Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βαρόμετρο για την επόμενη έκδοση ομολόγου η έκθεση της Κομισιόν και η απόφαση για τα ΑΝFAs

tags :
Βαρόμετρο για την επόμενη έκδοση ομολόγου η έκθεση της Κομισιόν και η απόφαση για τα ΑΝFAs
Στο τραπέζι βρίσκεται και το σενάριο ενός επταετούς ομολόγου
Συν Αθηνά και χείρα κίνει.
Δεν αρκεί μόνο η περίοδος των χαμηλών επιτοκίων την οποία διανύουμε για μια επιτυχημένη  επόμενη έκδοση ομολόγου , για την οποία εργάζονται ήδη το ΥΠΟΙΚ και ο ΟΔΔΗΧ.
Τα βασικό σενάριο θέλει η δεύτερη απόπειρα να γίνεται το Μάρτιο με ένα δεκαετές τίτλο, με σκοπό να αντληθούν περί τα 4,5 δισ. ευρώ με ένα επιτόκιο της τάξεως του 4%.
Mε την απόδοση του δεκαετούς να έχει πέσει κάτω του 4% στο 3,82%.
Στο τραπέζι βέβαια βρίσκεται και το σενάριο ενός επταετούς ομολόγου το οποίο βέβαια δεν είναι η κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης αλλά θα είναι η εναλλακτική εάν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όσο θετικά θέλουν το ΥΠΟΙΚ και ο ΟΔΔΗΧ.
Βέβαια για το πιο σενάριο θα ακολουθηθεί εν τελεί καθώς και η ακριβής χρονική στιγμή που θα βγει η Ελλάδα στις αγορές εξαρτάται ξεκάθαρα από την αναμενόμενη δεύτερη έκθεση της Κομισιόν (27 Φεβρουάριου) η οποία μπορεί και εύκολα να αποδημήσει το θετικό κλίμα.
Με τα πρώτα μηνύματα να δείχνουν ενόχληση για την καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις και τον περιβόητο διάδοχο του νόμου Κατσέλη να φαίνεται πως δεν θα χαίρει καλής κριτικής από τον SSM.
Η ΕΚΤ και ο SSM είχαν διαμηνύσει στις τράπεζες ότι ένα πλαίσιο προστασίας των αδύναμων δανειοληπτών θα έπρεπε να έχει πολύ στενό εύρος προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο οριοθετούσαν ατύπως σε 75.000 – 80.000 ευρώ κάτι το όποιο δεν επιτεύχθηκε.
Έτσι αν στην έκθεση αποτυπώνεται ξεκάθαρα η δυσαρέσκεια των θεσμών πως η Ελλάδα έχει ξεφύγει από το μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων αυτό θα είναι και το κακό νέο για τις αγορές.
Η έκθεση του ΔΝΤ που αναμένεται στις αρχές Μαρτίου θα ενεργήσει πρόσθετα στο κλίμα που θα έχει δημιουργηθεί.
Η απόφαση όμως των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης της 11ης Μαρτίου για το εάν θα πρέπει να εκταμιευτούν ή όχι τα 750 εκατομμύρια των ΑNFAs  θα είναι αυτή που θα δώσει τον τελικό τόνο στην αγορά.
Εάν η απόφαση είναι θετική παρά το γεγονός ότι η έκθεση μπορεί να περιλαμβάνει ενστάσεις για τη μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας τότε θα στρωθεί και το κόκκινο χαλί για την επόμενη έκδοση εάν όμως οι θεσμοί αποφασίσουν προς το παρόν πάγωμα της δόσης αυτό θα αλλάξει άρδην το κλίμα στις αγορές με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει αλλά σενάρια τα οποία η ίδια θέλει να αποφύγει και για  προεκλογικούς λογούς.
Η επόμενη έκδοση πάντως είναι σίγουρο πως θα πρέπει να αντιμετωπίσει αρκετές προκλήσεις ώστε να μπορέσει να γίνει στο ίδιο θετικό κλίμα με αυτό της πενταετούς πράγμα που όσο περνάνε οι μέρες, δημιουργoύν έντονη ανησυχία στο επιτελείο που σχεδιάζει την επόμενη έξοδο στις αγορές.

Αθανασια Ακριβου
akribouathanasia@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης