Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Παγίδα δανείων 2-2,5 δισ. ευρώ κρατικών εταιρειών που δεν πληρώνονται στις ελληνικές τράπεζες

tags :
Παγίδα δανείων 2-2,5 δισ. ευρώ κρατικών εταιρειών που δεν πληρώνονται στις ελληνικές τράπεζες
Οι ελληνικές τράπεζες προσπαθούν να ρυθμίσουν αυτά δάνεια, προκειμένου να βελτιώσουν την εισπραξιμότητά τους, χωρίς όμως σημαντικά αποτελέσματα
Οι «κοινωνικές» πολιτικές και παντός είδους δανειακές «διευκολύνσεις» φαίνεται ότι θα κοστίσουν ακριβά στο ελληνικό Δημόσιο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν αυτή τη στιγμή δάνεια σε καθυστέρηση ύψους 2-2,5 δισ. ευρώ που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού κράτους.
Τα δάνεια αυτά, αφορούν αφενός ιδιώτες, όπως αγρότες, κτηνοτρόφοι, σεισμόπληκτοι και πυρόπληκτοι, αλλά και κρατικές εταιρείες, όπως ο ΟΣΕ, τα ΕΑΣ, η ΕΑΒ, κλπ.
Όπως έχουν διαπιστώσει μάλιστα οι εποπτικές αρχές, μεγάλη μερίδα αυτών των δανείων βρίσκεται σε καθυστέρηση και δεν αποκλείεται να απαιτηθεί από τις ελληνικές τράπεζες η αποπληρωμή τους από το ελληνικό Δημόσιο.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, τα δάνεια αυτά αποτελούν σημαντικό πρόβλημα όχι μόνο για τον ελληνικό προϋπολογισμό, κάτι που αναφέρθηκε και στην τελευταία Έκθεση Επιτήρησης των θεσμών, αλλά και για δύο ελληνικές τράπεζες οι οποίες έχουν χορηγήσει το μεγαλύτερο μέρος αυτών των δανείων.
Βέβαια, οι ελληνικές τράπεζες προσπαθούν να ρυθμίσουν αυτά δάνεια, προκειμένου να βελτιώσουν την εισπραξιμότητά τους, εντούτοις, οι θεσμοί είχαν πιέσεις το καλοκαίρι του 2018 να αλλάξει το καθεστώς των εγγυήσεων του Δημοσίου.
Έτσι, με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο το πλαίσιο των εγγυήσεων που θα μπορεί να παράσχει το Ελληνικό Δημόσιο σε ετήσια βάση μειώθηκε στο 1,5% των πρωτογενών δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού, από 3% των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού που είναι σήμερα, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που φέρουν τα συνδεδεμένα δάνεια.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, όπου τίθενται οι όροι και οι προϋποθέσεις διατήρησης της ισχύος της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, σε περίπτωση ρύθμισης των δανείων που έχουν χορηγηθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και δάνεια που δόθηκαν για την ενίσχυση των επιχειρήσεων στις πυρόπληκτες περιοχές.
Για τα εν λόγω δάνεια υπήρχε κενό νόμου, με αποτέλεσμα τα πιστωτικά ιδρύματα που τα είχαν χορηγήσει, σε καμία περίπτωση δεν προέβαιναν στη ρύθμιση τους.
Με το νόμο 4549/2018 προβλέφθηκε η συγκεκριμένη δυνατότητα και ορίσθηκε, ότι με υπουργική απόφαση θα καθορίζονταν ο τρόπος ρύθμισης τους.
Με την εν λόγω απόφαση ο δανειολήπτης μπορεί να απευθυνθεί πλέον στην δανείστρια τράπεζα, να ρυθμίσει το χρέος του και να συνάψει νέα δανειακή σύμβαση.
Και όλα αυτά, όταν ο κρατικός προϋπολογισμός κινδυνεύει εξαιτίας των δικαστικών αποφάσεων για ασφαλιστικά και εργασιακά ζητήματα.
Άλλωστε και οι δανειστές δεν έκρυψαν πρόσφατα την έντονη ανησυχία τους σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις των δικαστικών αποφάσεων για τους μισθούς και τις συντάξεις, καθώς -όπως εκτιμάται- η “μαύρη τρύπα” που θα δημιουργηθεί ίσως αγγίξει ακόμη και τα 10 με 12 δισ. ευρώ.

Η ανησυχητική εικόνα των κρατικών επιχειρήσεων

Ανησυχητική είναι η εικόνα των κρατικών επιχειρήσεων για όσες τουλάχιστον υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία γιατί πολλές καλύπτονται από πέπλο μυστηρίου.
Τα ΕΛΤΑ για παράδειγμα κάλυψαν τη μισθοδοσία με παρέμβαση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά που κατέβαλε 10 εκατ. ευρώ στον οργανισμό στο πλαίσιο παροχής καθολικής υπηρεσίας.
Τα ΕΛΤΑ κάλυψαν τη μισθοδοσία αλλά τι θα γίνει με τις επόμενες;
Ο ισολογισμός 2017 δείχνει πωλήσεις 340,7 εκατ. ευρώ από 342,8 εκατ. ευρώ και ζημιές μετά από φόρους 15,5 εκατ. ευρώ από 14,2 εκατ. ευρώ.
Οι ταμειακές ροές ήταν απογοητευτικές με αποτέλεσμα να μεγαλώνει το έλλειμμα στο ταμείο, το οποίο ήταν αρνητικό κατά 67 εκατ. ευρώ!
Με καθαρή θέση 4,2 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 557 εκατ. ευρώ.
Το 2015 είχε ζημιές 10,2 εκατ. ευρώ, ενώ το 2014 είχε κέρδη 1 εκατ. ευρώ.
Η ΛΑΡΚΟ είναι μία άλλη κρατική εταιρεία με τεράστια ελλείμματα.
Μόνο στη ΔΕΗ χρωστάει βάσει της λογιστικής κατάστασης  30/6/18 285 εκατ. ευρώ τα οποία η ΔΕΗ τα έχει διαγράψει, έχοντας σχηματίσει πρόβλεψη για όλη την οφειλή.
Οι λογιστικές καταστάσεις της ΛΑΡΚΟ, είναι δυσεύρετες με τα τελευταία στοιχεία του 2015 να δείχνουν μεγάλες υποχρεώσεις, υψηλές ζημιές και αρνητικά ίδια κεφάλαια που έγιναν θετικά μετά από αύξηση κεφαλαίου, αλλά και πάλι είναι σε οριακό σημείο.
Ανάλογη και η περίπτωση της ΕΒΖ, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να αναλαμβάνει από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησής της πρωτοβουλίες για τη «σωτηρία», ακυρώνοντας ουσιαστικά το πλάνο αναδιάρθρωσης, βάζοντας και 30 εκατ. ευρώ.
Η επαναπρόσληψη εργαζομένων, το άνοιγμα των εργοστασίων έφερε διεύρυνση της αρνητικής καθαρής θέσης με την τελευταία ενημέρωση να κάνει λόγο για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 230 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΣΕ είναι ένα ακόμα παράδειγμα, κρατικής επιχείρησης στο χείλος του γκρεμού.
Το πρώτο εξάμηνο του 2018 δείχνει πωλήσεις 11,5 εκατ. ευρώ και κόστος πωλήσεων 129,7 εκατ. ευρώ.
Με άλλα λόγια για κάθε έσοδο 1 ευρώ ξοδεύει 11 ευρώ.
Η δε τελική γραμμή δείχνει ζημιές 148 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις ακουμπούν τα 12 δισ. ευρώ και η καθαρή θέση είναι μόλις στα 26,8 εκατ. ευρώ.
Τέλος η ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) στη χρήση 2017 είχαν σύνολο υποχρεώσεων 215,7 εκατ. ευρώ και καθαρή θέση 822 εκατ. ευρώ.
Χαμηλή επομένως η μόχλευση, αλλά οι πωλήσεις των 90,3 εκατ. ευρώ έχουν κόστος 130,3 εκατ. ευρώ και οι ζημιές ανήλθαν στα 23,3 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως τα παραπάνω είναι μόλις λίγα παραδείγματα, ενώ η ενημέρωση είναι περιορισμένη αφού οι λογιστικές καταστάσεις δημοσιεύονται, όταν δημοσιεύονται, με μεγάλη καθυστέρηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης