Συνεχίζει να προκαλεί με απαράδεκτες δηλώσεις ο Zaev: Είμαι Μακεδόνας από τη Βόρεια Μακεδονία και η Ελλάδα το αποδέχθηκε

Συνεχίζει να προκαλεί με απαράδεκτες δηλώσεις ο Zaev: Είμαι Μακεδόνας από τη Βόρεια Μακεδονία και η Ελλάδα το αποδέχθηκε
«Η Ελλάδα αποδέχθηκε ότι μπορούμε να αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας όπως αισθανόμαστε» σημειώνει ο Zaev εκθέτοντας εκ νέου την ελληνική πλευρά
«Είμαι Μακεδόνας από τη Βόρεια Μακεδονία», τονίζει προκλητικά ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Zoran Zaev, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Deutsche Welle ενώ υποστηρίζει ότι, η φιλία του  με τον Αλέξη Τσίπρα θα κρατήσει «ως το τέλος της ζωής του».
Στην ερώτηση και τοποθέτηση του δημοσιογράφου, ότι γεννήθηκε ως «Μακεδόνας και πως νιώθει τώρα όταν πρέπει να πει ότι, είναι από τη Βόρεια Μακεδονία» ο Zaev απαντά:
Πρώτον, παραμένω Μακεδόνας. Είναι σημαντικό για μένα ότι η Ελλάδα αποδέχθηκε ότι μπορούμε να αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας όπως αισθανόμαστε.
Είμαι ένας Μακεδόνας και είμαι ένας Μακεδόνας από τη Βόρεια Μακεδονία. Από ολόκληρη την περιοχή της Μακεδονίας, εμείς είμαστε το βόρειο κομμάτι.
Υπάρχει ένα νότιο κομμάτι στην Ελλάδα, ένα ανατολικό στη Βουλγαρία, ακόμη και ένα μικρό κομμάτι στην Αλβανία.
Έχουμε κάνει έναν γεωγραφικό διαχωρισμό, επομένως αυτή η λύση είναι δίκαιη. Αλλά μιλάω μακεδονικά, είμαι Μακεδόνας".
Απαντώντας σε ερώτηση για τις έντονες επικρίσεις της αντιπολίτευσης στα Σκόπια, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας υποστηρίζει ότι ο συμβιβασμός που βρέθηκε με την Ελλάδα ήταν ο καλύτερος δυνατός:
«Ούτε υπάρχει καλύτερη λύση, ούτε την πρότεινε κανείς», επισημαίνει.
«Η αντιπολίτευση δεν πρόσφερε λύση, με προσέβαλαν με τους πιο χυδαίους χαρακτηρισμούς για πολιτικούς λόγους, μου επιτέθηκαν, έλεγαν ότι θα αφανιστούμε (ως έθνος).
Εδώ, σήμερα, όχι μόνο υπάρχουμε, αλλά και αποτελούμε ένα καλό παράδειγμα για την επίλυση προβλημάτων», επισημαίνει.
Αναφερόμενος στη φιλική σχέση που, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει, διατηρεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Zaev επικρίνει για μία ακόμη φορά τη στάση της αντιπολίτευσης- και στις δύο χώρες.
Μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: «Νομίζω ότι έχουμε χτίσει μία υπέροχη φιλία με τον Αλέξη η οποία θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος της ζωής μου.
Ελπίζω ότι οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και οι πολίτες της Ελλάδας θα οικοδομήσουν μία τέτοια σχέση.
Ελπίζω ότι ακόμη και η αντιπολίτευση στις δύο χώρες θα οικοδομήσει μία τέτοια φιλία, αν και φαίνεται ότι ήδη το έχουν κάνει.
Υιοθέτησαν μία παρόμοια, ανεύθυνη προσέγγιση για πολιτικούς λόγους, μόνο και μόνο λόγω των εκλογών- προεδρικές στη χώρα μας, ευρωεκλογές και βουλευτικές στην Ελλάδα.
Αν τύχει να αποχωρήσουμε, εγώ και ο Τσίπρας, και ανέλθει στην εξουσία η σημερινή αντιπολίτευση, θα συνεχίσουν να οικοδομούν τη φιλία, γιατί αυτό είναι καλό και για τις δύο χώρες».
Σε επόμενο, πιο στοχευμένο ερώτημα για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, ο Zaev εξηγεί αναλυτικά τη θέση του.
Καταρχάς υποστηρίζει ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας, θα παραμείνουν στην εξουσία, αλλά βεβαίως επισημαίνει ότι «οι πολίτες αλλάζουν τις κυβερνήσεις, εμείς ερχόμαστε και φεύγουμε».
Σε κάθε περίπτωση, λέει, δεν έχει \«κανένα δίλημμα και κανέναν φόβο ότι κάποιος θα υπαναχωρήσει, εκτός αν δεν σεβαστεί τη συμφωνία καμία από τις δύο πλευρές.
Η συμφωνία είναι πολύ συγκεκριμένη και πολύ ειλικρινής.
Βλέπετε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον όρο Μακεδονία, αλλά εγώ όχι, χρησιμοποιώ τον όρο Βόρεια Μακεδονία και σας διορθώνω, γιατί αυτό είναι το σωστό και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».
 
Τσίπρας: Στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Της Συμφωνίας των Πρεσπών, που δέχεται πλήθος επικρίσεων εντός και εκτός Ελλάδας, υπεραμύνθηκαν τόσο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο ομόλογός του από τα Σκόπια, Zoran Zaev μιλώντας το Σάββατο (16/2/2019) στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο. Κοινή συνισταμένη των ομιλιών και των δύο ανδρών ήταν η ιστορικότητα της συμφωνίας αλλά και η τόλμη και το πολιτικό κόστος, το οποίο όπως είπαν δέχθηκαν να αναλάβουν για την εφαρμογή της εν λόγω Συμφωνίας.
«Θέσαμε τέλος σε μια μακροχρόνια διαφωνία 30 χρόνων με τη Βόρεια Μακεδονία μέσα από μια πολύ δύσκολη στην υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς για το που μπορεί να οδηγήσει ο εθνικισμός και ο απομονωτισμός», επισήμανε ο κ. Τσίπρας
«Η Συμφωνία των Πρεσπών, είπε, είναι ότι καλύτερο για τις δύο χώρες αλλά και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και την Ευρώπη.
Τα τελευταία 27 χρόνια οι λίγοι που προσπαθούσαν να λύσουν τη διαφορά έπρεπε να λειτουργούν μέσα σε ένα δηλητηριώδες πλαίσιο», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Είμαι πεπεισμένος οτι εγώ και ο Zoran Zaev στεκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», είπε χαρακτηριστικά.
«Η Ιστορία δεν γράφεται από εκείνους που κωλυσιεργούν, από εκείνους οι οποίοι φοβούνται και τρέμουν μπροστά στις αλλαγές.
Η Ιστορία, αντιθέτως, γράφεται από εκείνους που τολμούν να επιφέρουν αλλαγές και να σταθούν, παρά τις αντιδράσεις, στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Καμία χώρα, καμία ηγεσία δεν μπορεί να βασιστεί σε μονομερείς -μη συλλογικές- λύσεις.
Η αλαζονεία της δύναμης και της εξουσίας δεν είναι βιώσιμος τρόπος ανάληψης δράσης», επισήμανε.
«Δεν αναζήτησα ποτέ λύσεις που θα οδηγούσαν σε εθνική περιχαράκωση, πάντα πίστευα οτι είναι αναποτελεσματικές και προσβάλλουν την ιστορία και τις παραδόσεις της χώρας μας.»
«Η ενίσχυση της εθνικής ρητορείας και του εθνικισμού ως απάντηση σε παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις, είναι σαν να σπρώχνουμε τον τροχό της ιστορίας προς τα πίσω, είπε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως αυτή η θέση είναι επικίνδυνη, καταστροφική και "βόμβα" στα θεμέλια της ευρωπαϊκής συνοχής.
Είπε ακόμη ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με βάση τις αξίες μας.
«Η Ελλάδα, η χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία και που οι ρίζες του δυτικού πολιτισμού αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά, δεν θα συμμορφωθεί με τη τάση που επιδιώκει την υπονόμευση της ίδιας της βάσης της Δημοκρατίας και του δυτικού πολιτισμού.
Δεν αναζήτησα ποτέ λύσεις που θα οδηγούσαν σε εθνική περιχαράκωση, πάντα πίστευα ότι είναι αναποτελεσματικές και προσβάλλουν την ιστορία και τις παραδόσεις της χώρας μας», υπογράμμισε.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση, λέγοντας πως «την ξεπέρασαμε μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις, σκληρή δουλειά και εποικοδομητικούς συμβιβασμούς, πάντα μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Zaev: Υπογράψαμε ιστορική συμφωνία με τον Τσίπρα - Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από ΝΑΤΟ και ΕΕ

«Ο Αλέξης Τσίπρας κι εγώ υπογράψαμε μια ιστορική συμφωνία. Δείξαμε ότι μπορούμε να σπάσουμε τα πολιτικά στερεότυπα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev, μιλώντας νωρίτερα  στην Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.
Τόνισε ότι για τη χώρα του «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι τον Ιούνιο θα λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την ΕΕ και δήλωσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να εκπληρώσει τα απαιτούμενα κριτήρια.
Φέρνουμε θετικές ειδήσεις «από μια περιοχή που στο παρελθόν ήταν προβληματική. Η περιοχή μας όμως άλλαξε, χάρη στην διάθεσή μας να γίνουμε μέρος της Ευρώπης, αλλά κυρίως χάρη στον νότιο γείτονά μας, την Ελλάδα, που βρήκε τρόπο να βρει λύση σε αυτό το πολύ ευαίσθητο θέμα και να στείλει ένα πολύ ενθαρρυντικό μήνυμα στην περιοχή, κυρίως σε εμάς στα δυτικά Βαλκάνια που σκοπεύουμε να γίνουμε μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας», δήλωσε ο Zaev και εξέφρασε την ελπίδα η Συμφωνία των Πρεσπών να αποτελέσει παράδειγμα και για την επίλυση διαφορών σε άλλα σημεία του πλανήτη.
 «Ήμασταν αποφασισμένοι να βρούμε λύση, αξιοπρεπή και αποδεκτή και για τις δύο πλευρές, να συμβιβαστούμε», συνέχισε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και ανέφερε ότι μαζί με τον Έλληνα ομόλογό του «επιλέξαμε να αποφασίσουμε, όχι να καθυστερήσουμε», ενώ είχαν απόλυτη, όπως είπε, επίγνωση ότι ρίσκαραν τις πολιτικές καριέρες τους.
«Όταν στην άλλη πλευρά του τραπεζιού βλέπεις ένα πρόσωπο αποφασισμένο για λύση, ένα πρόσωπο με το οποίο μοιράζεσαι τις ίδιες πολιτικές αξίες, έχεις όλα τα απαραίτητα συστατικά για φιλική σχέση και ατμόσφαιρα προκειμένου να φτάσεις σε αμοιβαία αποδεκτή λύση. Βάλαμε την φιλική μας σχέση στα θεμέλια της φιλικής σχέσης των δύο χωρών μας.
Αυτό είναι το πολυτιμότερο όφελος», πρόσθεσε, για να σημειώσει ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μια απόφαση, όταν όλοι ισχυρίζονταν ότι ήταν απίθανο.
«Για μας δεν υπάρχει εναλλακτική από την ενσωμάτωση στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και η πρόσκληση του ΝΑΤΟ για ένταξη θα δώσει αποφασιστική συνεισφορά στην εφαρμογή της ιστορικής Συμφωνίας. Σήμερα είμαστε έτοιμοι - πολιτικά και θεσμικά. Αποκτήσαμε έναν καλό φίλο, που ήταν ακόμη και πριν καλός φίλος.

Σύντομη συνάντηση Τσίπρα - Ζaev

Σύντομη συνάντηση στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Zoran Zaev, στην είσοδο του ξενοδοχείου όπου πραγματοποιούνται οι εργασίες της ετήσιας διοργάνωσης.
Εξερχόμενος του ξενοδοχείου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών, ο Αλέξης Τσίπρας είδε τον Zaev στην είσοδο και αντάλλαξαν θερμό χαιρετισμό, σύμφωνα με το ΑΠΕ -ΜΠΕ.
Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας του σύστησε την αντιπροσωπεία που τον συνόδευε εκείνη την ώρα, τον σύμβουλο Ασφαλείας και τον εκπρόσωπο του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, παρών ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών, Nikola Dimitrov.

Ζaev: Στην Αθήνα θα έρθω για πρώτη φορά με αεροσκάφος της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας»

«Είναι μεγάλη τιμή για εμάς. Όπως έχουμε επαναλάβει, κανείς δεν πίστευε πως θα ήταν εφικτό, αλλά ζω ένα από τα όνειρα της ζωής μου, να είναι η Ελλάδα μία νέα φίλη-χώρα. Και πριν ήταν φιλική η Ελλάδα, ωστόσο τώρα αισθάνομαι πραγματικά φίλος με τον Αλέξη Τσίπρα».
Αυτό ανέφερε ο Zoran Zaev σε δήλωσή του στο ανεξάρτητο βαλκανικό πρακτορείο ειδήσεων IBNA, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, ερωτηθείς σχετικά με την από κοινού βράβευση τους με τον Έλληνα πρωθυπουργό, με το βραβείο Ewald von Kleist.
«Τώρα είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε την συμφωνία. Είμαστε και επίσημα η Βόρεια Μακεδονία, αλλάξαμε πολλά σύμβολα σε όλη τη χώρα μας και φυσικά περιμένουμε την πρώτη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα, ίσως τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, όποτε είναι καλύτερα γι' αυτόν», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.
«Έπειτα», πρόσθεσε, «θα επισκεφτώ κι εγώ την Αθήνα, το οποίο είναι πολύ καλό, γιατί επισκέπτομαι συχνά την Θεσσαλονίκη και σίγουρα θα την επισκεφθώ και πάλι νωρίτερα».
Ωστόσο, τόνισε, «στην Αθήνα θα έρθω για πρώτη φορά με το κυβερνητικό αεροσκάφος που θα γράφει "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας", για να δείξω στους φίλους μας από την Ελλάδα, την ελληνική Μακεδονία, ότι τηρούμε τη συμφωνία και θέλουμε φιλικές σχέσεις με τον νότιο γείτονά μας».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS