Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αυτή την εβδομάδα το νομοσχέδιο στην Βουλή για τον νέο νόμο Κατσέλη μαζί με την ρύθμιση των 120 δόσεων για τα Ταμεία

Αυτή την εβδομάδα το νομοσχέδιο στην Βουλή για τον νέο νόμο Κατσέλη μαζί με την ρύθμιση των 120 δόσεων για τα Ταμεία
Η ελληνική πρόταση βρίσκεται ήδη στο «μικροσκόπιο» των ευρωπαϊκών οργάνων για παρατηρήσεις και διορθώσεις
Το «πράσινο φως» των θεσμών για τα νέα όρια προστασίας της α’ κατοικίας από πλειστηριασμούς που προβλέπει ο διάδοχος νόμος Κατσέλη περιμένει η κυβέρνηση ώστε να κατατεθεί το συντομότερο δυνατό στη βουλή.
Η ελληνική πρόταση βρίσκεται ήδη στο «μικροσκόπιο» των ευρωπαϊκών οργάνων για παρατηρήσεις και διορθώσεις έτσι ώστε από τις αλλαγές να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο προστασίας των οφειλετών με «κόκκινα» στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια.
Στο νομοσχέδιο θα περιληφθούν και όλα τα άλλα μέτρα που προωθεί  το οικονομικό επιτελείο, όπως η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για τα Ταμεία η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Πιέσεις ασκούν παράλληλα οι θεσμοί και για το θέμα της μείωσης των κόκκινων δανείων ώστε να προχωρήσει το σχέδιο εξυγίανσης μέσω των οχημάτων ειδικού σκοπού (SPV) που θα βελτιώσει την σημερινή εικόνα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και το οικονομικό επιτελείο θα μπορέσει να ασχοληθεί με τα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα: από τα ληξιπρόθεσμα χρέη που χρωστά το κράτος στους ιδιώτες και τις ιδιωτικοποιήσεις ( λιγντικές μονάδες ΔΕΗ, Εγνατία)  μέχρι τις αλλαγές στον ΦΠΑ για τα πέντε νησιά του Αιγαίου.  
Μάλιστα, οι εταίροι  έχουν θέσει χρονικό όριο την 27η Φεβρουαρίου προκειμένου να έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη, να καταγραφεί πρόοδος στις 16 μεταμνημονιακές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα, προκειμένου η δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που θα δημοσιευτεί στις 27 Φεβρουαρίου να έχει τις θετικές αναφορές που θέλει η χώρα για τους επενδυτές και τις αγορές.
Η έκθεση εκτός του γεγονότος ότι αποτελεί βαρόμετρο για τα νέα σχέδια εξόδου στις διεθνείς αγορές, από το περιεχόμενη της θα εξαρτηθεί αν θα επιστραφεί στην Ελλάδα η πρώτη δόση, ύψους 750 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης στα χαρτοφυλάκια ΑΝFA’s και SMP’s.
Επιπλέον, υπό την προϋπόθεση της υλοποίησης των 16 μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν θα καταργηθεί και το επιτοκιακό πέναλτι των 250 εκατ. ευρώ που σχετίζεται με την επαναγορά χρέους από το δεύτερο πρόγραμμα.
Τα χρήματα αυτά μαζί με τα 2,5 δισ. ευρώ που έχει ήδη αντλήσει η χώρα από το 5ετές, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν είτε για την αναχρηματοδότηση του ομολόγου Σαμαρά είτε για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανειακών υποχρεώσεων που έχει η Ελλάδα προς το ΔΝΤ.
Ο ΟΔΔΗΧ έχει ήδη επεξεργαστεί σχέδιο για την πρόωρη αποπληρωμή του μισού χρέους της Ελλάδας προς το ΔΝΤ: από τα 9,4 δισ. ευρώ, τα 5 δισ. ευρώ έχουν τσουχτερό επιτόκιο (4,9%) και ενέχουν αυξημένο συναλλαγματικό κίνδυνο. Σε αυτή την περίπτωση το κέρδος για τον προϋπολογισμό θα είναι από τη διαφορά των δύο επιτοκίων (4,9%, επιτόκιο δανεισμού ΔΝΤ – 3,6%, χθεσινό επιτόκιο από τις αγορές = 1,3% κέρδος).
Άλλωστε το μόνο που δεν μπορεί να κάνει η κυβέρνηση με τα λεφτά της έκδοσης που συγκέντρωσε από το 5ετές είναι να τα προσθέσει με τα υπόλοιπα που έχει στο «μαξιλάρι».
Και γιατί σε αυτή την περίπτωση θα αυξηθούν τα επίπεδα χρέους της γενικής κυβέρνησης, μέγεθος πάνω από το οποίο έχουν στήσει «ραντάρ», οι Ευρωπαίοι εταίροι, το ΔΝΤ και οι κεφαλαιαγορές.
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης