Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ινδία: Ο Modi προειδοποιεί το Πακιστάν ότι θα υπάρξει σθεναρή αντίδραση μετά την πολύνεκρη επίθεση στο Κασμίρ

tags :
Ινδία: Ο Modi προειδοποιεί το Πακιστάν ότι θα υπάρξει σθεναρή αντίδραση μετά την πολύνεκρη επίθεση στο Κασμίρ
Ινδία: Ο Modi προειδοποιεί το Πακιστάν ότι θα υπάρξει σθεναρή αντίδραση μετά την πολύνεκρη επίθεση στο Κασμίρ
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Narendra Modi προειδοποίησε σήμερα (15/2) ότι η κυβέρνησή του θα δώσει σθεναρή απάντηση μετά τη βομβιστική επίθεση στο Κασμίρ, όπου σκοτώθηκαν 44 χωροφύλακες, για την οποία η κυβέρνησή του κατηγόρησε το Πακιστάν, κλιμακώνοντας την ένταση ανάμεσα στα δύο κράτη που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια.
Η επίθεση με στόχο αυτοκινητοπομπή του στρατού στο Τζαμού και Κασμίρ, όπου η Ινδία είναι αντιμέτωπη με ανταρτοπόλεμο, ήταν η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών και σημειώθηκε ενώ απομένουν πλέον λίγοι μήνες πριν το ινδουιστικό εθνικιστικό κόμμα του Narendra Modi αναμετρηθεί με τους αντιπάλους του στις κάλπες.
«Θα δώσουμε την αρμόζουσα απάντηση, δεν θα επιτρέψουμε στον γείτονά μας να μας αποσταθεροποιήσει», υπογράμμισε ο Narendra Modi, λίγη ώρα αφότου προέδρευσε στην έκτακτη συνεδρίαση που συγκάλεσε για την επίθεση.
Η επίθεση προκάλεσε ξέσπασμα οργής στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και απαιτήσεις να υπάρξει ανταπόδοση.
Η τζιχαντιστική οργάνωση Τζάιςι Μοχάμαντ (JeM), η οποία εδρεύει στο Πακιστάν, ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, που διέπραξε βομβιστής-καμικάζι πέφτοντας πάνω σε λεωφορείο που μετέφερε μέλη της χωροφυλακής χθες Πέμπτη.
Η ινδική κυβέρνηση ανέφερε ότι διαθέτει αδιάσειστες αποδείξεις για την εμπλοκή του Πακιστάν στην επίθεση. Το Ισλαμαμπάντ διέψευσε πως ενέχεται στην ενέργεια.
Η Ινδία θα προχωρήσει σε όλα τα διπλωματικά μέσα που διαθέτει για να επιτύχει την «απόλυτη απομόνωση» του Πακιστάν, τόνισε ο υπουργός Προεδρίας της ινδικής κυβέρνησης Αρούν Τζέιτλι μετά την έκτακτη συνεδρίαση στην πρωθυπουργική κατοικία.
Το πρώτο βήμα θα είναι πως η Ινδία θα τερματίσει τα προνόμια που απολαύει το Πακιστάν χάρη στη μεταχείριση της ρήτρας του Μάλλον Ευνοούμενου Κράτους (ΜΕΚ) από το Νέο Δελχί μέχρι χθες, ανέφερε ο Τζέιτλι.
Το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών «θα προχωρήσει σε όλα τα πιθανά βήματα» για να επιτύχει «την πλήρη απομόνωση του Πακιστάν από τη διεθνή κοινότητα».
Το διμερές εμπόριο Ινδίας-Πακιστάν ανέρχεται σε σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Ο Narendra Modi όμως, μπροστά στις εκλογές, πιέζεται να επιδείξει πυγμή.
Ο Λευκός Οίκος αξίωσε σε ανακοίνωσή του - παρά τις διαψεύσεις του Ισλαμαμπάντ - το Πακιστάν «να τερματίσει αμέσως να υποστηρίζει και να προσφέρει ασφαλές καταφύγιο σε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις στο έδαφός του» και πρόσθεσε ότι η επίθεση ενίσχυσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ να εντείνει την διμερή αντιτρομοκρατική συνεργασία με αυτή της Ινδίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης