Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διάσκεψη για την Ασφάλεια: Σφοδρή επίθεση της Merkel στον απομονωτισμό των ΗΠΑ

Διάσκεψη για την Ασφάλεια: Σφοδρή επίθεση της Merkel στον απομονωτισμό των ΗΠΑ
Η Merkel επέκρινε την απόφαση του Trump να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία
Δριμεία κριτική στον απομονωτισμό των ΗΠΑ άσκησε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, τασσόμενη κατά της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία και το Αφγανιστάν και υπερασπιζόμενη τα πολυμερή θεσμικά όργανα που απειλούνται τώρα από την αμερικανική πολιτική.
Μιλώντας στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου το Σάββατο (16/2/2109) η Merkel τόνισε ότι οι διεθνείς δομές που προέκυψαν μετά τον  Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο βρίσκονταν υπό απίστευτη πίεση και έπρεπε να μεταρρυθμιστούν.
«Αλλά δεν μπορούμε απλά να τις καταστρέψουμε», είπε χαρακτηριστικά, όπως γράφουν οι Financial Times.
Επίσης η Merkel απέρριψε την αμερικανική κριτική για τον αγωγό Nord Stream 2, που κατασκευάστηκε στη Βαλτική και θα φέρει ρωσικό φυσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.
Επιπλέον αρνήθηκε ότι ο αγωγός θα αυξήσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.
«Ένα ρωσικό μόριο αερίου παραμένει ένα ρωσικό μόριο αερίου, ανεξάρτητα από το αν περνάει από την Ουκρανία ή από τη Βαλτική Θάλασσα», ανέφερε.
Είπε ότι οι αποφάσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας να αποσυρθούν από τη Συνθήκη για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων μεσαίας εμβέλειας η οποία θεωρείται ευρέως ως ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής ασφάλειας μετά το Ψυχρό Πόλεμο, ήταν «πραγματικά άσχημα νέα» για τη Γερμανία και την Ευρώπη.
Η Merkel επέκρινε την απόφαση του Trump να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία, όπου η Μόσχα και η Τεχεράνη βοήθησαν το καθεστώς του Bashar al - Assad να ανακτήσει τον έλεγχο της επικράτειας μετά από σχεδόν οκτώ χρόνια εμφυλίου πολέμου.
«Είναι (αυτό) ένα καλό πράγμα; Ή θα ενισχύσει την επιρροή του Ιράν και της Ρωσίας;»
Η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε διεθνή δράση για την αναζωογόνηση του ελέγχου των όπλων, λέγοντας ότι θα ήθελε να διαδραματίσει και η Κίνα ρόλο σε τέτοιες προσπάθειες.
«Θα χαρούμε πολύ να δούμε μία κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή», είπε, ενώ παραδέχτηκε ότι η ίδια η Κίνα θα μπορούσε να έχει «επιφυλάξεις» για να συμμετάσχει σε διεθνείς διαπραγματεύσεις για τα όπλα.
Τέλος εξαπέλυσε επίθεση στην Ουάσινγκτον για θέματα εμπορίου, καυτηριάζοντας τη στάση του αρμόδιου αμερικανικού υπουργείου που θεωρεί τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ ενώ ο Trump έχει απειλήσει με δασμούς.
«Αυτό μας φοβίζει», είπε χαρακτηριστικά η Merkel.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης