Τελευταία Νέα
Διεθνή

Είναι ορθό η Amazon να μην πληρώσει στην κυριολεξία ούτε 1 δολάριο φόρο το 2017 και 2018;

tags :
Είναι ορθό η Amazon να μην πληρώσει στην κυριολεξία ούτε 1 δολάριο φόρο το 2017 και 2018;
Ναι η Amazon έχει κερδίσει πολλά από την μη απόδοση φόρων αλλά εισφέρει φόρους σε πολιτειακό επίπεδο και ακόμη περισσότερους οι 25.000 εργαζόμενοι της.
Στο επίκεντρο έχει βρεθεί η Amazon το τελευταίο διάστημα αφενός γιατί ανακοίνωσε ότι δεν θα πληρώσει ούτε 1 δολάριο φόρο αφετέρου για τα νέα κεντρικά γραφεία στην Νέα Υόρκη που σχεδιάζει να οικοδομήσει.
Ωστόσο το έργο έχει παγώσει λόγω των αντιδράσεων.
Η Amazon βρίσκεται υπό έντονη πίεση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και από τους πολιτικούς που είχαν εξαγριωθεί ότι οι αξιωματούχοι της Νέας Υόρκης έδιναν πάρα πολλά φορολογικά κίνητρα στην εταιρία.
Λόγω των φορολογικών κινήτρων η Amazon έχει γλιτώσει φόρους 2,8 δισεκ. δολαρίων
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Bill de Blasio, προσέφερε κίνητρα  1,5 δισεκατομμύρια δολαρίων στον Jeff Bezos τον επικεφαλής της Amazon, ο οποίος είναι ήδη ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.
Η αλήθεια είναι ότι η Amazon θα ελάμβανε πίστωση φόρου που θα ποίκιλε ανάλογα με το πώς θα πλήρωνε η εταιρία  τους υπαλλήλους της, το ανώτατο όριο φορολογικού οφέλους ορίστηκε σε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια για δέκα χρόνια ή 120 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Τόσο το 2017 όσο και το 2018, ο ομοσπονδιακός φόρος της Amazon ήταν ακριβώς 0 δολάρια για μια εταιρία με υπερκέρδη.
Αλλά οι πολιτειακοί φορολογικοί νόμοι είναι διαφορετικοί από τους ομοσπονδιακούς νόμους.
Το 2017, για παράδειγμα, η Amazon κατέβαλε 250 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους στην Ουάσινγκτον δηλαδή στην έδρα της.
Οι φορολογικοί συντελεστές της Νέας Υόρκης είναι πολύ υψηλότεροι από ό, τι στην Ουάσιγκτον.
Στην πραγματικότητα, η Νέα Υόρκη έχει τρεις διαφορετικές μεθόδους υπολογισμού του εταιρικού φόρου, απλώς και μόνο για να εξασφαλίσει ότι οι μεγάλες εταιρείες πληρώνουν.
Ακόμη και αν μόνο το 10% των 25.000 εργαζομένων της Amazon που απολαμβάνουν μισθούς ετησίως 150.000 δολαρίων κατά μέσο όρο θα γίνονταν κάτοικοι της Νέας Υόρκης, η πόλη θα είχε κερδίσει άλλα 12 εκατομμύρια δολάρια ετησίως από φορολογικά έσοδα από φόρο εισοδήματος.
Οι 25.000 εργαζόμενοι της Amazon θα διέθεταν δισεκατομμύρια στην Νέα Υόρκη, από την διαμονή και κατανάλωση με αποτέλεσμα δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετα φορολογικά έσοδα.
Η ίδια η εταιρεία εκτιμά ότι θα δημιουργεί κατά μέσο όρο 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε φορολογικά έσοδα για τη Νέα Υόρκη.
Επίσης τα συνταξιοδοτικά ταμεία της Νέας Υόρκης θα κέρδιζαν απόδοση 8,7% για το δημοσιονομικό έτος 2018.
Ενώ η Amazon έχει κερδίσει σημαντικά οφέλη από την μη απόδοση φόρων η συμμετοχή της εταιρίας στον φόρο εισοδήματος των ΗΠΑ είναι πολύ μεγάλη.
Η Amazon έχει δεχθεί εσχάτως μεγάλη πίεση από τα μέσα ενημέρωσης και τους πολιτικούς.
Πάντως ενδιαφέρον είναι ότι η πόλη της Νέας Υόρκης έχει έλλειμμα στα φορολογικά έσοδα 500 εκατ δολάρια
Η τρύπα του προϋπολογισμού ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων της Νέας Υόρκης αντιστοιχεί στα φορολογικά έσοδα που θα προσφέρει η Amazon.
Ποιο είναι το συμπέρασμα;
Ναι η Amazon έχει κερδίσει πολλά από την μη απόδοση φόρων αλλά εισφέρει φόρους σε πολιτειακό επίπεδο και ακόμη περισσότερους οι 25.000 εργαζόμενοι της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης