Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκουρλέτης: Δείγμα υγείας και πολιτικής ωρίμανσης αν κάποιος αισθάνεται την ανάγκη να συμπορευτεί με άλλον χώρο

Σκουρλέτης: Δείγμα υγείας και πολιτικής ωρίμανσης αν κάποιος αισθάνεται την ανάγκη να συμπορευτεί με άλλον χώρο
«Δεν είναι κακό κάποιος να μετατοπίζεται», ανέφερε ο Π. Σκουρλέτης
«Έχουμε δει μία ριζική αναμόρφωση στο κοινωνικό πεδίο, έχει αλλάξει ο πολιτικός χάρτης και αυτό αποτυπώνεται και σε αυτό το επίπεδο», ανέφερε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του ΕΡΤ, μιλώντας για τον ανασχηματισμό και την επιλογή των κ.κ. Μωραίτη και Τόλκα που προέρχονται από τον χώρο του ΚΙΝΑΛ.
Όπως σημείωσε, ο ανασχηματισμός προέκυψε κυρίως, λόγω των κενών που δημιούργησαν οι υποψηφιότητες της κ. Νοτοπούλου και του κ. Ηλιόπουλου, ενώ αιτιολογώντας την επιλογή των κ.κ. Μωραίτη και Τόλκα ανέφερε ότι «έχουμε δει μία ριζική αναμόρφωση στο κοινωνικό πεδίο, έχει αλλάξει ο πολιτικός χάρτης και αυτό αποτυπώνεται και σε αυτό το επίπεδο».
Ο ίδιος σχολιάζοντας την κριτική που ασκούσαν στον ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν αυτά τα δύο πρόσωπα, επεσήμανε  ότι «δεν είναι κακό κάποιος να μετατοπίζεται», προσθέτοντας  πως «αυτός που μετατοπίστηκε δεν είναι η κυβέρνηση ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ».
Μάλιστα, χαρακτήρισε ως «δείγμα υγείας και πολιτικής ωρίμανσης αν κάποιος αισθάνεται την ανάγκη να συμπορευτεί με άλλον χώρο, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει αυτή πολιτική αναγκαιότητα».
Αναφορικά με την κριτική που άσκησε το ΚΙΝΑΛ για την επιλογή των συγκεκριμένων προσώπων και την κατηγορία περί «λεηλάτησης» του χώρου της Κεντροαριστεράς από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σκουρλέτης σχολίασε ότι είναι «μία ομολογία αδυναμίας» λόγω έλλειψης αυτοπεποίθησης και συνέχισε λέγοντας ότι  «όταν η κ. Γεννηματά προτάσσει τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ως το διακύβευμα των επόμενων εκλογών, δηλαδή τη νίκη της ΝΔ, περιμένετε οι προοδευτικοί πολίτες να μείνουν σ΄αυτό το χώρο;
Τον εγκαταλείπουν ολοταχώς».
Κατά τον ίδιο, το ΚΙΝΑΛ επιθυμεί τη νίκη των δυνάμεων της συντηρητικής παράταξης, ενώ και σε προγραμματικό επίπεδο, δεν υπάρχει «απαγκίστρωση από τις νεοφιλελεύθερες προτάσεις αυτού του χώρου».
«Δεν μπορεί η κ. Γεννηματά να λέει ότι έχουμε πολιτική ίσων αποστάσεων», όπως ανέφερε και συμπλήρωσε ότι δεν κατανοεί την πολιτική των ίσων αποστάσεων από αυτούς που πιστεύουν στην «αχαλίνωτη, στην ασύδοτη αγορά» και στην αριστερή πρόταση που θεωρεί ότι πρέπει να προστατεύεται ως δημόσιο αγαθό, η υγεία, η Παιδεία και τα εργασιακά δικαιώματα.
Δίνοντας απάντηση στους ισχυρισμούς περί μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι είναι ένα ζήτημα που τίθεται από αυτούς που αντιπολιτεύονται τον ΣΥΡΙΖΑ και θέλουν να τον προβοκάρουν.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε το 36% του ελληνικού κόσμου, κάνοντας κριτική σε αυτό που γνωρίσαμε ως ΠΑΣΟΚ και όταν ο κόσμος φεύγει από το ΠΑΣΟΚ ή το ΚΙΝΑΛ, δεν θέλει, ερχόμενος ή πλησιάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, να δει μπροστά του αυτό το οποίο εγκατέλειψε» ανέφερε και πρόσθεσε ότι ο κόσμος έχει την ωριμότητα για να κατανοεί και τους καρεκλοκένταυρους και αυτούς που συνειδητοποιούν τα αδιέξοδα μίας πορείας και συστρατεύονται σε μία πρόταση «που θα είναι η συνάντηση της Αριστεράς με τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, σε ισότιμη βάση».
Περαιτέρω, ανέφερε ότι  «στο πλαίσιο της διαμόρφωσης ενός κεντροαριστερού-προοδευτικού πόλου, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μία τέτοια συνεργασία και σύγκλιση προσώπων, δυνάμεων, κινήσεων, σε μία σαφή προγραμματική πρόταση, η οποία θα επηρεάσει τα πράγματα στην μετά τα μνημόνια εποχή».
Για την διαμόρφωση ενός προοδευτικού πόλου, ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στην συνειδητοποίηση της ανάγκης και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη να βρεθούν δυνάμεις για να μπορέσει να διαμορφωθεί αυτή η νέα προγραμματική πρόταση, με σεβασμό της κάθε προσωπικότητας ή κίνησης.
Για την υπεράσπιση της Συμφωνίας των Πρεσπών δημιουργήθηκε ένα μέτωπο «πολύ πέρα από τις δυνάμεις που εκφράζει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ», όπως είπε.
Κληθείς να απαντήσει εάν στον χώρο αυτό μπορούν να ενταχθούν πρόσωπα, όπως η κ. Κουντουρά, η κ. Παπακώστα ή ο κ. Κουίκ, σημείωσε ότι δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από τη συμμετοχή δυνάμεων που προέρχονται από τον συντηρητικό χώρο και συμπλήρωσε πως «από τη στιγμή που συστρατεύονται σε μία πρόταση, γιατί όχι;».
Με τα πρόσωπα αυτά «δοκιμασμένα συνεργαστήκαμε τα προηγούμενα χρόνια», συνέχισε και πρόσθεσε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα τους χαρακτήριζε ακροδεξιούς.
Για τον Πάνο Καμμένο και όσα καταλογίζει στην κυβέρνηση, ο κ. Σκουρλέτης, μεταξύ άλλων είπε αποτέλεσε ένα εταίρο σε δύσκολη εποχή για τη χώρα, αλλά «ο κύκλος έκλεισε» και πως αντιλαμβάνεται «τη δυσκολία που έχει στο να επιδιώκει να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής μέσα από δραματικές δηλώσεις, αλλά δεν μπορούμε να ασχολούμαστε πια με αυτόν».
Ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, τον ερχόμενο Μάιο, προσθέτοντας πως «έχουμε κάποιους μήνες, μέχρι το φθινόπωρο του 2019 μπροστά μας για να μπορέσουμε να βαθύνουμε αυτό το δρόμο που μας απομακρύνει από τις πολιτικές λιτότητας», αν και «ποτέ στην πολιτική δεν μπορείς να λες ποτέ», γιατί οι επιλογές δεν γίνονται από έναν.
Σχετικά με τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια, ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι «μέλημά μας είναι να προστατεύσουμε την πρώτη, λαϊκή κατοικία» και ότι με τις νέες ρυθμίσεις αυτό επιτυγχάνεται, για περίπου 200.000 - 250.000 νοικοκυριά, ενώ εντάσσεται και η προστασία πρώτων κατοικιών που είχαν υποθηκευτεί για επιχειρηματικά δάνεια και το κυριότερο «μπαίνουμε στη λογική, όχι μόνο της προστασίας, αλλά και της επιδότησης της αποπληρωμής του δανείου».
Αναφορικά με τις διαφοροποιήσεις από κυβερνητικούς βουλευτές στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης και συγκεκριμένα του άρθρου 30 περί εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, τόνισε ότι αποτελούν δημοκρατική κατάκτηση, στη βάση της ελευθερίας της συνείδησης του καθενός.
Για την προαναγγελία της υποστήριξης του νυν Προέδρου, Πρ. Παυλόπουλου, για την επόμενη θητεία, ανέφερε ότι είναι «υγιές να ανοίγει κανείς τα χαρτιά του»,  κάτι που δεν είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι ο νυν Πρόεδρος είναι υποδειγματικός στην άσκηση των καθηκόντων του.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης