Τελευταία Νέα
Διεθνή

Zaev: Με τον Τσίπρα φοβηθήκαμε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα μας καθιστούσε «πολιτικά νεκρούς»

tags :
Zaev: Με τον Τσίπρα φοβηθήκαμε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα μας καθιστούσε «πολιτικά νεκρούς»
Όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα, το βαλκανικό κράτος καταλαμβάνει πλέον μια νέα θέση στον κόσμο, καθώς εισήλθε στη συμμαχία του ΝΑΤΟ
Στόχος της Βόρειας Μακεδονίας είναι να αναπτύξει πιο στενούς δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, δήλωσε στους Financial Times ο πρωθυπουργός της χώρας, Zoran Zaev.
Όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα, το βαλκανικό κράτος καταλαμβάνει πλέον μια νέα θέση στον κόσμο, καθώς εισήλθε στη συμμαχία του ΝΑΤΟ μετά τον τερματισμό της πολυετούς διαμάχης με την Ελλάδα.
«Σήμερα έχουμε μια θέση στα κεντρική του ΝΑΤΟ και πολύ σύντομα θα αποκτήσουμε το δικαίωμα ψήφου.
Μια ψήφος για τη Βόρεια Μακεδονία, μία για τις ΗΠΑ, μία για τη Γερμανία…θα είμαστε ίσοι εκεί.
Αυτή είναι μεγάλη τιμή για εμάς», τονίζει ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.
Με τη συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας στους δυτικούς θεσμούς, ο κ. Zaev ελπίζει να προωθήσει τις ξένες επενδύσεις και να εδραιώσει τη δημοκρατία σε μια χώρα που ταλαιπωρήθηκε από τον προκάτοχό του Nikola Gruevski, σχολιάζουν οι FT.
Η συμφωνία αλλάζει επίσης τη δυναμική σε μία από τις πιο ταραχώδεις και αμφισβητούμενες περιοχές της Ευρώπης.
 Η προοπτική ένταξης σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι μια ήττα για τη Ρωσία, η οποία έχει επιδιώξει να διατηρήσει τα Βαλκάνια ως ζώνη ασφαλείας μεταξύ της σφαίρας επιρροής της και της δύσης.
Ο κ. Zaev δήλωσε ότι ενώ η Μόσχα ανησυχεί για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, δεν έχει δεσμούς με τη χώρα του και πρόσθεσε ότι επιθυμεί περισσότερη συνεργασία με τη Ρωσία.
Υπογράμμισε επίσης ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν.
Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Zaev τόνισε ότι ο ίδιος και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φοβόντουσαν ότι η συμφωνία θα τους καθισοτύσε «πολιτικά νεκρούς».
Τονίζει ωστόσο ότι η υποστήριξη προς τη συμφωνία αυξάνεται, καθώς κατά την υπογραφή της συμφωνούσε μόλις το 17% των Βορειομακεδόνων, ενώ πλέον το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 60%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης