Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αλλαγή στρατηγικής - Η Σαουδική Αραβία δεν «αποχωρίζεται» το πετρέλαιο

tags :
Αλλαγή στρατηγικής - Η Σαουδική Αραβία δεν «αποχωρίζεται» το πετρέλαιο
Αλλαγή στρατηγικής - Η Σαουδική Αραβία δεν «αποχωρίζεται» το πετρέλαιο
Η Σαουδική Αραβία συνεχίζει να στοιχηματίζει το μακροπρόθεσμο μέλλον της στο πετρέλαιο καθώς όχι μόνο επενδύει στην αύξηση της παραγωγικής της ικανότητας στις πετρελαιοπηγές που έχει στο έδαφός της, αλλά μπορεί ακόμη και για πρώτη φορά να βγει στο εξωτερικό για να αυξήσει την πετρελαϊκή της δραστηριότητα.
«Δεν πρόκειται πλέον να είμαστε εσωστρεφείς και επικεντρωμένοι μόνο στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του βασιλείου», δήλωσε σε συνέντευξη ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Khalid al-Falih.
Τα αποθέματα πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας είναι τόσο υπέρογκα ώστε η Aramco δεν χρειάζεται πραγματικά να ψάξει στο εξωτερικό για το πετρέλαιο.
Με πάνω από 260 δισεκατομμύρια βαρέλια, τα αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας βρίσκονται στη δεύτερη θέση πίσω μόνο από τη Βενεζουέλα, ωστόσο είναι πολύ φθηνότερα καθώς είναι ευκολότερη η εξόρυξή τους.
Τα τελευταία χρόνια, η Σαουδική Αραβία έχει δύο κάπως αντιφατικές στρατηγικές.
Από τη μια πλευρά, η Aramco ενίσχυσε τις επενδύσεις τόσο στο πετρέλαιο όσο και στο φυσικό αέριο, ελπίζοντας να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα κατά τα προσεχή έτη.
Τα σχέδια αποσκοπούσαν όχι μόνο στην αντιστάθμιση της εξάντλησης στα γηράσκοντα πετρελαϊκά της  πεδία, αλλά και στην αύξηση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας.
Οι μεγάλες επενδύσεις θα εξασφαλίσουν την κυριαρχία της Aramco και της Σαουδικής Αραβίας στην αγορά πετρελαίου για τα επόμενα χρόνια.
Παράλληλα, ο πρίγκιπας διάδοχος του Mohammed bin Salman ανέπτυξε μια φιλόδοξη ατζέντα οικονομικών μετασχηματισμών για τη διαφοροποίηση της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας από το πετρέλαιο.
Αυτό συνεπάγεται την αύξηση του ιδιωτικού τομέα και τη χρησιμοποίηση των εσόδων από την IPO της Aramco για την καταβολή προκαταβολής για μια νέα οικονομία.
Το όραμα του MbS έχει σταματήσει σε μεγάλο βαθμό.
Εν τω μεταξύ, οι «περιπέτειες» του στο εξωτερικό - ο πόλεμος στην Υεμένη, ο αποκλεισμός του Κατάρ και η δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου J. Khashoggi - έχουν καταστρέψει την εικόνα του.
Τώρα, το όραμα του MbS το «Vision 2030» βρίσκεται σε σταυροδρόμι.
Η IPO της Aramco καθυστέρησε, εν μέρει επειδή οι κορυφαίοι Σαουδάραβες αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα «ανοίξουν» την εταιρεία σε υπερβολικό έλεγχο.
Η Wall Street Journal ανέφερε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η πολυαναμενόμενη IPO μπορεί να μη  συμβεί ποτέ.
Αντ 'αυτού, η Σαουδική Αραβία επιστρέφει πίσω στις (προ του MbS) ρίζες της.
Αντί να διαφοροποιήσει την οικονομία της, η Σαουδική Αραβία θα αναζητήσει στο εξωτερικό για περισσότερο πετρέλαιο.
Όταν ρωτήθηκε από την FT εάν η Saudi Aramco θέλει να γίνει διεθνής παίκτης όπως η ExxonMobil ή η Shell, ο al-Falih απάντησε «φυσικά».
Το πρώτο στοιχείο της επιχείρησης θα είναι να δημιουργηθεί μια παγκόσμια επιχείρηση φυσικού αερίου.
Οι Financial Times αναφέρουν ότι η Aramco έχει συζητήσει σημαντικές επενδύσεις σε ρωσικά και αμερικανικά έργα LNG, ενώ ο al-Falih ανέφερε την Αυστραλία ως πιθανότητα.
Η Aramco κάνει επίσης ένα σημαντικό στοίχημα στα πετροχημικά προϊόντα.
Η Aramco αναμένεται να στραφεί στις αγορές ομολόγων για να βοηθήσει να αποπληρωθεί ένα ομόλογο 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Sabic, τη Σαουδαραβική εταιρεία πετροχημικών.
Με άλλα λόγια, το σχέδιο οικονομικής μετασχηματισμού για τη οικονομία της Σαουδικής Αραβίας, που οραματίστηκε ο MbS, αρχίζει να μην γίνεται πραγματικότητα.
Η Σαουδική Αραβία τροφοδοτεί το «βαγόνι» της με πετρέλαιο και αέριο για τις επόμενες δεκαετίες. Βεβαίως, ο άξονας στο φυσικό αέριο και τα πετροχημικά είναι μια στρατηγική που δεν πιέζει μόνο η Aramco.
Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου επίσης βλέπουν το φυσικό αέριο και τα πετροχημικά προϊόντα ως ασφαλέστερο μακροπρόθεσμο στοίχημα απ 'ό, τι το αργό πετρέλαιο, καθώς η αιχμή της ζήτησης πλησιάζει.
Ωστόσο, ο διπλασιασμός του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι τελικά ένα υπαρκτό ποντάρισμα στον κόσμο που δεν μετακινείται από τα ορυκτά καύσιμα.
Ο προϋπολογισμός της Σαουδικής Αραβίας «παραλύει» ακόμη και με την τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι.
Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να ανακάμψουν με βεβαιότητα πάνω από αυτό το επίπεδο, αλλά μόνο οι πιο αισιόδοξοι προβλέπουν ότι η τιμή του πετρελαίου θα διαπραγματεύεται σταθερά πάνω από $ 80 στα επόμενα χρόνια.
Ακόμη και μεσοπρόθεσμα, οι κίνδυνοι είναι σοβαροί.
«Οι αναπτυξιακές προοπτικές του ΟΠΕΚ μεσοπρόθεσμα παραμένουν συντριπτικές από τις συνεχείς κυρώσεις, τους γεωπολιτικούς κινδύνους, την ανταγωνιστική προσφορά εκτός ΟΠΕΚ, τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και τις ανησυχίες σχετικά με τη ζήτηση», γράφει η Bank of America Merrill Lynch σε πρόσφατη έκθεση.
Ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Khalid al-Falih, έβαλε ένα γενναίο πρόσωπο στη συνέντευξή του στο FT, ισχυριζόμενος ότι η Aramco θα μπορούσε να ανταγωνιστεί άλλες μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες.
«Μπορούμε να βάλουμε τον ώμο στον ώμο και να τον ξεπεράσουμε», είπε. Ωστόσο, οι ομότιμοι εταίροι της Aramco, κρατικής ιδιοκτησίας ή όχι, αντιμετωπίζουν επίσης υπαρξιακούς κινδύνους από την προοπτική αιχμής ζήτησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης