Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτικές αναταράξεις λόγω Brexit - Προς παραίτηση μέλη του Εργατικού κόμματος

Πολιτικές αναταράξεις λόγω Brexit - Προς παραίτηση μέλη του Εργατικού κόμματος
Οι σημερινές (18/2/2019) παραιτήσεις αναμένεται να πυροδοτήσουν δεύτερο κύμα αποχωρήσεων
Την αποχώρηση της από το Εργατικό κόμμα αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα (18/2/2019) μια ομάδα βουλευτών, λόγω της στάσης του επικεφαλής, Jeremy Corbyn, για το Brexit και της διαμάχης για τον αντισημιτισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters, η μικρή ομάδα, πιθανόν πέντε βουλευτών, θα προχωρήσει στην ανακοίνωση αυτή, ύστερα από εβδομάδες εντεινόμενων αιτημάτων προς τον Corbyn να αλλάξει στρατηγική και να ξεκινήσει την εκστρατεία για ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η πηγή από το κόμμα των Εργατικών, που βρίσκεται κοντά σε αυτή την ομάδα, δήλωσε ότι οι σημερινές αποχωρήσεις θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ένα δεύτερο κύμα παραιτήσεων, υπογραμμίζοντας την απογοήτευση αναφορικά με την προσέγγιση που έχε υιοθετήσει ο Corbyn στην μεγαλύτερη αλλαγή στην εξωτερική και εμπορική πολιτική της Βρετανίας εδώ και πάνω από 40 χρόνια.
Την είδηση ότι μια μικρή ομάδα βουλευτών αναμένεται να αποχωρήσει από το Εργατικό κόμμα μετέδωσε νωρίτερα και το βρετανικό δίκτυο BBC.
Ο Corbyn εμμένει μέχρι στιγμής στην πολιτική των Εργατικών να παραμείνει η επιλογή για ένα δεύτερο δημοψήφισμα «στο τραπέζι» εάν η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Theresa May δεν καταφέρει να εξασφαλίσει μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες που να μπορεί να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο.
Η πρώτη του επιλογή είναι η διεξαγωγή νέων εκλογών αλλά έχει επίσης καλέσει τη Μέι να αλλάξει τις «κόκκινες γραμμές» της και να υιοθετήσει το σχέδιό του για μόνιμη τελωνειακή ένωση με την ΕΕ –κάτι που μέχρι τώρα η πρωθυπουργός αρνείται να κάνει.
Το δημοψήφισμα του 2016 για τη Βρετανία, όπου το 52% των ψηφοφόρων τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, έχει προκαλέσει διχασμό και στα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας, με τους δύο αρχηγούς τους να προσπαθούν να διατηρήσουν την ενότητα στις τάξεις των Εργατικών και των Συντηρητικών.
Η προοπτική να διενεργηθεί ένα τέτοιο δεύτερο δημοψήφισμα αποτελεί πρόκληση για τον Corbyn: ενώ πολλά από τα μέλη του κόμματος τάσσονται ένθερμα υπέρ μια τέτοιας προοπτικής, άλλα θέλουν απλά η Βρετανία να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατόν.
Ωστόσο ο Corbyn έχει επίσης κατηγορηθεί από κάποιους βουλευτές ότι δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τον αντισημιτισμό στο εσωτερικό του κόμματος, μια κατηγορία που τον βαρύνει από τότε που ανέλαβε την αρχηγία το 2015.
Ο ίδιος αρνείται ότι επέτρεψε να ενταθεί ο αντισημιτισμός στο Εργατικό κόμμα και έχει δεσμευθεί να τον
εξαλείψει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης