Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Απέτυχε η ΤτΕ στους ελέγχους της Attica bank - Artemis, δάνεια σε Καλογρίτσα, ποινική δίωξη…και η ασήμαντη υπόθεση Πολάκη

Απέτυχε η ΤτΕ στους ελέγχους της Attica bank - Artemis, δάνεια σε Καλογρίτσα, ποινική δίωξη…και η ασήμαντη υπόθεση Πολάκη
Το bankingnews έχει αποκαλύψει τις δύο πιο σημαντικές υποθέσεις την χρηματοδότηση Καλογρίτσα και το πόρισμα που έχει συνταχθεί και το μείζον ζήτημα της τιτλοποίησης των 1,31 δισεκ. προβληματικών δανείων ή προγράμματος Artemis
Στο αρνητικό επίκεντρο έχει βρεθεί η Attica bank το τελευταίο διάστημα με πλήθος σοβαρότατων υποθέσεων να την πλήττουν.
Το bankingnews έχει αποκαλύψει τις δύο πιο σημαντικές υποθέσεις την χρηματοδότηση Καλογρίτσα και το πόρισμα που έχει συνταχθεί και το μείζον ζήτημα της τιτλοποίησης των 1,31 δισεκ. προβληματικών δανείων ή προγράμματος Artemis

Η Τράπεζα της Ελλάδος και ο διοικητής Γιάννης Στουρνάρας έχουν πολλές φορές στηρίξει την Attica bank..... για μια τράπεζα που εγείρονται πολλά ερωτηματικά για το κατά πόσο η τράπεζα αυτή λειτουργεί σωστά, χρηματοδοτεί σωστά και εποπτεύεται σωστά. 
Ενώ όλοι για λόγους πολιτικής προπαγάνδας εστιάζονται στο καταναλωτικό δάνειο του Πολάκη των 100.000 ευρώ με εξασφαλίσεις υπάρχουν άλλα ζητήματα πολύ πιο σπουδαία.
Η υπόθεση Πολάκη με τα 100 χιλ ευρώ καταναλωτικό δάνειο είναι ασήμαντη σε σχέση με τον δανεισμό Καλογρίτσα ύψους 119 εκατ ευρώ ή για τα τεράστια προβλήματα που έχουν ανακύψει με το Artemis την τιτλοποίηση 1,31 δισεκ.  ευρώ.
Η υπόθεση του δανείου Πολάκη με τα 100 χιλ ευρώ καταναλωτικό - όντως ακραίο για καταναλωτικό - έχει εξασφαλίσεις και είναι διασφαλισμένο, τα δάνεια στον επιχειρηματία Καλογρίτσα είναι στην κυριολεξία στον αέρα.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά ασκείται και ποινική δίωξη.
Τελικά η Attica bank ελέγχεται από την Τράπεζα της Ελλάδος αποτελεσματικά ή η κεντρική τράπεζα έχει αποτύχει καθώς έχουν διαδραματιστεί τόσο σημαντικές υποθέσεις που γεννώνται σοβαρά ερωτηματικά για την εποπτεία που ασκείται.
Ας θυμηθούμε λίγο τις υποθέσεις…

1)Το bankingnews αποκάλυψε το πόρισμα που θα ολοκληρώσει στις 21 Φεβρουαρίου 2019 η επιθεώρηση της Attica bank.
Ήδη το προκαταρκτικό πόρισμα το έχει αποκαλύψει το bankingnews, 13 στελέχη της Attica bank εμπλέκονται στην χρηματοδότηση του επιχειρηματία Καλογρίτσα της εταιρίας Τοξότης.
Δόθηκαν 119 εκατ ευρώ δάνεια με εξασφαλίσεις μόνο 25 εκατ και η εξέλιξη αυτή αποτελεί μείζον θέμα γιατί υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η αξία των εξασφαλίσεων δεν είναι ούτε 25 εκατ.
Πως η Attica bank χρηματοδοτούσε τον Καλογρίτσα με 119 εκατ ευρώ χωρίς εξασφαλίσεις;
Που ήταν η ΤτΕ;

2)To bankingnews αποκάλυψε ότι η Attica bank για την υπόθεση του προγράμματος Artemis ύψους 1,31 δισεκ. ευρώ η τράπεζα για το 2019 έχει εγγράψει πρόβλεψη 30 εκατ ευρώ.
Δηλαδή τιτλοποιήθηκαν 1,31 δισεκ. δάνεια, πλειοδότησε η εταιρία Aldridge η οποία προσέφερε 70 εκατ κεφάλαιο tier 2 στην Attica bank για να πάρει ως διαχείριση 1,31 δισεκ. ευρώ προβληματικά δάνεια και η τράπεζα εγγράφει ζημία – πρόβλεψη 30 εκατ δηλαδή χάνει σχεδόν το 43% του κεφαλαίου που πήρε από την Aldridge μέσω του ομολογιακού.
Το deal αυτό ήταν και είναι νομικά έωλο αλλά το κυριότερο υποκρύπτει μια βόμβα για την Attica bank καθώς μπορεί να δημιουργήσει υποχρεώσεις και ζημία ύψους πάνω από 100 εκατ ευρώ.
Η Attica bank προέβη σε ανακοίνωση για το θέμα αυτό στις 15 Φεβρουαρίου μια ανακοίνωση που ωστόσο απέφυγε να σχολιάσει την ουσία της υπόθεσης ότι το deal με την Aldridge είναι σε αδιέξοδο.

3)Εν τω μεταξύ ασκείται ποινική δίωξη κατά της Attica bank και της παλαιάς διοίκησης της τράπεζας για δάνεια που είχαν χορηγηθεί σε 7 εταιρίες είτε γιατί δόθηκαν δάνεια με χαμηλά επιτόκια, είτε γιατί οι εξασφαλίσεις δεν ήταν επαρκείς.
Οι εμπλεκόμενες εταιρίες είναι η Intrakat του ομίλου Κόκκαλη, η Τοξότης του Καλογρίτσα, η εταιρία Εργοδυναμική Πατρών, η εταιρία Πλαστικά ΑΕ, η εταιρία Stuff και οι εταιρίες Περσεύς και Ionian Development.

4)Η υπόθεση χορήγησης καταναλωτικού δανείου 100 χιλιάδων ευρώ το οποίο φέρει εξασφαλίσεις, όπως θα αναφέρει και η Attica bank είναι ασήμαντη υπόθεση εμπρός στα σημαντικά ζητήματα που αφορούν την Attica bank.
Πληροφορούμαστε ότι η Attica bank θα προβεί σε ανακοίνωση στις 18 Φεβρουαρίου για την υπόθεση Πολάκη και του δανείου 100 χιλιάδων ευρώ.
Είναι θέμα πολιτικό στα όρια της πολιτικής ηθικής αλλά δεν συγκρίνεται με ότι έχουν συμβεί...
Προφανώς και ο Πολάκης χρησιμοποίησε την υπουργική του ιδιότητα για να τύχει καλύτερης μεταχείρισης σε σχέση με οποιαδήποτε μέσο πολίτη αλλά τα ζητήματα της Attica bank είναι πολύ μεγαλύτερα από τα 100 χιλ ευρώ του Πολάκη.

Το βασικό ερώτημα που ανακύπτει είναι η Τράπεζα της Ελλάδος ασκεί πραγματική εποπτεία στην Attica bank;
Η υπόθεση των 119 εκατ στον επιχειρηματία Καλογρίτσα χωρίς εξασφαλίσεις και η σοβαρότατη υπόθεση της Aldridge δεν αποκαλύφθηκαν από την ΤτΕ.
Ασκεί ή όχι εποπτεία η Τράπεζα της Ελλάδος αυτό είναι το βασικό ζήτημα.
Η Attica bank μήπως απολαμβάνει μια συστηματικής και αδικαιολόγητης χαλαρότητας…ως προς τους εποπτικούς ελέγχους;
Ποια είναι η ευθύνη της ΤτΕ που σε μια τόσο μικρή τράπεζα την Attica bank έχουν συμβεί τόσο σημαντικές υποθέσεις που εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά και την πλήττουν κεφαλαιακά;
Τελικώς το παράλληλο τραπεζικό σύστημα του Γ. Δραγασάκη έχει καταρρεύσει...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης