Τελευταία Νέα
Οικονομία

Villeroy (ΕΚΤ): Η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα εξαρτηθεί από την πορεία της Ευρωζώνης

Villeroy (ΕΚΤ): Η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα εξαρτηθεί από την πορεία της Ευρωζώνης
Η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι έχει ως στόχο να διατηρήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2019
Το πότε η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην πρώτη αύξηση του επιτοκίου της εξαρτάται από το αν η τρέχουσα επιβράδυνση της ευρωζώνης θα είναι βραχυπρόθεσμη ή θα ακολουθήσει μακροχρόνια κάμψη, ανέφερε το μέλος της ΕΚΤ Francois Villeroy de Galhau.
Σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais ο Villeroy de Galhau υπογραμμίζει πως «η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι έχει ως στόχο να διατηρήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2019, αλλά ο στόχος αυτός δεν φαίνεται να συμβαδίζει με τις προσδοκίες της αγοράς καθώς η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί».
Ερωτηθείς για το αν τα πρόσφατα δεδομένα μείωσαν τις πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων μετά το καλοκαίρι, ο Villeroy υπογράμμισε πως «η ΕΚΤ θα εξετάσει λεπτομερώς τη ροή των οικονομικών δεδομένων».
«Το βασικό ερώτημα θα είναι αν η επιβράδυνση είναι προσωρινή - με αναπήδηση κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους - ή πιο ανθεκτική, δήλωσε ο Villeroy, ο οποίος είναι επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας και θεωρείται ένας από τους πιθανούς διαδόχους του Mario Draghi στην ηγεσία της ΕΚΤ.
Το μέλος της ΕΚΤ πρόσθεσε ακόμη ότι υπήρξε έντονη σύγκλιση απόψεων εντός του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για τον καθορισμό των ποσοστών, και την πολιτική που θα εφαρμόσει η ΕΚΤ το επόμενο διάστημα..
Τα μέλη της ΕΚΤ θα συναντηθούν στις 7 Μαρτίου, οπότε και αναμένονται οι προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη σε μια περίοδο που η ΕΕ είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη επιβράδυνση των τελευταίων 5 χρόνων.
Ο Villeroy υπογράμμισε πως η μείωση της εγχώριας ζήτηση στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία κρατούν ζωντανό τον κίνδυνο ύφεσης στην ΕΕ αν και η προοπτική αυτή δεν ήταν ξεκάθαρη από την απειλή του προστατευτισμού παγκοσμίως και το Brexit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης