Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Αρρυθμίες» από τα έσοδα με το… καλημέρα - Έρχονται ρυθμίσεις εισπρακτικού χαρακτήρα

tags :
«Αρρυθμίες» από τα έσοδα με το… καλημέρα - Έρχονται ρυθμίσεις εισπρακτικού χαρακτήρα
«Καμπανάκι» από τα έσοδα με το… καλημέρα - Έρχονται ρυθμίσεις εισπρακτικού χαρακτήρα
Με «αρρυθμίες» στα έσοδα που δεν έτρωσαν σε μεγάλο βαθμό το πρωτογενές πλεόνασμα, λόγω της τακτικής υπερσυγκράτησης των δαπανών που ακολουθήθηκε, ξεκίνησε το 2019 για τον προϋπολογισμό.
Παρά ταύτα το «καμπανάκι» για τις χαμηλές εισπράξεις δεν άργησε να χτυπήσει από τη στιγμή που το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού (μαζί με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) ανήλθε τον Ιανουάριο εφέτος, σε 3,981 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 152 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 3,7%.
Από την άλλη τα συνολικά έσοδα (προ επιστροφών φόρου) του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4, 224 δισ. ευρώ, επίσης μειωμένα κατά 187 εκατ. ευρώ ή 4,2% έναντι του ετήσιου στόχου.
Πρόκειται για «αρρυθμίες» οι οποίες όπως εικάζουν αρμόδιες πηγές αυτές θα «διορθωθούν» το επόμενο διάστημα με τα νέα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα που θα επιστρατέψει το οικονομικό επιτελείο και θα αφορούν οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά  ταμεία.
Με τις δύο νέες ρυθμίσεις, που θα περιληφθούν σε σχετικό νομοσχέδιο που έχουν ξεκινήσουν και γράφουν οι αρμόδιες υπηρεσίες με σκοπό να έρθει σύντομα στη βουλή, θα δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες να εξοφλήσουν σε πολλές μηνιαίες δόσεις - υπό προϋποθέσεις θα  φθάνουν ακόμη και τις 120, και μετά από ένα  γενναίο «κούρεμα» έως 70%  της βασικής οφειλής - τα χρέη τους,  γεμίζοντας έτσι με «φρέσκο» χρήμα τα κρατικά ταμεία.  
Μεγάλη συμβολή στα έσοδα και στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019 θα έχει το κυνήγι των μικροοφειλετών, στο οποίο θα αποδυθούν τα δύο νέα κέντρα είσπραξης οφειλών που θα δημιουργηθούν τους επόμενους μήνες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Στο «μάτι» των δύο κέντρων θα βρεθούν φορολογούμενοι με χρέη από 1 έως 300.000 ευρώ.
Η ΑΑΔΕ αφαιρεί από τα δικαστικά τμήματα των ΔΟΥ την αρμοδιότητα για το κυνήγι των 4 εκατομμυρίων μικρών οφειλετών (χρωστούν όλοι μαζί 28,5 δισ. ευρώ) και τη μεταφέρει στα ειδικά κέντρα είσπραξης τα οποία δημιουργεί.
Αυτά θα λειτουργούν στα πρότυπα της Ειδικής Μονάδας Είσπραξης (ΕΜΕΙΣ), η οποία δημιουργήθηκε στην καρδιά των μνημονιακών χρόνων για οφειλέτες με χρέη προς την εφορία από 300.000 έως και 9 δισ. ευρώ.
Με τον τρόπο αυτό η ΑΑΔΕ κυκλώνει τους οφειλέτες, ανεξάρτητα του ύψους της οφειλής.
Αλλωστε τα έσοδα της ΕΜΕΙΣ από τους μεγαλοοφειλέτες, που χρωστούν 75,5 δισ. από τα 104 δισ. ευρώ, θεωρούνται ιδιαίτερα χαμηλά, καθώς για το σύνολο του 2018 δεν ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ. Με τα εισπρακτικά αποτελέσματα να μην είναι τα αναμενόμενα, η Ανεξάρτητη Αρχή συγκεντρώνει όλες τις υποθέσεις και τις πληροφορίες που αφορούν μικροοφειλέτες στις δυο νέες μεγάλες Μονάδες Είσπραξης, για να μεγιστοποιήσει τις πιέσεις και την είσπραξη.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης