Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μπαράζ 6 θετικών ειδήσεων έως τα μέσα Μαρτίου με αξιολόγηση, Moody’s, έκδοση 10ετούς, θα δώσει επενδυτική ώθηση σε μετοχές, ομόλογα

tags :
Μπαράζ 6 θετικών ειδήσεων έως τα μέσα Μαρτίου με αξιολόγηση, Moody’s, έκδοση 10ετούς, θα δώσει επενδυτική ώθηση σε μετοχές, ομόλογα
Οι 6 θετικές ειδήσεις που αναμένονται στην οικονομία θα συμβάλλουν στον μεν χρηματιστήριο να υπερβεί την ζώνη των 700-720 μονάδων και στα ομόλογα να διαμορφωθεί το 10ετές στην δευτερογενή αγορά στο 3,5% με 3,6%.
Μπαράζ θετικών ειδήσεων έως τα μέσα Μαρτίου αναμένεται στην ελληνική οικονομία με επίκεντρο NPEs, αξιολόγηση, αναβάθμιση, έκδοση 10ετούς ομολόγου και καταβολή των κερδών από τα ομόλογα ANFA.
Πρακτικά το μπαράζ των 6 θετικών ειδήσεων περιλαμβάνει τα εξής…
Παρουσιάζονται με βάση την χρονική σειρά που θα ανακοινωθούν

1)Οριστικοποιείται ο νόμος Κατσέλη ο οποίος μπορεί να μην αποτελεί σπουδαία θεσμική παρέμβαση αλλά επιδοτεί τις τράπεζες με 50 εκατ ευρώ ή 200 εκατ συνολικά.
Ο νόμος Κατσέλη προστατεύει την πρώτη κατοικία με όριο τα 130 χιλιάδες ευρώ εμπορική αξία και 250 χιλιάδες ευρώ αντικειμενική.
Οι θεσμοί και η ΕΚΤ δεν διάκεινται θετικά στα όρια που έχουν τεθεί αλλά επίκειται να βρεθεί κοινή φόρμουλα.
Τα NPEs οριακά θα μειωθούν από αυτή την θεσμική παρέμβαση αλλά δεν παύει να είναι βήμα προς τα εμπρός…

2)Υποβλήθηκε για αξιολόγηση και έγκριση στην DGCom την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ το APS ή Ιταλικό μοντέλο για τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών.
Στο APS θα ενταχθούν έως και 20 δισεκ. προβληματικά δάνεια και έναντι αυτών θα εκδοθούν τραπεζικά ομόλογα senior, mezzanine και junior.
Τα senior bond τα κύρια ομόλογα θα φέρουν την εγγύηση του δημοσίου χωρίς να θεωρηθεί state aid κρατική βοήθεια.
Βέβαια υπάρχουν θέματα όπως εάν είναι επαρκείς οι προβλέψεις ή η προμήθεια που θα πληρώνουν οι τράπεζες στο κράτος με βάση το CDS το μηχανισμό αντιστάθμισης κινδύνου των ομολόγων.
Το APS πάντως έστω και μερικώς θα βοηθήσει στην μείωση των προβληματικών δανείων.
Το χρονοδιάγραμμα είναι έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας να υποβληθεί το APS στις αρμόδιες αρχές.

3)Στις 27 Φεβρουαρίου θα δημοσιευθεί η έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας που αναμένεται θετική καθώς θα έχει κλείσει και το θέμα του διαδόχου νόμου Κατσέλη.
Η έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να δώσει ώθηση στην χρηματιστηριακή αγορά.

4)Την 1η Μαρτίου 2019 η Moody’s θα αναβαθμίσει την Ελλάδα κατά 1 κλίμακα σε Β2 από Β3.
Αν και η αναβάθμιση θα είναι ουδέτερη υπό την έννοια ότι η Fitch ήδη βαθμολογεί υψηλότερα την Ελλάδα θα αποτελέσει ένα θετικό έναυσμα για αναβάθμιση των τραπεζών αλλά και του επενδυτικού κλίματος

5)Στις 5 Μαρτίου ή το αργότερο 12 Μαρτίου η Ελλάδα θα βγει στις αγορές εκδίδοντας 10ετές ομόλογο μετά από 10 χρόνια.
Το επιτόκιο εκτιμάται σε 3,90% με την προοπτική να υποχωρήσει στην δευτερογενή αγορά στο 3,5%.
Εάν μάλιστα πριν την δημοπρασία έχει υποχωρήσει στο 3,5% θα μπορούσε στην έκδοση το επιτόκιο να καθοριστεί και στο 3,8%-3,9% κάτω από το ψυχολογικό όριο του 4%.

6)Στις 11 Μαρτίου στο Eurogroup θα επικυρωθεί η πρόοδος στην οικονομία και στα κόκκινα δάνεια και έναντι αυτών θα δοθούν τελικώς τα κέρδη από τα ομόλογα ANFA από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 700 εκατ ευρώ που κατέχουν ΕΚΤ και εθνικές κεντρικές τράπεζες

Συμπέρασμα

Οι 6 θετικές ειδήσεις που αναμένονται στην οικονομία θα συμβάλλουν στον μεν χρηματιστήριο να υπερβεί την ζώνη των 700-720 μονάδων και στα ομόλογα να διαμορφωθεί το 10ετές στην δευτερογενή αγορά στο 3,5% με 3,6%.
Όλα αυτά θα έχουν συμβεί έως τα μέσα Μαρτίου 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης