Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Οι επαναγορές μετοχών στηρίζουν εκ νέου τη Wall Street, το 2019

BofA: Οι επαναγορές μετοχών στηρίζουν εκ νέου τη Wall Street, το 2019
Νέα έκθεση της Bank of America για τη Wall Street
Η εντυπωσιακή ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αγορών της Νέας Υόρκης τον Ιανουάριο, μετά τον άκρως επώδυνο Δεκέμβριο 2018, οφείλεται στα τεράστια προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών που εφαρμόζουν οι μεγάλες εισηγμένες, αναφέρει σε έκθεσή της η Bank of America (BofA) Merrill Lynch.
Μάλιστα, ακόμη και αν οι συνολικές επαναγορές μετοχών έφθασαν το περασμένο έτος το ορόσημο του 1 τρισεκ. δολαρίων στη Wall Street, μέχρι στιγμής το ποσό που έχει δαπανηθεί το 2019 είναι κατά περίπου 80% υψηλότερο σε ετήσια σύγκριση, υπογραμμίζει η αμερικανική τράπεζα.
Με εξαίρεση τις επαναγορές, η ζήτηση για τις υπόλοιπες μετοχές είναι φτωχή, επισημαίνεται.
Τα διαγράμματα:





Ακραία στρέβλωση οι επαναγορές μετοχών 5 τρισ. δολ. μεταξύ 2009-2018 στην Wall

Η πιο ακραία στρέβλωση στην ιστορία, είναι οι επαναγορές ιδίων μετοχών στην Wall Street αναφέρει σε ανάλυση της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα J P Morgan τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι μέσω του buyback δηλαδή της επαναγοράς μετοχών από τις ίδιες τις εταιρίες και τα μερίσματα, οι μέτοχοι της Wall Street έχουν λάβει από το 2009 περί τα 5 τρισεκ. δολάρια ή κατά μέσο όρο 555 δισεκ. δολάρια τον χρόνο.
Τα 550 δισεκ. δολάρια τον χρόνο που είναι το όφελος των μετόχων της Wall αντιστοιχεί σε 2,5 φορές περίπου το ελληνικό ΑΕΠ.
Κατά την JPMorgan μεταξύ 28 και 31 Ιανουαρίου 2019 αναμένεται μπαράζ αποτελεσμάτων από τις εταιρίες του S&P 500 για το δ΄ τρίμηνο του 2018 ή συνολικά για το 2018.
Την εβδομάδα μεταξύ 28 και 21 Ιανουαρίου περίπου το 60% όλων των εταιρειών θα απαγορευτεί να επαναπωλήσουν τις μετοχές τους.



Αυτά είναι τα κακά νέα.
Τα καλά νέα είναι ότι η περίοδος ασάφειας έχει λήξει και από την νέα εβδομάδα μόνο το ένα τρίτο των εταιριών του S & P 500 θα μπορεί να επαναγοράζει μετοχές.
Το επόμενο διάστημα οι εταιρείες θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην προσπάθειά τους να κάνουν ότι έχουν κάνει την τελευταία δεκαετία δηλαδή να επαναγοράζουν συστηματικά μετοχές μειώνοντας τις μετοχές που βρίσκονται σε κυκλοφορία και ενισχύοντας τεχνητά τα κέρδη ανά μετοχή αλλά και τις μετοχές στην δευτερογενή αγορά
Οι επαναγορές μετοχών έχουν αποτελέσει καταλύτη του 9ετούς ανοδικού κύκλου καθώς οι εταιρείες S&P 500 έχουν στηρίξει τους μετόχους με 5 τρισεκατομμύρια δολάρια από το 2009 έως το τέλος του 2018, συμβάλλοντας σχεδόν στο 2% του ΑΕΠ των ΗΠΑ.




Ως αποτέλεσμα, έχει συμβεί το εξής απίστευτο στον S & P 500 έχει μειωθεί στα επίπεδα του 1999 ο παρανομαστής της σχέσης κέρδη ανά μετοχή καθώς δισεκατομμύρια μετοχές έχουν αφαιρεθεί από την κυκλοφορία...
Το 2018 ήταν αξιοσημείωτο όχι μόνο επειδή ήταν η χειρότερη χρονιά για τις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά ήταν και η χρονιά που ρευστοποιήθηκαν μετοχές αξίας 938 δισ. δολαρίων και μόνο στον τεχνολογικό κλάδο 350 δισεκ. και μόνο το 2017 έφτασαν τα 550 δισεκ. δολάρια.
Με βάση την JPMorgan αναμένεται από τις εταιρείες του S & P 500 να πραγματοποιήσουν επαναγορές ιδίων μετοχών αξίας 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων και να επιστρέψουν επιπλέον 500 δισεκ. δολάρια μέσω μερισμάτων δηλαδή όφελος για τους μετόχους 1,3 τρισεκ. δολάρια.
Κατά την J P Morgan υπάρχουν διαθέσιμα 700 δισεκ. δολάρια τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επαναγορές ιδίων μετοχών.
Όσον αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις, η JPMorgan αναμένει από τις εταιρείες τεχνολογίας να συνεχίσουν την επιθετική πολιτική επαναγοράς ιδίων μετοχών λόγω ισχυρότερης ανάπτυξης, υψηλότερων περιθωρίων, χαμηλότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων.
Η JPMorgan αναμένει ένα ακόμη ισχυρό έτος για τα κεφάλαια των εταιριών.
Μια άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση από την JPMorgan είναι ότι ενώ ιστορικά οι εξαγορές χρηματοδοτήθηκαν σε μεγάλο βαθμό με νέο χρέος, διαπιστώνεται οι σημαντικότερες εξαγορές του 2018 πραγματοποιήθηκαν από μετρητά και όχι από νέο χρέος και αυτή η εξέλιξη είναι σημαντική για το μέλλον.
Οι εταιρείες του S & P 500 έχουν επαναπατρίσει 340 δισεκ. δολάρια ή 27% ενώ ένα επιπρόσθετο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια παραμένει εκτός ΗΠΑ.
Η JPMorgan είναι σαφώς αισιόδοξη για τις επαναγορές μετοχών για το 2019, σημειώνοντας ότι η παράμετρος αυτή είναι που έχει κρατήσει υψηλά τις μετοχές στην Wall Street.
Ο βασικός λόγος που η Wall Street ακόμη δεν μπορεί να διορθώσει είναι ότι υπάρχει υπερβάλλουσα ρευστότητα η οποία μέσω της επαναγοράς ιδίων μετοχών κρατάει ζωντανή την Wall Street.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης