Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αμφίσημα τα αποτελέσματα από το άνοιγμα Τσίπρα στην Κεντροαριστερά, κατώτερα των προσδοκιών

Αμφίσημα τα αποτελέσματα από το άνοιγμα Τσίπρα στην Κεντροαριστερά, κατώτερα των προσδοκιών
Χαμηλού βεληνεκούς και οι δύο υφυπουργοί που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ
Μια ακόμα «ζαριά» έριξε ο Αλέξης Τσίπρας με το άνοιγμα της κυβέρνησης προς την Κεντροαριστερά όπως αποτυπώθηκε από τον ανασχηματισμό τα αποτελέσματα του οποίου μοιάζουν αμφίσημα.
Χαμηλού βεληνεκούς και οι δύο υφυπουργοί που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και αποτελούν μέλη της νέας σύνθεσης της κυβέρνησης, ωστόσο είναι νέοι και είχαν προηγούμενη κυβερνητική θητεία αλλά την ίδια ώρα, λένε κάποιοι, ότι ο Αλέξης Τσίπρας «όταν θέλει κάτι το πετυχαίνει».
Σε κάθε περίπτωση, τα ανοίγματα αυτά θα μετρηθούν στις επόμενες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης κι από αυτό θα κρίνει ως ένα βαθμό ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του αν θα οδηγηθεί η χώρα σε εθνικές εκλογές τον Μάιο ή με τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης τον Οκτώβριο.
Ο μίνι ανασχηματισμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει άνοιγμα στην Κεντροαριστερά με άρωμα ΠΑΣΟΚ, επιλογή στελεχών από τη νέα γενιά του κόμματος και αναβάθμιση του Γιώργου Κατρούγκαλου.
Ωστόσο, έχει δημιουργήσει αίσθηση η ένταξη δύο πρώην στελεχών του Γιώργου Παπανδρέου στο κυβερνητικό σχήμα γεγονός που προκάλεσε και την οργισμένη αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής το οποίο αναφέρεται σε κηπουρούς καρέκλας ενώ από την πλευρά της η ΝΔ μίλησε για ανασχηματισμό με κηπουρούς.
Θάνος Μωραϊτης και Άγγελος Τόλκας είναι τα δύο πρόσωπα που συζητήθηκαν καθώς και οι δύο υπήρξαν συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου και δεν είχαν διστάσει στο παρελθόν να χαράξουν σαφείς γραμμές από τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ.
Το παρασκήνιο βράζει αναφορικά με τις αλλαγές στο νέο κυβερνητικό σχήμα παρά το γεγονός ότι δεν αποτέλεσε έκπληξη το άνοιγμα της κυβέρνησης προς την Κεντροαριστερά.
Ωστόσο, τα ονόματα των δύο προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ νέων μελών του κυβερνητικού σχηματισμού δεν είχαν διαρρεύσει όλο το προηγούμενο διάστημα και δεν συγκαταλέγονταν στον κατάλογο των υποψηφίων για υπουργικό θώκο.
Προφανώς, στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμήθηκε ότι και τα δύο αυτά στελέχη που έχουν αναφορά στο ΠΑΣΟΚ και είχουν υπουργικές θέσεις κατά το παρελθόν και επιπροσθέτως είχαν διαφοροποιηθεί από τις επιλογές της σύμπραξης με τη ΝΔ και είχαν τονίσει την ανάγκη για τη δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου, αποτελούσαν πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ να τους προσεγγίσει και να σηματοδοτήσει με την επιλογή τους αυτό που ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει προοδευτικό και προγραμματικό άνοιγμα.
Άλλωστε, αυτός ο μίνι ανασχηματισμός προδίδει και τον πολιτικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου στο δρόμο που οδηγεί στις κάλπες είτε αυτές γίνουν τον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές είτε με την λήξη της κυβερνητικής θητείας τον Οκτώβριο.
Με έξι νέα πρόσωπα στο κυβερνητικό σχήμα που ανακοινώθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, τα δύο από το πρώην ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να αναδείξει το άνοιγμα που θέλει να κάνει προς το Κέντρο. Έτσι, δράττοντας την ευκαιρία από τη συμφωνία των Πρεσπών και τη θετική άποψη που είχε ο Γιώργος Παπανδρέου, επέλεξε δύο δικά του στελέχη.
Κι αναμένεται να κάνει κι άλλες αντίστοιχες κινήσεις από εδώ και στο εξής στέλνοντας μήνυμα και στη Φώφη Γεννηματά.
Σε κάθε περίπτωση, τα μηνύματα που προκύπτουν από τον μικρό ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε ο πρωθυπουργός είναι πολύπλευρα.
Καθώς φαίνεται ο Αλέξης Τσίπρας, δεν ήθελε να προκαλέσει δυσαρέσκεια στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πρέπει να τρέξουν την προεκλογική περίοδο ενώ κινείται με γνώμονα να κρατηθούν οι ισορροπίες στην κυβέρνηση και να είναι έτοιμα τα νομοθετήματα που έχει προγραμματίσει να περάσει πριν από τον Μάιο έτσι ώστε να μην υπάρχουν εκκρεμότητες αν χρειαστεί να στηθούν κάλπες.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης