Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιρλανδία: Ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα ήταν ένα «τρελό αποτέλεσμα» μετά από τρία χρόνια διαπραγματεύσεων

Ιρλανδία: Ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα ήταν ένα «τρελό αποτέλεσμα» μετά από τρία χρόνια διαπραγματεύσεων
Η Ιρλανδία δαπανεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να προετοιμαστεί για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Simon Coveney
Η Ιρλανδία δαπανεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να προετοιμαστεί για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, κάτι που θα συνιστούσε μια «τρελή έκβαση» μετά από τρία χρόνια διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε σήμερα (18/2/2019) ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Simon Coveney.
«Έχουμε δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην Ιρλανδία για να προετοιμαστούμε για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, με στόχο να προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε τους Ιρλανδούς πολίτες σε αυτές τις συνθήκες», δήλωσε ο Coveney σε δημοσιογράφους, μετά από συνομιλίες με άλλους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ. «Δεν θέλουμε να το κάνουμε αυτό», πρόσθεσε.
«Φυσικά θέλουμε να βρούμε μια λύση εδώ και ναι, υπάρχει απογοήτευση στην Ιρλανδία.
Έχουμε λιγότερες από 40 ημέρες μέχρι την επίσημη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και δεν ξέρουμε ακόμα τι ζητά πραγματικά η βρετανική κυβέρνηση για να επικυρώσει τη συμφωνία αυτή», τόνισε ο ίδιος.
Ο Coveney δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να βρει τρόπους για να βοηθήσει στην επικύρωση της συμφωνίας του Brexit από το βρετανικό κοινοβούλιο, αλλά τόνισε ότι τα αιτήματα των βουλευτών πρέπει να είναι «λογικά».
«Θέλουμε να βρούμε τρόπους για να παρέχουμε τη διαβεβαίωση και τη διευκρίνιση που η Βρετανίδα πρωθυπουργός χρειάζεται για να είναι σε θέση να “πουλήσει” αυτή τη συμφωνία στο Westminster.
Αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ένα εκ νέου άνοιγμα της συμφωνίας απόσυρσης», δήλωσε.
«Αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι ουσιαστικά να αφαιρέσουμε ή να αλλάξουμε την εγγύηση και τη δικλείδα ασφαλείας», δήλωσε αναφερθείς στο λεγόμενο «backstop» για τα ιρλανδικά σύνορα.
Ο ίδιος είπε ότι η Ιρλανδία και η ΕΕ δεν θα δέχονταν ένα καθορισμένο χρονικό όριο για το «backstop», καθώς έτσι θα έχανε τον σκοπό του.
Ωστόσο, επανέλαβε την ετοιμότητα της ΕΕ να αλλάξει την πολιτική διακήρυξη για τους μελλοντικούς δεσμούς με τη Βρετανία, ώστε να συμπεριληφθούν εκεί περισσότερες διαβεβαιώσεις σχετικά με το «backstop».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης