Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Νέο «χτύπημα» Erdogan: Είπα στον Τσίπρα πως το τζαμί στην Αθήνα θα πρέπει να έχει μιναρέ

Νέο «χτύπημα» Erdogan: Είπα στον Τσίπρα πως το τζαμί στην Αθήνα θα πρέπει να έχει μιναρέ
O Τούρκος πρόεδρος είπε πως έθιξε το ζήτημα του τζαμιού στην Αθήνα αντιπαραβάλλοντας το ελληνικό αίτημα για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης
Αποκαλύψεις σχετικά με τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan.
Μιλώντας μπροστά σε κοινό στην Αδριανούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως έθιξε το ζήτημα του τζαμιού στην Αθήνα αντιπαραβάλλοντας το ελληνικό αίτημα για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου».
«Στον κύριο Τσίπρα δήλωσα, ζητάτε από εμάς τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Ας ανοίξουμε του είπα το τζαμί Φετχιγιέ στην Αθήνα».
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως πρόκειται να λειτουργήσει τζαμί στην Αθήνα.
«Ρώτησα, γιατί δεν έχει μιναρέ το τζαμί που θα ανοίξετε; Εδώ δεν αντέχετε τη λέξη Τούρκος για τη μειονότητα της Θράκης», είπε ο Erdogan.
«Μου είπε πως αντιδρά η αντιπολίτευση και εγώ του απάντησα πώς η εκκλησιά έχει καμπαναριό έτσι και το τζαμί πρέπει να έχει μιναρέ» συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.

 Erdogan: Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας σε Κύπρο και Αιγαίο

Σε προκλητικές δηλώσεις προχώρησε και την Παρασκευή (15/2) ο Erdogan, λέγοντας πως η Τουρκία  οφείλει να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο.
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε συγκεκριμένα πως «εάν δεν προστατεύσουμε με αυστηρό τρόπο τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο, στο Αιγαίο, γνωρίζουμε πολύ καλά τι εικόνα θα εμφανιστεί μπροστά μας στο μέλλον».
Ανέφερε ακόμη ότι «όπως και στη διπλωματία γνωρίζουμε καλά ότι πρέπει να έχουμε και γερή οικονομία» και πρόσθεσε πως «για την πραγματοποίηση όλων αυτών χρειάζεται πολιτική σταθερότητα στη χώρα».
«Για αυτό είναι σημαντικές οι δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου. Θα κατακτήσουμε το κάστρο από μέσα, μην το ξεχνάτε», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.
Η δήλωση Erdogan καταφθάνει λίγες ώρες μετά από τη συνέντευξη του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα προς το κρατικό πρακτορείο Ανατολή, ο οποίος έκανε λόγο για ύπαρξη αρκετών ανοικτών θεμάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει τους «οκτώ τρομοκράτες» στην Άγκυρα.
Νέο μήνυμα για την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι έχουν λάβει άσυλο στην Ελλάδα έστειλε η Τουρκία, λίγες μόλις ημέρες μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Recep Tayyyip Erdogan στην Άγκυρα.
Το θέμα έθεσε ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Burak Ozugergin, ο οποίος -μεταξύ άλλων- έκανε λόγο και για αρκετά άλυτα θέματα μεταξύ των δύο χωρών.
Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Ozugergin έκανε έναν απολογισμό της επίσκεψης Τσίπρα στην Άγκυρα (5-6/2/2019).
Ειφικότερα, αναφερόμενος στους 8 αξιωματικούς, οι οποίοι διέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, ο Τούρκος πρέσβης υποστηρίζει ότι «οι πραξικοπηματίες πρέπει να κριθούν από την τουρκική δικαιοσύνη αφού εκδοθούν στην Τουρκία».
Εξάλλου, νωρίτερα τον Φεβρουάριο και για την ακρίβεια λίγες ώρες πριν τη συνάντηση Τσίπρα-Erdogan στην Άγκυρα, οι τουρκικές αρχές επικήρυξαν με το πόσο των 12,8 εκατ. δολ. όσους καταζητούνται για δεσμούς με την ισλαμιστική οργάνωση FETO.
Τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλά άλυτα θέματα μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, ο Τούρκος πρέσβης επεσήμανε: «Όλα αυτά είναι πολύπλοκα θέματα.
Αυτό που είναι σημαντικό είναι να διατηρήσουμε ανοιχτά τα κανάλια του διαλόγου.
Η συνέχιση της διαδικασίας του διμερούς διαλόγου είναι κάτι που ανέκαθεν θέλαμε».
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης