Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Γεωπολιτικό πόκερ της Σαουδικής Αραβίας με Ινδία και Πακιστάν

tags :
Γεωπολιτικό πόκερ της Σαουδικής Αραβίας με Ινδία και Πακιστάν
Γεωπολιτικό πόκερ της Σαουδικής Αραβίας με Ινδία και Πακιστάν
Η Σαουδική Αραβία ζήτησε σήμερα (18/2) την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ του Πακιστάν και της Ινδίας, την ώρα που ο πρίγκιπας διάδοχος Mohammd bin Salman ετοιμάζεται να μεταβεί από το Ισλαμαμπάντ, όπου πραγματοποιεί από επίσκεψη, στο Νέο Δελχί στο πλαίσιο ασιατικής του περιοδείας για τη σύναψη συμμαχιών και συμβολαίων.
Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας πραγματοποιεί επίσκεψη στο Πακιστάν συνοδεία σημαντικής αντιπροσωπείας υπουργών και επιχειρηματιών.
Με το Ισλαμαμπάντ υπέγραψε συμφωνίες επενδύσεων αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Επίσης έδωσε «εντολή για την άμεση απελευθέρωση 2.107 Πακιστανών κρατουμένων» στη Σαουδική Αραβία έπειτα από σχετικό αίτημα που του υπέβαλε ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ι. Han, δήλωσε ο υπουργός Πληροφόρησης του Ισλαμαμπάντ F. Sondri σε ανάρτησή του στο Twitter.
Το Ριάντ δεν έχει ακόμη εκδώσει κάποια ανακοίνωση σχετικά με αυτήν του Πακιστάν για την απελευθέρωση κρατουμένων.
Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, η διεθνής εικόνα του οποίου έχει αμαυρωθεί μετά το σκάνδαλο που προκλήθηκε από τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου J. Khashoggi τον Οκτώβριο του 2018 μέσα στο προξενείο του Ριάντ στην Κωνσταντινούπολη, αναμένεται αργότερα σήμερα να τιμηθεί με την ανώτατη πολιτική διάκριση του Πακιστάν.
Ο πρόεδρος της χώρας Αρίφ Άλβι θα του απονείμει το βραβείο Νισάν-ι-Πακιστάν (Τάγμα του Πακιστάν), σύμφωνα με το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η επίσκεψη στο Πακιστάν του πρίγκιπα διαδόχου σηματοδοτεί μια ενίσχυση των δεσμών μεταξύ συμμάχων, η σχέση των οποίων επικεντρώθηκε στο παρελθόν στην υποστήριξη της οικονομίας του Πακιστάν κατά τη διάρκεια δύσκολων περιόδων από την πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου Σαουδική Αραβία και σε αντάλλαγμα την προσφορά της στήριξης του ισχυρού στρατού του Πακιστάν στο Ριάντ και στη βασιλική του οικογένεια.
Ο πρίγκιπας διάδοχος αναμένεται αργότερα σήμερα να μεταβεί στην Ινδία, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ν. Mondi, ενώ αναμένεται να μεταβεί στην Κίνα την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Η περιοδεία αυτή του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου γίνεται σε ένα πολύ τεταμένο περιφερειακό πλαίσιο, που σηματοδοτείται από την κλιμάκωση της έντασης του Πακιστάν με την Ινδία και το Ιράν. Το Νέο Δελχί και η Τεχεράνη κατηγορούν και οι δύο το Ισλαμαμπάντ ότι υποστηρίζει τις ένοπλες οργανώσεις που εμπλέκονται στις δύο αιματηρές επιθέσεις αυτοκτονίας που έγιναν την περασμένη εβδομάδα στα εδάφη τους.
Η πρώτη στις 13 Φεβρουαρίου στοίχισε τη ζωή σε 27 μέλη των Φρουρών της Επανάστασης στο Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, στο νοτιοανατολικό Ιράν.
Η Τεχεράνη κατηγορεί «τις δυνάμεις ασφαλείας του Πακιστάν» ότι υποστηρίζουν την ένοπλη ομάδα που την διέπραξε.
Η δεύτερη, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε ισλαμιστική οργάνωση που εδρεύει στο Πακιστάν, προκάλεσε τον θάνατο 44 Ινδών χωροφυλάκων στο διαφιλονικούμενο ινδικό Κασμίρ την περασμένη Πέμπτη. Σήμερα τουλάχιστον 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ινδικό Κασμίρ σε στρατιωτική επιχείρηση που έγινε σε αντίποινα για την επίθεση αυτή.
Η Ινδία κατηγορεί εδώ και καιρό το Πακιστάν ότι υποστηρίζει υπογείως τις διεισδύσεις και την ένοπλη εξέγερση, κάτι το οποίο διαψεύδει το Ισλαμαμπάντ.
Σε μια ένδειξη της όξυνσης των εντάσεων, το Πακιστάν ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή του στην Ινδία. Το ίδιο μέτρο είχε λάβει και η Ινδία πριν από μερικές ημέρες.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Al Jubeir, ο οποίος συνοδεύει τον πρίγκιπα διάδοχο στο ταξίδι του, ζήτησε σήμερα το πρωί την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι «στόχος μας είναι να προσπαθήσουμε να αμβλυνθούν οι εντάσεις μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών και να δούμε αν υπάρχει ένας δρόμος για να επιλυθούν οι διαφορές αυτές ειρηνικά».
Την ίδια ώρα ο Jubeir υπερασπίστηκε το Πακιστάν όσον αφορά τις κατηγορίες που του εξαπολύει το Ιράν, το οποίο ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε ότι αυτό είναι «ο βασικός παγκόσμιος σπόνσορας της τρομοκρατίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης