Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τί έδωσε και τι πήρε η Folli Follie από τους ομολογιούχους; - Τα σημεία της συμφωνίας

tags :
Τί έδωσε και τι πήρε η Folli Follie από τους ομολογιούχους; - Τα σημεία της συμφωνίας
Τί έδωσε και τί πήρε η Folli Follie από τους ομολογιούχους
«Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία», η γνωστή φράση έμελε να γίνει ο βασικός πυλώνας της καταρχήν συμφωνίας της διοίκησης της Folli Follie με τους ομολογιούχους.
Οι δύο πλευρές ελπίζουν στην υλοποίηση της συμφωνίας η οποία  να σημειωθεί θα κριθεί στις λεπτομέρειες.   
Η διοίκηση της Folli Follie προσδοκά να επιβιώσει από τη συμφωνία και οι ομολογιούχοι να πάρουν πίσω ένα μέρος που επένδυσαν όταν η εταιρεία μεσουρανούσε και τις έδιναν λεφτά χωρίς εγγυήσεις.
Οι εκπρόσωποι των ομολογιούχων με «βαριά καρδιά» έδωσαν τη συγκατάθεση τους στο σχέδιο σωτηρίας αφού κατανόησαν ότι η άρνησή τους στο σχέδιο θα τους κόστιζε 250 εκατ. ευρώ ενώ η συγκατάθεσή τους μεταφράζεται ως η τελευταία ελπίδα να πάρουν πίσω  μέρος των χρημάτων τους.
Η όλη συμφωνία έχει σημαντικές και πολλές προϋποθέσεις για την υλοποίηση, οι οποίες  έγιναν αποδεκτές από τις δύο πλευρές.
Οι ομολογιούχοι αποδέχθηκαν και κατανόησαν ότι η συμφωνία στηρίζεται στην αποδέσμευση των ακινήτων της εταιρείας. τα οποία σήμερα έχουν κατασχεθεί από την Αρχή Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος.
Η διοίκηση της Folli Follie κατέστησε σαφές στους εκπροσώπους των ομολογιούχων ότι ο μόνος τρόπος αποδέσμευσης των ακινήτων είναι να υποβληθεί αίτημα προς τις Δικαστικές Αρχές έχοντας όμως τη σύμφωνη γνώμη των ομολογιούχων για το σχέδιο διάσωσης της εταιρείας.
Στο ενδεχόμενο  μη αποδέσμευσης των ακινήτων της Folli Follie το σχέδιο καταρρέει  και η εταιρεία  θα πρέπει να αναζητήσει άλλη διέξοδο ακόμη και την πτώχευση.   
Από την πλευρά τους οι ομολογιούχοι για να στηρίξουν τη συμφωνία έδωσαν και έλαβαν επιτόκια  εξωπραγματικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ενδιάμεση χρηματοδότηση συνολικού ύψους  50 εκατ. ευρώ θα γίνει με επιτόκια που φθάνουν στο 20% με τη διοίκηση να τα αποδέχεται για την υλοποίηση της συμφωνίας.   
Ωστόσο οι αιρέσεις υλοποίησης της συμφωνίας είναι πολλές και σημαντικές.
Μεταξύ  αυτών είναι η PwC να έχει ολοκληρώσει τη σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων της Folli  Follie του 2017.
Το έργο της PwC εκτιμάται ότι θα έχει τελειώσει στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάρτιο.
Ακόμη η γενική συνέλευση των ομολογιούχων πρέπει να έχει δώσει τη συγκατάθεση της μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου σε αντίθετη περίπτωση οι γενικές συνελεύσεις των ομολογιούχων θα ολοκληρωθούν στα μέσα Απριλίου διότι απαιτούνται  νέες  προσκλήσεις  για την πραγματοποίηση των έκτακτων γενικών συνελεύσεων.
Η εκκίνηση της διαδικασίας αναδιάρθρωση της εταιρείας στην ουσία αρχίζει όταν οι νομικοί καταθέσουν το φάκελο στο Πρωτοδικείο Αθηνών κάνοντας χρήση του άρθρο 106 β-δ του Πτωχευτικού Κώδικα.
 
Τι προβλέπει η συμφωνία  

Δημιουργείται νέα μητρική εταιρεία. Η υπό σύσταση εταιρεία αποτελεί 100% θυγατρική της Νέας Μητρικής Εταιρείας στην οποία θα μεταβιβασθούν τα ακίνητα.
Με τη μεταβίβαση της επιχείρηση επιτυγχάνεται διάσωση της επιχείρησης, όχι δε και του φορέα της καθώς η επιχείρηση συνεχίζεται υπό νέο φορέα “μεταβιβαστική εξυγίανση”.
Λόγω της επαπειλούμενης αδυναμίας εκπλήρωσης των ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων κατά τρόπο η εταιρεία προσήλθε σε διαπραγματεύσεις με την επιτροπή ανεγγύων πιστωτών, τη νέα  Μητρική Εταιρεία και τους Επενδυτές προς εξεύρεση λύσης που θα διασφαλίζει τη διατήρηση και συνέχιση της επιχειρηματικής της δραστηριότητας και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας οι οποίες κινδυνεύουν να απολεσθούν.
Τα μέρη συμφωνούν ότι η πλέον επωφελής λύση για τη διάσωση της εταιρείας είναι η μεταβίβαση τμήματος του ενεργητικού και τμήματος του παθητικού αυτής σε νέο αξιόπιστο φορέα.
Ως εκ τούτου συμφωνήθηκε η μεταβίβαση σημαντικού τμήματος του ενεργητικού στη νέα  μητρική εταιρεία έστω και αν αυτό σημαίνει την αποξένωση της σημερινής ιδιοκτησίας από την Επιχείρηση.
Η ένταξη αυτή θα γίνει με μεταβίβαση επιχείρηση κατά το άρθρο 106δ ΠτΚ ήτοι με μεταβίβαση τμήματος του ενεργητικού και με μεταβίβαση τμήματος του παθητικού στη ΝΕΑ Μητρική Εταιρεία.
Για τους πιστωτές η συμφωνία είναι επωφελής δεδομένου ότι η δια της παρούσας συμφωνίας απομείωση/ ρύθμιση των απαιτήσεων τους εξασφαλίζει την είσπραξη ποσού τουλάχιστον ίσου με εκείνο που θα ελάμβαναν στην περίπτωση ρευστοποίησης βάσει του 8ου κεφαλαίου του Πτωχευτικού Κώδικα ως η εν λόγω άσκηση περιλαμβάνεται στο επιχειρηματικό σχέδιο.
Οι λοιποί συμβαλλόμενοι πιστωτές είναι η FF Group Finance Luxembourg II SA και  η FF Group Finance Luxembourg I SA.
Οι υποχρεώσεις της  εταιρείας  προς την FF Group Finance Luxembourg II SA διαγράφονται και αποσβένονται λόγω συμψηφισμού ένεκα του γεγονότος ότι η εταιρεία  αναλαμβάνει ως εγγυήτρια την αποπληρωμή των ομοειδών και ισόποσων  υποχρεώσεων έναντι της επιτροπής ανέγγυων πιστωτών και κατά συνέπεια διατηρεί εξ αναγωγής ισόποση ανταπαίτηση κατά της LuxCo II.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης