Τελευταία Νέα
Διεθνή

Von der Leyen (ΥΠΕΘΑ Γερμανίας): Η Γερμανία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για αύξηση αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ

Von der Leyen (ΥΠΕΘΑ Γερμανίας): Η Γερμανία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για αύξηση αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ
Τα τελευθταία έξι χρόνια η Γερμανία έχει αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες κατά 36% βάσει των κριτηρίων του NATO
Τη διαβεβαίωση ότι η Γερμανία παραμένει δημευμένη στις υποσχέσεις της για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ, επανέλαβε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ursula von der Leyen, υπογραμμίζοντας ότι κατανοεί την πίεση που ασκεί η Ουάσιγκτον προκειμένου το Βερολίνο να αυξήσει τις γερμανικές στρατιωτικές δαπάνες.
«Η απαίτηση αυτή, την οποία ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama μας είχε υπενθυμίσει επανειλημμένα, είναι δικαιολογημένη. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα στη συμμαχία η οποία υπηρετεί την ασφάλειά μας», δήλωσε η γερμανίδα υπουργός στη Süddeutsche Zeitung ενόψει της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, που ξεκινά σήμερα.
Η Γερμανία ήδη βρίσκεται σε αυτόν τον δρόμο, διαβεβαίωσε η ίδια.
«Αυτή είναι η έκτη μου διάσκεψη για την ασφάλεια. Μόνο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έχουμε αυξήσει τις (στρατιωτικές) δαπάνες μας κατά 36% βάσει των κριτηρίων του NATO», εξήγησε η von der Leyen.
Στην ετήσια έκθεσή της για τη στρατηγική της, η γερμανική κυβέρνηση ανέφερε πως έχει δεσμευθεί στους εταίρους της στο NATO πως δεν θα περιορίσει την αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού της στο ήδη υπεσχημένο 1,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2024.
Η Γερμανία παραμένει «δεσμευμένη» για την επίτευξη του στόχου του NATO, που είναι να δαπανά το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα, επέμεινε η γερμανίδα υπουργός, στέλεχος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU).
Εξάλλου, η von der Leyen εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία του 1987 για τα πυρηνικά όπλα και τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς δεν είναι νεκρή, μολονότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία ανακοίνωσαν πως αποσύρονται από την INF.
«Τώρα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πείσουμε τη ρωσική πλευρά να επιστρέψει στη συμφωνία», δήλωσε. Επιπλέον, πρέπει να συμπεριληφθεί στη συμφωνία η Κίνα, έκρινε η φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας πως ο ασιατικός γίγαντας «έχει κάνει μεγάλα βήματα μπροστά ως προς την ανάπτυξη τέτοιων όπλων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης