Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Πεκίνο θέλει να εμβαθύνει τις σχέσεις του με το Ιράν

tags :
Το Πεκίνο θέλει να εμβαθύνει τις σχέσεις του με το Ιράν
Το Πεκίνο θέλει να εμβαθύνει τις σχέσεις του με το Ιράν
Η Κίνα επιθυμεί να εμβαθύνει «τη στρατηγική εμπιστοσύνη» που διατηρεί με το Ιράν, δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ouang Yee απευθυνόμενος στον Ιρανό ομόλογο του, λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη στο Πεκίνο του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου.
Η Κίνα παραδοσιακά δεν παρεμβαίνει στις αντιπαραθέσεις και τη διπλωματία της Μέσης Ανατολής παρά το γεγονός ότι εξαρτάται από τις εισαγωγές πετρελαίου από την περιοχή.
Ο Σαουδάραβας βασιλιάς Salman επισκέφθηκε το Πεκίνο το 2017 και ο πρίγκιπας διάδοχος Mohammed bin Salman φτάνει στην κινεζική πρωτεύουσα αυτή την εβδομάδα.
Ωστόσο η Κίνα περπατά σε τεντωμένο σκοινί καθώς έχει στενές σχέσεις και με το Ιράν, τον περιφερειακό αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας.
Ο Ouang Yee κατά τη συνάντησή του με τον J. Zarif του είπε ότι παρακολούθησε την ομιλία του την Κυριακή στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, στη διάρκεια της οποίας κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιδιώκει πόλεμο.
«Είδα στην τηλεόραση πώς υπερασπιστήκατε ξεκάθαρα τα δικαιώματα του Ιράν στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. Πιστεύω ότι εκατομμύρια Κινέζοι παρακολούθησαν τα όσα είπατε και είστε πια διάσημος», πρόσθεσε ο Ouang Yee.
«Θα ήθελα να εκμεταλλευθώ αυτή την ευκαιρία να έχω μια σε βάθος στρατηγική επικοινωνία με τον παλιό μου φίλο για να εμβαθύνω τη στρατηγική εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών μας και να διασφαλίσω ότι θα σημειωθεί νέα πρόοδος στη διμερή και στρατηγική μας συνεργασία", πρόσθεσε.
Η Κίνα αναμένει το Ιράν να διαδραματίσει έναν ακόμη πιο εποικοδομητικό ρόλο στις περιφερειακές υποθέσεις, τόνισε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Ο Zarif βρίσκεται στο Πεκίνο συνοδεύοντας μια αντιπροσωπεία στην οποία συμμετέχει ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Ali Larijani και ο υπουργός Πετρελαίου B. Znaganeh.
Το Ιράν είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εξαγωγός πετρελαίου προς την Κίνα.
«Η σχέση μας με την Κίνα είναι πολύτιμη για εμάς. Θεωρούμε την ολοκληρωμένη, στρατηγική σχέση μεταξύ του Ιράν και της Κίνας ως μία από τις πιο σημαντικές μας σχέσεις», επεσήμανε από την πλευρά του ο Zarif.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης