Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακές μεταβολές στη Wall με το «βλέμμα» σε ΗΠΑ - Κίνα - Ήπιες απώλειες στις ευρωαγορές λόγω τραπεζών, στο -0,56% ο FTSE 100

Οριακές μεταβολές στη Wall με το «βλέμμα» σε ΗΠΑ - Κίνα - Ήπιες απώλειες στις ευρωαγορές λόγω τραπεζών, στο -0,56% ο FTSE 100
Οι επενδυτές αναμένουν τις εξελίξεις γύρω από τον νέο γύρο εμπορικών συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας
(upd) Οριακές απώλειες καταγράφουν σήμερα (19/2/2019) οι δείκτες της Wall Street, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τις εξελίξεις γύρω από τον νέο γύρο εμπορικών συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, κι ενώ οι πρόεδροι των δύο χωρών, Donald Trump και Xi Jinping, έχουν θέσει ως προθεσμία την 1η Μαρτίου.
Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σήμερα στην Ουάσινγκτον, και όπως μεταδίδει το Reuters θα ακολουθήσουν συζητήσεις υψηλόβαθμων στελεχών στα τέλη της εβδομάδας.
Σημειώνεται πως οι διαπραγματεύσεις αυτές αποτελούν συνέχεια των συνομιλιών που έγιναν στο Πεκίνο πριν από λίγες ημέρες, οι οποίες πάντως ολοκληρώθηκαν χωρίς να υπάρξει κάποια συμφωνία, αν και οι δύο πλευρές έκαναν λόγο για πρόοδο σε μια σειρά από δύσκολα ζητήματα.
Περί τις 21:00, ο Dow Jones σημειώνει οριακή άνοδο 0,1% στις 25.915 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,2% στις 2.782 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,3% υψηλότερα στις 7.497 μονάδες.
Άνοδο άνω του 3% καταγράφει η μετοχή της Walmart Inc., καθώς ο αμερικανικός κολοσσός λιανεμπορίου ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες για το τέταρτο τρίμηνο χρήσης της.
Η Walmart ανακοίνωσε επίσης πως θα αυξήσει το μέρισμά της κατά 2%, στα 2,12 δολ. ανά μετοχή, από 2,08 δολ. ανά μετοχή προηγουμένως.


Η μετοχή της Medtronic ενισχύεται κατά 0,5%, καθώς η εταιρεία κατασκευής ιατρικών συσκευών ανέφερε κέρδη και πωλήσεις για το τρίτο τρίμηνο χρήσης της που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.
Εν τω μεταξύ, πιέσεις στις μετοχές άσκησαν και οι δηλώσεις της προέδρου της Fed του Κλίβελαντ, Loretta Mester, η οποία ανέφερε πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ίσως χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, αν και τόνισε πως έχει τον χρόνο να αξιολογήσει πώς τα πηγαίνει η οικονομία πριν προχωρήσει σε σύσφιξη των συνθηκών δανεισμού.
H Mester δήλωσε ακόμη ότι η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ θα συνεχιστεί το 2019, μολονότι με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι πέρυσι, ενώ εκτίμησε ότι η αύξηση της απασχόλησης θα επιβραδυνθεί επίσης.
Όπως δήλωσε η Mester, εάν οι αποδόσεις της οικονομίας είναι σύμφωνες με τις προβλέψεις, «το βασικό επιτόκιο ίσως χρειαστεί να κινηθεί λίγο υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα».
Η ίδια αναγνώρισε κινδύνους για την οικονομία από την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη και την Κίνα, καθώς και τις συνεχιζόμενες εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.

Ήπιες πιέσεις στις ευρωαγορές 

Με ήπιες απώλειες έκλεισαν, εν τω μεταξύ, οι ευρωαγορές, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τις εξελίξεις γύρω από τον νέο γύρο εμπορικών συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, κι ενώ οι πρόεδροι των δύο χωρών, Donald Trump και Xi Jinping, έχουν θέσει ως προθεσμία την 1η Μαρτίου.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης κατέγραψε πτώση 0,22% στις 368,97 μονάδες, με τους περισσότερους τομείς να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος.
Πιέσεις δέχτηκαν οι τραπεζικές μετοχές, με τον σχετικό δείκτη να καταγράφει απώλειες 0,9%, λόγω της πτώσης 4% στη μετοχή της HSBC.


Η βρετανική τράπεζα υποχώρησε στον απόηχο των κατώτερων των προσδοκιών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε για το σύνολο του 2018, καθώς και απογοητευτικών προβλέψεων για το τρέχον έτος.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη ήταν ο μόνος από τους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες που κατάφερε να κλείσει σε θετικό έδαφος, σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,09% στις 11.309,21 μονάδες.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,56% στις 7.179,17 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 0,16% στις 5.160,52 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε πτώση 0,5% στις 20.228,19 μονάδες.
Πιέσεις δέχτηκαν οι ιταλικές τράπεζες, με την UBI Banca να καταγράφει απώλειες 3,6%, την Unicredit να σημειώνει πτώση 1,4%, την Intesa Sanpaolo να υποχωρεί κατά 0,5% και την Banco Bpm να κλείνει στο -0,6%.
Επιδείνωση κατέγραψαν και οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, καθώς ορισμένα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία για την Ιταλία ενέτειναν τις ανησυχίες για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Ειδικότερα, σημερινά στοιχεία έδειξαν πως οι βιομηχανικές παραγγελίες της Ιταλίας σημείωσαν «βουτιά» 5,3% τον Δεκέμβριο, σε ετήσια βάση.
Τα στοιχεία υπενθύμισαν τις αδύναμες προοπτικές για την ιταλική οικονομία, βάζοντας τέλος στο ράλι που σημείωσε τις προηγούμενες ημέρες η αγορά ιταλικών ομολόγων, εν μέσω προσδοκιών για έναν νέο γύρο TLTROs (targeted longer-term refinancing operations) για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας ανήλθε στο 2,82%, από 2,768% στο χθεσινό κλείσιμο.


Την ίδια ώρα, αρνητικά ήταν και ορισμένα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την οικονομία της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, πτώση σημείωσε το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης τον Δεκέμβριο του 2018, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών.
Ειδικότερα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για την ενιαία νομισματική ένωση υποχώρησε στα 16 δισ. ευρώ, από 23 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2018.
Περαιτέρω πτώση σημείωσε και η κατασκευαστική παραγωγή της Ευρωζώνης τον Δεκέμβριο.
Ειδικότερα, η παραγωγή του κατασκευαστικού κλάδου της Ευρωζώνης κατέγραψε πτώση 0,4% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2018, όταν και είχε σημειωθεί οριακή πτώση κατά 0,1%.

Ασία

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Τρίτη (19/12) οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την έναρξη του επόμενου γύρου των εμπορικών συνομιλιών ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, ενώ οι αγορές στη Wall Street παρέμειναν χθες (18/2) κλειστές λόγω αργίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,10% και τις 21.302,65 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η άνοδος και για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος έκλεισε στο +0,28% και τις 6.106,90 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε πτώση 0,24% στις 2.205,63 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν κατέγραψε οριακή άνοδο 0,07% στις 10.152,26 μονάδες.
Στην Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλειε με οριακή άνοδο 0,05% στις 2.755,65 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης SZSE Component έκλεισε στο -0,07% και τις 8.440,87 μονάδες.
Επιπλέον, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με πτώση 0,42% στις 28.228,13 μονάδες.
Οι οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πορεία των ασιατικών αγορών για την υπόλοιπη εβδομάδα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στην Ουάσιγκτον.
«Υπάρχει σήμερα μία τεράστια αισιοδοξία γύρω από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, τις μετοχές και τις τιμές στην αγορά ενέργειας, και μηδενικές συγκεκριμένες λεπτομέρειες», σχολίασε ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της OANDA, Jeffrey Halley, προειδοποιώντας παράλληλα ότι «η χαλάρωση, εάν δεν υπάρξει συμφωνία, θα μπορούσε να είναι πολύ άσχημη».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης