Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παπακωνσταντίνου: Πώς η Βρετανία μπορεί να πάρει μαθήματα από την Ελλάδα για το Brexit

Παπακωνσταντίνου: Πώς η Βρετανία μπορεί να πάρει μαθήματα από την Ελλάδα για το Brexit
Μία σύγκριση μεταξύ της απειλής του Grexit και της επιλογής του Brexit
Σύγκριση μεταξύ της παρ’ ολίγον εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και της απόφασης της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ, πραγματοποιεί σε άρθρο του στο Project Syndicate, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας.
Παρά το γεγονός ότι, όπως σημειώνει, η Ελλάδα βρέθηκε υπό την απειλή του Grexit, ενώ η Βρετανία επέλεξε το Brexit, η ελληνική περίπτωση μπορεί να προσφέρει ορισμένα σημαντικά «μαθήματα» στη διαδικασία ολοκλήρωσης του Brexit.
Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου: «Καθώς το τρένο του Brexit κινείται χωρίς σαφή κατεύθυνση, θα ήταν καλό να κοιτάξουμε πίσω μας, ως καθοδήγηση, ένα άλλο δραματικό επεισόδιο στην πολιτική της ΕΕ: το Grexit, που δεν συνέβη ποτέ.
Παρά το γεγονός ότι σχεδόν όλοι κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ μεταξύ του 2010 και του 2015 ήταν πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, αν όχι η ΕΕ, η χώρα παραμένει μέλος και των δύο.
Στο πρόσωπο της, δεν υπάρχει τίποτα να συγκρίνουμε.
Σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα είναι μια από τις μικρότερες οικονομίες της ΕΕ, γνωστή για τους αδύναμους θεσμούς και την οικονομία της, και ένας καθαρός αποδέκτης κονδυλίων της ΕΕ.
Η Ελλάδα απειλείται με απελάσεις από την ευρωζώνη (αν και δεν υπάρχει νομική διέξοδος), ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο επέλεξε να εγκαταλείψει την ΕΕ.
Και όμως το σενάριο Grexit προσφέρει σημαντικά διδάγματα για το τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων του Brexit.
Η προοπτική του Grexit - η οποία έμεινε στο τραπέζι μετά την έκρηξη της κρίσης το 2010 - υποχώρησε, αφού η πλειοψηφία των βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου υποστήριξε το δεύτερο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας το 2012 και τη σχετική αναδιάρθρωση του χρέους.
Η απειλή υποβαθμίστηκε ακόμη περισσότερο μετά την ανακοίνωση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi ότι το καλοκαίρι η ΕΚΤ ήταν έτοιμη να κάνει "ό, τι χρειάζεται" για τη διατήρηση του ευρώ.
Ο κίνδυνος του Grexit επέστρεψε δυναμικά το 2015, όταν μια νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση έπαιξε ένα «chicken game», κάνοντας οριακές διαπραγματεύσεις.
Ήταν μια περίπτωση ενός μοτοποδηλάτου εναντίον ενός γερμανικού φορτηγού.
Όταν η ΕΕ αρνήθηκε να υποκύψει, η Ελλάδα έπρεπε να υποβληθεί σε μια εμπειρία κοντά στο θάνατο πριν από την ενδεχόμενη στροφή της.
Μια εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, στην οποία η πλειοψηφία του 61% καταψήφισε μια συμφωνία, το ελληνικό κοινοβούλιο αγνόησε το αποτέλεσμα και ψήφισε συντριπτικά για ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης, αποφεύγοντας την κατάρρευση και τελικά κάνοντας το Grexit να ξεκουραστεί.
Υπάρχουν πολλά χρήσιμα μαθήματα εδώ στο πλαίσιο της Brexit.
Το πρώτο είναι ότι η διαπραγματευτική δύναμη δεν είναι ποτέ με τη μεμονωμένη χώρα.
Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ δεν μπορεί ούτε να εκβιασθεί ούτε να διαιρεθεί με την οικοδόμηση κατάλληλων συμμαχιών, ειδικά από μια χώρα που θα την εγκαταλείψει.
Ούτε ένας κράτος μέλος της ΕΕ μπορεί να απευθύνει έκκληση σε πολιτικούς, μέσω των γραφειοκρατών, διότι καμία πολιτική διαπραγμάτευση δεν μπορεί να αγνοήσει τεχνικά ή νομικά προβλήματα.
Όπως και η Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν γνώριζε την πολιτική και θεσμική δυναμική της ΕΕ.
Αυτό οδήγησε σε μια εσφαλμένη διαπραγματευτική στρατηγική, βασισμένη σε μια άστοχη πίστη στη μόχλευση που θα έδινε το μέγεθος του Ηνωμένου Βασιλείου.
Επίσης, η βρετανική κυβέρνηση δεν διέθετε μια σαφή μακροπρόθεσμη στρατηγική.
Το να θέλεις να εγκαταλείψεις την ΕΕ δεν αρκεί,  πρέπει επίσης να σχεδιάσετε πώς να το κάνετε και τι θα συμβεί την επόμενη μέρα.
Όπως και με το Grexit, ο χρόνος λειτούργησε προς όφελος της ΕΕ.
Μέχρι το 2015, η ΕΕ ήταν καλύτερα προετοιμασμένη για τη διαχείριση ενός πιθανού Grexit και έτσι είναι σήμερα με την Brexit.
Ο αρχικός φόβος της μετάδοσης μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουνίου του 2016 έδωσε τη θέση του στην εμφάνιση ενός εκπληκτικά συνεκτικού μετώπου της ΕΕ, το οποίο χωρίς αμφιβολία βοήθησε ευρύτερες γεωπολιτικές απόψεις έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.
Αντί να ευνοεί τις φυγόκεντρες δυνάμεις, η συρρίκνωση του Brexit αύξησε την εμπιστοσύνη στην ΕΕ και το ευρώ.
Αληθινά, η ΕΕ χειρίστηκε το Brexit με έναν συνδυασμό αρχών, γραφειοκρατίας και τήρησης των κανόνων.
Επιπλέον, η βρετανική εσωτερική λήψη αποφάσεων σχετικά με το Brexit ενίσχυσε την τάση της ΕΕ να υιοθετήσει επιφυλακτικότητα και έλλειψη στρατηγικής προοπτικής, όπως συνέβη και κατά την κρίση της ευρωζώνης.
Καθώς μεταβαίνουμε στο τελικό παιχνίδι του Brexit, αρκετές σκέψεις πλαισιώνουν το ζήτημα από την πλευρά της ΕΕ.
Αυτές περιλαμβάνουν την συνειδητοποίηση ότι δεν υπάρχει σαφής πλειοψηφία της Βουλής των Κοινοτήτων για οποιαδήποτε επιλογή Brexit.
Μια πεποίθηση ότι η Βρετανή πρωθυπουργός Theresa May στερείται υποστήριξης για έναν ρεαλιστικό συμβιβασμό, μια υποψία ότι οι σκληροπυρηνικοί Brexiteers «κυνηγούν το ρολόι» μέχρι την προθεσμία της 29ης Μαρτίου 2019 για το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει την ΕΕ  και η αυξανόμενη αμφιβολία για τη σοφία ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.
Το κυρίαρχο συναίσθημα στο οποίο στηρίζεται η ενιαία θέση της ΕΕ στο Brexit φαίνεται τώρα να είναι αυτό που στην περίπτωση της Ελλάδας ήταν: «αρκετά».
Όλα αυτά δείχνουν ότι, αντίθετα με τις προσδοκίες του των οπαδών του Brexit, η ΕΕ δεν θα διαλυθεί.
Θα κάνει ορισμένες παραχωρήσεις για μια τελευταία προσπάθεια να κερδίσει μια πλειοψηφία στη βρετανική Βουλή, αλλά τίποτα περισσότερο.
Αντ 'αυτού, θα επικεντρωθεί στη δική της ενότητα και θα προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα.
Η ΕΕ θα συμφωνήσει σε οποιαδήποτε παράταση της προθεσμίας της 29ης Μαρτίου για να αποφευχθεί η επίπληξή της για το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεν θα διεξαχθούν διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής για τις 17 ώρες όπως συνέβη με την Ελλάδα το 2015.
Γνωρίζουμε τώρα ότι το σχέδιο Brexit της βρετανικής κυβέρνησης αποτελείται από τον τετραγωνισμό του παροιμιώδους κύκλου.
Ωστόσο, έχει η ΕΕ ένα σχέδιο;
Θα πρέπει να γίνονται αποδεκτά μόνο δύο αποτελέσματα: μία συνδιαλλακτική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο ή μια ψήφος του λαού που αντιστρέφει πειστικά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016.
Παρά την αυξανόμενη υποστήριξη στις πρώτες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η τελευταία είναι η προτιμώμενη μακροπρόθεσμη εναλλακτική λύση της ΕΕ.
Αν και το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να αυτοκαταστραφεί σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα, η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει τη χώρα με κάθε τρόπο να επανεξετάσει μια εσφαλμένη απόφαση βασισμένη σε ψέματα.
Η ΕΕ δεν μπορεί φυσικά να το κάνει ανοιχτά.
Ευτυχώς, το μόνο που χρειάζεται να κάνει τώρα είναι να τηρεί τις αρχές που έχει ορίσει και να αφήσει το χρόνο να κάνει τη δουλειά του.
Η ΕΕ πρέπει να αντισταθεί στον πειρασμό να ωθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια "λογική συμφωνία" που θα περιλαμβάνει μια συντεχνία των τελωνειακών αρχών.
Αυτό μπορεί να ακούγεται κυνικό, αλλά η διατήρηση του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.
"Δεν υπάρχει συμφωνία" από την πλευρά της ΕΕ είναι αυτό που κράτησε την Ελλάδα από το να εγκαταλείψει την ευρωζώνη το 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης