Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τόσκας: Ωφέλιμη η Συμφωνία των Πρεσπών - Βάζει στην άκρη τρίτες δυνάμεις οι οποίες εποφθαλμιούσαν την περιοχή

tags :
Τόσκας: Ωφέλιμη η Συμφωνία των Πρεσπών - Βάζει στην άκρη τρίτες δυνάμεις οι οποίες εποφθαλμιούσαν την περιοχή
Τόσκας: Ωφέλιμη η Συμφωνία των Πρεσπών - Βάζει στην άκρη άλλες τρίτες δυνάμεις οι οποίες εποφθαλμιούσαν την περιοχή
«Δυστυχώς "παίζανε μπάλα" στη γειτονική χώρα άλλοι σε βάρος μας κι εμείς κοιτούσαμε από μακριά νομίζοντας ότι ήμαστε ασφαλείς», δήλωσε ο βουλευτής Β' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τόσκας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm» για το περιβάλλον μέσα στο οποίο εξελίχθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες οι σχέσεις Ελλάδας -Βόρειας Μακεδονίας και το τοπίο που διαμορφώνεται μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Η Συμφωνία των Πρεσπών πιστεύουμε ότι θα είναι ωφέλιμη για τη χώρα, θα βάλει στην άκρη άλλες τρίτες δυνάμεις, οι οποίες εποφθαλμιούσαν την περιοχή, "έπαιζαν μονότερμα" σε αυτή τη χώρα, κάτι πολύ επικίνδυνο για τη δική μας χώρα -κι εμείς καθόμαστε αδρανείς και κοιτούσαμε τόσο χρόνια πίσω από τη φοβική μας αντίληψη να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», είπε ο κ. Τόσκας.
«Υπάρχει το συναισθηματικό στοιχείο», εξήγησε, «η αντίληψη ότι μας πήραν κάτι, ενώ ουσιαστικά μας είχαν πάρει κάτι τόσα χρόνια, που 140 χώρες αλλά και όλος ο διεθνής παράγοντας έλεγε αυτή τη χώρα σκέτο "Μακεδονία" και νομίζαμε ότι επειδή εμείς δεν τη λέμε "Μακεδονία" επηρεάζαμε τα διεθνή πράγματα».
«Όμως», διευκρίνισε ο κ.Τόσκας, «σε αυτή τη χώρα "έπαιζε μονότερμα" η Τουρκία, από το 1992, αμέσως μετά τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας είχαν αρχίσει επισκέψεις των πρωθυπουργών -να θυμίσω την επίσκεψη Οζάλ στα Σκόπια το 1992 και τις συμμαχίες και συμφωνίες, οικονομικές αλλά και στρατιωτικές, που είχαν γίνει ανάμεσα στις δύο χώρες».
Σχολιάζοντας τη δήλωση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα ότι «στους δρόμους της Περιφέρειάς μου οι πινακίδες θα γράφουν Σκόπια εφόσον επιλέγουν ένα όνομα που δεν τους ανήκε», ο κ.Τόσκας είπε: «Είναι ανεύθυνη αντίληψη το να προσπαθούμε να χαϊδέψουμε τα αφτιά κάποιων συμπολιτών μας, προκειμένου να πάρουμε την ψήφο τους και την ίδια στιγμή να ναρκοθετούμε τη συνεργασία και την πορεία με τη γειτονική χώρα και να αφήνουμε το πεδίο ελεύθερο σε άλλες χώρες να αλωνίζουν σε βάρος των συμφερόντων της χώρας μας.
Πρέπει να κοιτάζουμε τα συμφέροντα της χώρας μας και βραχυπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα και αυτό είναι μια υπεύθυνη πολιτική».
Αναφερόμενος, εξάλλου, στη συζήτηση για τη συγκρότηση ευρύτερου προοδευτικού μετώπου, η οποία εντάθηκε μετά την είσοδο στο κυβερνητικό σχήμα των προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ κ.κ. Μωραΐτη και Τόλκα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε: «Να δούμε τη μεγάλη εικόνα, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη, πώς διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή.
Από τη μια μεριά ακραίες δεξιές και ακροδεξιές κινήσεις και συμμαχίες και συνεργασίες -και δυστυχώς βλέπουμε κάτι τέτοιο και στη χώρα μας, όπου βλέπουμε μια ακραία πτέρυγα στη Νέα Δημοκρατία, πέρα από τη συνηθισμένη φιλελεύθερη σκέψη, που εκπροσωπούσε αυτή η παράταξη- και από την άλλη μεριά βλέπουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να συσπειρώνει, πέρα από τον καθαρό αριστερό χώρο που εκπροσωπούσε παραδοσιακά, δυνάμεις γενικότερα της σοσιαλδημοκρατίας, της Κεντροαριστεράς με τις οποίες φτιάχνει ένα μεγάλο μέτωπο, ένα μεγάλο χαράκωμα δημοκρατικό, για να υπάρξει υπεράσπιση, να υπάρξει υποστήριξη στο κοινωνικό πρόγραμμα και στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που εμείς προσβλέπουμε και που καθαρά φάνηκαν στη διάρκεια των συζητήσεων για το Σύνταγμα».
Σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις που διατυπώνονται και από μεριά του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Οι κίνδυνοι που υπάρχουν σε κάθε ιστορική περίοδο επιβάλλουν και την ανάλογη στάση σε επίπεδο στρατηγικής.
Υπάρχουν οι στρατηγικοί στόχοι, που είναι κάπως μακροπρόθεσμοι σε πολλές περιπτώσεις και υπάρχουν και οι τακτικές που εφαρμόζονται από τις πολιτικές δυνάμεις, όπως οι τακτικές αυτές των συσπειρώσεων, των συμμαχιών, των μεγάλων μετώπων, ακριβώς για να εξυπηρετηθούν αυτές οι στρατηγικές.
Δεν μπορεί να πας με ένα άλμα σε αυτό που θέλεις.
Πας σταδιακά και αντιμετωπίζεις και τους κινδύνους της ημέρας, της εποχής, της περιόδου.
Αυτοί οι κίνδυνοι είναι πάρα πολύ μεγάλοι.
Είναι κίνδυνοι που αντίστοιχοι μπορεί να βρεθούν την περίοδο του μεσοπολέμου».
Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών για την προστασία της πρώτης κατοικίας ο κ. Τόσκας επισήμανε: «Αυτή η συμφωνία, με τους όρους που ανακοινώθηκε, δείχνει ότι είναι μία συμφωνία καλύτερη ακόμη και από την προηγούμενη συμφωνία -τον νόμο Κατσέλη- και καλύπτει περίπου το 80% των δανειοληπτών, αφήνει περιπτώσεις είτε πολύ μεγάλων δανείων, είτε ανθρώπων οι οποίοι δεν είχαν αποπληρώσει καμία δόση.
Και με τη μεγάλη διάρκεια των 25 ετών, αλλά και με τις δόσεις που είναι περίπου στο 30% των δόσεων, που υπήρχαν μέχρι τώρα και με τις άλλες ρυθμίσεις που γίνονται, πιστεύω ότι θα δώσει μιαν ανάσα σε πάρα πολύ κόσμο, γιατί πράγματι τα στεγαστικά δάνεια είναι ένας μεγάλος βραχνάς μια μεγάλη θηλιά που δημιουργήθηκε τότε που ανεύθυνα οι τράπεζες μοίραζαν χρήμα και που πολύ κόσμος είχε παγιδευτεί, είχε παραπλανηθεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης