Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο επενδυτής του Νεωρίου Ξενοκώστας και οι απλήρωτες υποχρεώσεις σε ταμεία και δημόσιο

tags :
Ο επενδυτής του Νεωρίου Ξενοκώστας και οι απλήρωτες υποχρεώσεις σε ταμεία και δημόσιο
Τα παράδοξα μεγέθη στις οικονομικές καταστάσεις 2017 της ONEX SA και το ερώτημα για την έγκαιρη πληρωμή των μισθών των εργαζομένων
Την ώρα που η επένδυση της ONEX στο Νεώριο φαίνεται να αντιμετωπίζει δυσχέρειες καθώς «φυτρώνουν» υποχρεώσεις το ερώτημα που τίθεται είναι πως μπορεί ένας επενδυτής να δημιουργεί τεράστια αισιοδοξία όταν η μέχρι σήμερα παρουσία του στην ελληνική αγορά δημιουργεί ερωτήματα για τις δυνατότητες που έχει.
Ο κ. Πάνος Ξενοκώστας άλλωστε δεν εμφανίστηκε χθες στην ελληνική αγορά. Και αν κάποιος αναζητήσει στο ΓΕΜΗ πληροφορίες θα διαπιστώσει ότι διαθέτει την ONEX ΝΕΩΡΙΟΝ SHIPYARD ΑΕ που βρίσκεται στο στάδιο προεγγραφής χωρίς ΑΦΜ, την ONEX Ελληνικά Ναυπηγεία Σύρου ΑΕ που ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2018 και το μετοχικό της κεφάλαιο είναι 24.000 ευρώ με μετόχους της τον κ. Π Ξενοκώστα και την ONEX AE Παροχής Καινοτόμων Προϊόντων και Υπηρεσιών Πληροφορικής-Αεροπορικών Εφαρμογών-Συστημάτων Ασφαλείας, την ONEX Συμμετοχών-Παροχής Υπηρεσιών ΕΠΕ που ιδρύθηκε το 2012 από τον κ. Ξενικώστα και την κα Καρρά Φωτεινή (τη σύζυγό του) για την οποία στο ΓΕΜΗ δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία πλην του ιδρυτικού και φυσικά την ΟΝΕΧ ΑΕ Παροχής Καινοτόμων Προϊόντων και Υπηρεσιών Πληροφορικής-Αεροπορικών Εφαρμογών-Συστημάτων Ασφαλείας.
Η τελευταία που είναι και μέτοχος της ONEX Ελληνικά Ναυπηγεία Σύρου είναι η μόνη που με βάση το ΓΕΜΗ έχει δραστηριότητα στην ελληνική αγορά.
Μελετώντας όμως τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις του 2017 προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία. Το πιστοποιητικό του ορκωτού ελεγκτή της ΣΟΛ κου Βελέντζα το μόνο θέμα έμφασης που βρίσκει είναι ότι δεν έχουν ελεγχθεί οι οικονομικές καταστάσεις του 2012.
Ωστόσο από τα αναλυτικά στοιχεία του ισολογισμού προκύπτουν ερωτήματα για το αν και κατά πόσο η εταιρία είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της έναντι του δημοσίου και του προσωπικού της στο τέλος του 2017.
Πιο αναλυτικά εκ πρώτης όψεως η εταιρία δείχνει να αναπτύσσεται ομαλά καθώς ο κύκλος εργασιών το 2017 ανήλθε σε ποσό 9.727.263,89 ευρώ έναντι ποσού 8.047.401,53 ευρώ της χρήσεως 2016 σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 20,87%.
Το καταβλημένο μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται στο ποσό των 800.000 ευρώ και τα ίδια κεφάλαια σε 1,305 εκ ευρώ.
Τα καθαρά αποτελέσματα (κέρδη) χρήσεως προ φόρων ποσού Ευρώ 109.058,62 μετά την αφαίρεση φόρου εισοδήματος ποσού Ευρώ 115.881,03, διαμόρφωσαν αποτέλεσμα περιόδου (ζημιές) μετά από φόρους ποσού Ευρώ 6.822,41.
Ωστόσο στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις εμφανίζονται υποχρεώσεις για λοιπούς φόρους και τέλη 433 χιλιάδων ευρώ και υποχρεώσεις προς Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης 817 χιλιάδες ευρώ από 699 χιλιάδες στο τέλος του 2016 καθώς επίσης λοιπές υποχρεώσεις 548 χιλιάδες ευρώ εκ των οποίων 344 χιλιάδες είναι αποδοχές προσωπικού πληρωτέες.
Επίσης στα έξοδα της εταιρίας περιλαμβάνονται φορολογικά πρόστιμα και προσαυξήσεις 38 χιλιάδων ευρώ και προσαυξήσεις ασφαλιστικών οργανισμών 51 χιλιάδων ευρώ.
Στην ανάλυση μισθοδοσίας του 2017 αναφέρεται ότι οι μισθοί και τα ημερομίσθια ανήλθαν σε 1,984 εκ ευρώ και οι κοινωνικές επιβαρύνσεις σε 502 χιλιάδες ευρώ. 
Με δεδομένο ότι οι υποχρεώσεις προς του Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης υπερβαίνουν τα 800.000 ευρώ και ότι υπάρχουν προσαυξήσεις είναι εμφανές ότι η εταιρία δεν αποδίδει ασφαλιστικές εισφορές για σημαντικό διάστημα ή είναι σε ρυθμίσεις, λόγω μη έγκαιρης απόδοσης εισφορών.
Ανάλογη είναι και εικόνα στο σκέλος της πληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων δεδομένου ότι οι οφειλές ξεπερνούν τα 400 χιλιάδες ευρώ και υπάρχουν και πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Βεβαίως αν η εταιρία έχει ρυθμίσει πράγμα που δεν αναφέρεται και αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της δεν γεννάται ζήτημα για παράδειγμα για τον ΕΦΚΑ όπου σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να είχε λάβει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης λόγω και του ύψους της οφειλής.
Τέλος σε ότι αφορά στις αποδοχές προσωπικού πληρωτέες οι οποίες είναι προφανώς οι καθαρές αποδοχές που δεν έχουν πληρωθεί (τα υπόλοιπα είναι απόδοση παρακρατούμενων φόρων και εισφορών) με δεδομένο ότι η μέση μηνιαία μισθοδοσία (με τους φόρους και τις εισφορές εργαζομένων) είναι 142.000 ευρώ είναι απορίας άξιον αν στο τέλος του 2017 η εταιρία δεν είχε απλήρωτους μισθούς προς το προσωπικό της.
Βέβαια εν μέσω ύπαρξης οφειλών η εταιρία εμφανίζει ταμείο και καταθέσεις 778 χιλιάδων ευρώ ενώ ο δανεισμός της από τις τράπεζες έχει αυξηθεί κατά 1,3 εκατ. ευρώ περίπου.
Βέβαια για να πάρει κάποιος δάνειο από μια ελληνική τράπεζα θα πρέπει να διαθέτει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα γεγονός που δημιουργεί και άλλα ερωτήματα δεδομένης της εικόνας που παρουσιάζεται στις οικονομικές καταστάσεις του 2017 της εταιρίας του κ. Ξενοκώστα.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης