Τελευταία Νέα
Διεθνή

Villeroy (EKT): Αλλαγή πολιτικής επιτοκίων εάν η επιβράδυνση στη ΕΕ είναι σημαντική

tags :
Villeroy (EKT): Αλλαγή πολιτικής επιτοκίων εάν η επιβράδυνση στη ΕΕ είναι σημαντική
Galhau (EKT): Αλλαγή στρατηγικής στην πολιτική επιτοκίων εάν η επιβράδυνση της οικονομίας της ΕΕ είναι σημαντική
Την ανησυχία του για την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας εκφράζει το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Francois Villeroy de Galhau, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην El Pais.
Ειδικότερα, ο Francois Villeroy de Galhau ανέφερε πως «Η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι "σημαντική" και η ΕΚΤ μπορεί να αλλάξει την πολιτική της σχετικά με τα επιτόκια εάν αποσαφηνιστεί ότι η κατάσταση δεν είναι προσωρινή».
Η έκταση και η ένταση της επιβράδυνσης στο τέλος του 2018 αιφνιδίασε τους χαράκτες πολιτικής, με την Ιταλία να εισέρχεται σε ύφεση και τη Γερμανία να βρίσκεται πολύ κοντά στην ίδια κατάληξη.
Η ΕΚΤ έως τώρα διατηρεί το κόστος δανεισμού σε ιστορικό χαμηλό τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι, με μια αύξηση ωστόσο να είναι πιθανή το διάστημα που θα ακολουθήσει.
«Το σημαντικό ζήτημα είναι κατά πόσο η υπάρχουσα κατάσταση είναι προσωρινή ή θα διαρκέσει» υπογράμμισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Πρόσθεσε επιπλέον, ότι η ΕΚΤ μπορεί να γίνει επαρκώς αποτελεσματική, χρησιμοποιώντας εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, όπως την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες, την αγορά ομολόγων και τα επιτόκια.
«Θα είμαστε πραγματιστές και θα χρησιμοποιήσουμε τα τρία αυτά εργαλεία ανάλογα», υπογράμμισε ο Francois Villeroy de Galhau, υπενθυμίζοντας ωστόσο, ότι το σημαντικότερο πρόβλημα για την Ευρώπη παραμένει η παγκόσμια αβεβαιότητα.
«Εάν οι ηγέτες καταφέρουν τους επόμενους μήνες να μειώσουν την αβεβαιότητα, αυτό θα βελτιώσει σημαντικά την εικόνα της οικονομίας», τόνισε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης