Έρχονται θετικές εκπλήξεις από την Εθνική τράπεζα – Το road show στο Λονδίνο αρχές Απριλίου, η εθελουσία 700 άτομα

Έρχονται θετικές εκπλήξεις από την Εθνική τράπεζα – Το road show στο Λονδίνο αρχές Απριλίου, η εθελουσία 700 άτομα
Αρχές Απριλίου 2019 – αντί για μέσα Μαρτίου - η Εθνική στο Λονδίνο σε ειδικό road show θα παρουσιάσει το επενδυτικό και στρατηγικό της πλάνο με στόχους κερδοφορίας, ανάπτυξης και μείωσης NPEs έως το 2022.
Θετικές εκπλήξεις έρχονται από την Εθνική τράπεζα εξέλιξη που αναμένεται να επιδράσει και στην κεφαλαιοποίηση της τράπεζας που βρίσκεται στα 1,1 με 1,2 δισεκ. ευρώ.
Ποιες είναι οι θετικές εκπλήξεις;

1)Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι μέσω του Titlos το οποίο έχει μετατραπεί σε 3 κρατικά ομόλογα 3,31 δισεκ. θα κερδίζει από τόκους 113 εκατ ευρώ.
Η βελτίωση των εσόδων από τόκους της Εθνικής τράπεζας θα είναι πολύ σημαντική αν ληφθεί υπόψη ότι τα προ προβλέψεων έσοδα στο β΄ τρίμηνο του 2018 ήταν μόλις 81 εκατ.
Η Εθνική τράπεζα θα ενισχύσει σημαντικά τα κέρδη της.

2)Από την εθελουσία που ολοκληρώνεται και αγγίζει τα 700 άτομα η Εθνική θα πληρώσει, θα της κοστίσει… περίπου 60 εκατ αλλά κάθε χρόνο θα κερδίζει περίπου 35 εκατ λόγω της μείωσης του λειτουργικού κόστους.

3)Εάν συμπεριληφθούν και τα 50 εκατ που θα λάβει η τράπεζα ως επιδότηση από τον νέο Νόμο Κατσέλη μπορεί να ειπωθεί ότι η Εθνική τράπεζα θα ενισχύσει τα έσοδα της κατά 200 εκατ τον χρόνο…πέραν αυτών που εμφανίζει.
Εάν υποθέσουμε ότι τα PPI προ προβλέψεων έσοδα είναι κατά μέσο όρο 100-110 εκατ σημαίνει 400 με 440 εκατ τον χρόνο + 200 εκατ από Titlos, εθελουσία και Κατσέλη τα προ προβλέψεων έσοδα θα φθάσουν στα 600 με 640 εκατ ετησίως.
Η τράπεζα θα μπορεί να ανταπεξέλθει και στο σχέδιο του ΛΕΠΕΤΕ με βάση την νέα πρόταση που βρίσκεται σε τελική φάση….

4)Η Εθνική προσεχώς θα ολοκληρώσει και την πώληση του προγράμματος symbol που αφορά προβληματικά δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων 800 εκατ τα οποία θα μπορούσαν να πωληθούν περί τα 180 εκατ ευρώ.

5)Η Εθνική τράπεζα δυνητικά έχει δύο περιουσιακά στοιχεία προς πώληση την Εθνική Ασφαλιστική και την Πανγαία από τα οποία θα μπορούσε να συγκεντρώσει 1 δισεκ. ευρώ ενισχύοντας σημαντικά την ρευστότητα.
Θα ενισχυθούν και τα κεφάλαια κυρίως μέσω της μείωσης του σταθμισμένου ενεργητικού RWA το οποίο ανέρχεται στα 34-35 δισεκ. ευρώ.
Εκτιμάται ότι η θετική επίδραση από Ασφαλιστική και Πανγαία θα είναι στο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 περίπου 1,4% δηλαδή από 16,4% θα διαμορφωθεί στο 17,8%.
Υπενθυμίζεται ότι τα κεφάλαια της Εθνικής ανέρχονται στα 5,7 δισεκ. ευρώ.

6)Αρχές Απριλίου 2019 – αντί για μέσα Μαρτίου - η Εθνική στο Λονδίνο σε ειδικό road show θα παρουσιάσει το επενδυτικό και στρατηγικό της πλάνο με στόχους κερδοφορίας, ανάπτυξης και μείωσης NPEs έως το 2022.
Από πολλούς θεωρείται πολύ κρίσιμη η investment day στις αρχές Απριλίου γιατί τα διεθνή funds θα κατανοήσουν τα σχέδια της νέας διοίκησης Μυλωνά και θα είναι η πρώτη φορά που η διοίκηση θα παρουσιάσει το σχέδιο της για την ανάκαμψη της τράπεζας.

7)Ένα στρατηγικό πλεονέκτημα της Εθνικής τράπεζας ονομάζεται coverage ratio NPEs δηλαδή δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις ο οποίος φθάνει στο 60% και είναι ο υψηλότερος στο σύστημα.
Η Εθνική έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να πουλάει στην χαμηλότερη τιμή σε σχέση με τον ανταγωνισμό προβληματικά δάνεια χωρίς ζημίες.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS