Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στα χαρακώματα Μαξίμου ΚΙΝΑΛ - Γκρίνιες στην Κουμουνδούρου για την «πασοκοποίηση» - Ρόλος «κλειδί» η στάση του Γ. Παπανδρέου

tags :
Στα χαρακώματα Μαξίμου ΚΙΝΑΛ - Γκρίνιες στην Κουμουνδούρου για την «πασοκοποίηση» - Ρόλος «κλειδί» η στάση του Γ. Παπανδρέου
Στα χαρακώματα Μαξίμου ΚΙΝΑΛ - Μουρμούρες στην Κουμουνδούρου για την «πασοκοποίηση»
Με τις εκλογές να πλησιάζουν όλο και πιο κοντά το άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα προς την Κεντροαριστερά δείχνει να λαμβάνει «πολεμικές» διαστάσεις με τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, να επιδίδονται καθημερινά σε πόλεμο ανακοινώσεων και δηλώσεων.
Ο ανασχηματισμός, καθώς φαίνεται, προκάλεσε μεγάλη ταραχή και στον ένα χώρο και στον άλλο, κάτι που προοιωνίζει ότι το εν λόγω κλίμα θα επικρατήσει μέχρι την προσφυγή στις κάλπες.
Σε κάθε περίπτωση, τα απόνερα του ανασχηματισμού έφτασαν και στην Κουμουνδούρου διότι αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ασκούν πλέον ανοιχτά κριτική για τη συμμετοχή στο νέο κυβερνητικό σχήμα των δύο πολιτικών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, του Θάνου Μωραΐτη και του Άγγελου Τόλκα.
Στο ΣΥΡΙΖΑ, η ομάδα των «53+» που αποτελεί την εσωκομματική αντιπολίτευση στην Κουμουνδούρου καθώς και άλλες φωνές, διαφωνεί με τις τελευταίες επιλογές του πρωθυπουργού σε ότι αφορά τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος.
Πέτρα του σκανδάλου για τους  «53+» αποτελούν τα δύο νέα μέλη της κυβέρνησης που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, καθώς, όπως υποστηρίζουν, μέχρι πρόσφατα είχαν παραμείνει στο Κίνημα Αλλαγής και κυρίως είχαν πει όχι στη συμφωνία των Πρεσπών.
Κάτι, που οι «53+» θεωρούν ταυτοτικό ζήτημα για την Αριστερά και βάσει του πως τοποθετείται κανείς στις Πρέσπες θέλουν οι ίδιοι τις συμμαχίες.
Κατά πληροφορίες, συγκεντρώθηκαν το περασμένο Σάββατο, διατύπωσαν τη διαφωνία τους και την αντίθεσή τους ειδικά με αυτές τις δύο επιλογές και μόνο και το επόμενο διάστημα αναμένεται να διατυπώσουν κι επισήμως την αντίθεσή τους αυτή.
Μάλιστα οι πληροφορίες θέλουν τους  «53+» να ζητούν την έκτακτη σύγκλιση της Πολιτικής Γραμματείας προκειμένου να συζητήσουν την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και στο εξής, την συνάντηση με τον χώρο του κέντρου αλλά και τις προϋποθέσεις με τις οποίες μπορεί να επιτευχθεί.
Σε κάθε περίπτωση, επικρατεί αναβρασμός τόσο στην κυβέρνηση όσο και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ διότι είναι πολλά τα σχόλια τα οποία διατυπώνονται πια δημοσίως για την επιλογή του πρωθυπουργού να κάνει τις συγκεκριμένες δύο προσθήκες.
Και δεν είναι μόνο οι «53+» αυτοί που ένιωσαν «μούδιασμα» με αυτές τις επιλογές καθώς ακόμη και οι πλέον υπέρμαχοι της διεύρυνσης έχουν προβληματιστεί με τις δύο «πράσινες προσθήκες» στο κυβερνητικό σχήμα. Αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ γίνονται συζητήσεις και πολλά σχόλια σε σχέση με αυτά που έλεγαν οι δύο νέοι υπουργοί της κυβέρνησης μόλις λίγο καιρό πριν μπουν στο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα επόμενα βήματα του Μαξίμου προς την Κεντροαριστερά

Οι κινήσεις αυτές του πρωθυπουργού για τους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ δείχνουν ότι σε κάτι υψηλότερο στοχεύει.
Τι μπορεί να είναι αυτό;
Μα ποιος άλλος από τον πολιτικό πατέρα των δύο υφυπουργών από την εποχή ακόμη που ήταν στελέχη της νεολαίας ΠΑΣΟΚ.
Δηλαδή, τον Γιώργο Παπανδρέου.
Στο Μαξίμου, εκτιμούν ιδιαιτέρως τη στάση του πρώην πρωθυπουργού στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών.
Και θυμούνται ότι λίγους μήνες πριν σε ένα από τα πρώτα πολιτικά συμβούλια του ενιαίου τότε ΚΙΝΑΛ η ψηφοφορία για το εν λόγω θέμα ήταν πέντε υπέρ και ένα κατά.
Με τη μόνη να διαφωνεί, την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Όλοι οι άλλοι, προεξάρχοντος του Γιώργου Παπανδρέου είχαν υποστηρίξει την ανάγκη να κλείσει το θέμα με τους γείτονες.
Στο Μαξίμου δεν περνούν απαρατήρητες οι επανειλημμένες αναφορές του Γιώργου Παπανδρέου στην ανάγκη να υπάρξει προοδευτική κυβερνητική συνεργασία με μέτωπο απέναντι στη ΝΔ.
Βεβαίως εκτιμούν ότι ακόμα οι ψηφοφόροι δεν έχουν λησμονήσει ότι ο κ.Παπανδρέου είναι ο πρωθυπουργός που έφερε το μνημόνιο στην Ελλάδα.
Από την άλλη όμως αναγνωρίζουν την εκτίμηση που τρέφουν προς το πρόσωπό του Αμερικανοί και Ευρωπαίοι κάτι που αποτυπώνεται και στη μακρά θητεία του ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Πάντα σύμφωνα με τους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ, ο πρωθυπουργός θα ήθελε τον Γιώργο Παπανδρέου για τη θέση του Ευρωπαίου επιτρόπου όταν ολοκληρωθεί η θητεία του Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Αν και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το παραμικρό το παρασκήνιο αναμένεται εξαιρετικά εντατικό το επόμενο διάστημα.
Σε κάθε περίπτωση θεωρούν ότι μια συνεργασία σε οποιοδήποτε επίπεδο, του ΣΥΡΙΖΑ με τον Γιώργο Παπανδρέου θα αποτελέσει βαρύτατο χτύπημα εναντίον του ΚΙΝΑΛ και θεωρούν ότι θα αποσπάσει μεγάλο μέρος της κομματικής του βάσης.
Σε όλες αυτές τις επαφές πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν κι έχουν δύο υπουργοί που διατηρούν καλές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό.
Πρόκειται για τον Χρήστο Σπίρτζη και τον Χριστόφορο Βερναρδάκη οι οποίοι έχουν σηκώσει το βάρος του πλαγιοκοπήματος του ΚΙΝΑΛ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης