν φρόντισε να περιορίσει ένα «ένα πλήθος φορολογικών κενών που επιτρέπουν σε κερδοφόρες εταιρείες να αποφεύγουν να πληρώνουν φόρους εισοδήματος, ομοσπονδιακούς ή κρατικούς κρατικά για σχεδόν τα μισά του κέρδη».
Έτσι ενώ ο συντελεστής φόρου εισοδήματος της Amazon κυμαινόταν στο 11,4% μεταξύ 2011 και 2016 και φέτος μειώθηκε στο -1%.
Σημειώνεται πως η Amazon έχει ιστορικό αποφυγής καταβολής φόρων ενώ πέρυσι το καλοκαίρι απασχόλησε τα ΜΜΕ όταν κατάφερε να πείσει τον Δήμαρχο του Σιάτλ να καταργήσει έναν φόρο, τα έσοδα από τον οποίο επρόκειτο να διατεθούν για την στήριξη των αστέγων της πόλης.
Σημειώνεται πως την Πέμπτη η Amazon ανακοίνωσε την Πέμπτη πως ακυρώνει σχέδιά της για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων στη Νέα Υόρκη.
Η εταιρεία είχε προγραμματίσει να κατασκευάσει ένα συγκρότημα στο Long Island City με αντάλλαγμα κρατικά και δημοτικά κίνητρα, όπως επιδοτήσεις.
Στη συμφωνία, ωστόσο, εναντιώθηκαν πολιτικοί που επέκριναν την παροχή επιδοτήσεων σε μία από τις πιο κερδοφόρες εταιρείες του κόσμου.
Η Amazon ανέφερε ότι η συμφωνία θα δημιουργούσε περισσότερες από 25.000 θέσεις εργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης