Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Mέσα Μαρτίου κλείνει η πώληση της Chipita στην Mondelez - Eκτός συμφωνίας ο Νίκας παρά τις πιέσεις

tags :
Mέσα Μαρτίου κλείνει η πώληση της Chipita στην Mondelez - Eκτός συμφωνίας ο Νίκας παρά τις πιέσεις
Όπως λένε άνθρωποι της αγοράς «όταν έχει συμφωνήσει το 80% των μετόχων μιας εταιρείας για την πώληση της, τότε η συμφωνία είναι κλεισμένη.
Περί τα μέσα Μαρτίου αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η πώληση της Chipita στον πολυεθνικό Όμιλο της Mondelez.
H συμφωνία θεωρείται κλεισμένη αφού ήδη ο Όμιλος Οlayan στον οποίο ανήκει το 80% της Chipita (το απέκτησε το 2010 έναντι 735 εκατ. ευρώ) έχει συμφωνήσει την πώληση στην Mondelez, με τις διαπραγματεύσεις να έχουν κολλήσει μέχρι τώρα στην εξαγορά του ποσοστού του κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου (περί το 12%, ενώ το υπόλοιπο 8% ανήκει σε άλλους επιχειρηματίες).
Δύο είναι τα αγκάθια, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς που έχουν καθυστερήσει την υπογραφή της τελικής συμφωνίας.
Η πρώτη αφορά και την επιθυμία πώλησης της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας, με τα στελέχη της Mondelez να έχουν δηλώσει κατηγορηματικά ότι εξαιρείται η εταιρεία από τη συμφωνία και το δεύτερο με την συμφωνία που ήδη υπάρχει με τον Όμιλο της Pepsico για την διανομή των προίόντων της Chipita σε χώρες του εξωτερικού.
Τα στελέχη της Mondelez ζητούν στη συμφωνία να μην υπάρχει ρήτρα ανανέωσης της συνεργασίας της Chipita με την Pepsico, γεγονός που συναντά τις αντιρρήσεις της ελληνικής πλευράς, αφού σε μία τέτοια περίπτωση θα επηρεάσει το τελικό τίμημα της συμφωνίας.
Να σημειωθεί ότι από πλευράς της διοίκησης της Chipita, ο διευθύνων σύμβουλος Σπύρος Θεοδωρόπουλος διαψεύδει επανειλημμένα οποιοδήποτε ενδεχόμενο πώλησης της εταιρείας, χαρακτηρίζοντας ανυπόστατα όλα τα δημοσιεύματα.
Η θέση αυτή του κ. Θεοδωρόπουλου παραμένει σταθερή από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκαν τέτοιες φήμες, περί τα μέσα της άνοιξης, ενώ και δημόσια ο ίδιος είχε διαψεύσει το σενάριο της εξαγοράς της Chipita, στο περιθώριο της τακτικής γενικής συνέλευσης της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας το περασμένο Ιούνιο.
Ωστόσο όπως λένε άνθρωποι της αγοράς «όταν έχει συμφωνήσει το 80% των μετόχων μιας εταιρείας για την πώληση της, τότε αυτή θεωρείται κλεισμένη.

Εκτός συμφωνίας η Νίκας

Εκτός συμφωνίας με τη Mondelez είναι η αλλαντοβιομηχανία Νίκας, η οποία ακόμη δεν φαίνεται να έχει βρει τον βηματισμό της.
Είναι ενδεικτικό ότι με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία στο πρώτο εξάμηνο του 2018, παρά την ανοδική πορεία που κατέγραψε ο κλάδος των αλλαντικών, ο κύκλος εργασιών του ομίλου Νίκας εμφανίζεται μειωμένος κατά 4,1% σε σχέση με αυτόν της αντίστοιχης περυσινής περιόδου και διαμορφώθηκε σε 19,2 εκατ. ευρώ.
Το EBITDA από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκε σε ζημίες 1,7 εκατ ευρώ, μειωμένο κατά 1,6 εκατ. ευρώ σε σχέση με αυτό της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, μείωση που αποδίδεται κυρίως στα μη επαναλαμβανόμενα έξοδα αναδιοργάνωσης του δικτύου πωλήσεων και διανομής, ύψους 1,1 εκατ. ευρώ και στην αυξημένη επένδυση στην διαφήμιση.
Τα αποτελέσματα προ φόρων (EBT) του ομίλου διαμορφώθηκαν σε ζημίες 3,3 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2 εκατ. κατά την προηγούμενη περίοδο, μετά την αφαίρεση των εκτάκτων εσόδων από την διαγραφή δανείων και τόκων ύψους 22,9 εκατ. ευρώ, που λογίστηκαν στο α’ εξάμηνο 2017.
Με την ολοκλήρωση της πώλησης της Chipita στο στόχαστρο του Σπύρου Θεοδωρόπουλου είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν νέες επενδύσεις.
Όπως υποστηρίζουν άνθρωποι της αγοράς, ο κ. Θεοδωρόπουλος από το τίμημα που θα εισπράξει από την πώληση της Chipita είναι σίγουρο ότι δεν θα μείνει μόνο, στην αλλαντοβιομηχανία Νίκας.
Στο στόχαστρο του μπαίνουν αρκετές εταιρείες με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης