Τελευταία Νέα
Speculator

Με τους λιγότερους επενδυτές των τελευταίων ετών η προσπάθεια ανόδου στο ΧΑ – Μπορούν 650 να κάνουν τη διαφορά;

tags :
Με τους λιγότερους επενδυτές των τελευταίων ετών η προσπάθεια ανόδου στο ΧΑ – Μπορούν 650 να κάνουν τη διαφορά;
Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που τόσοι λίγοι επενδυτές σηκώνουν στις «πλάτες» τους την προσπάθεια ανόδου
Με έως και 35% λιγότερους επενδυτές σε σύγκριση με τις προηγούμενες ανοδικές κινήσεις της αγοράς επιχειρείται η τελευταία άνοδος του ελληνικού χρηματιστηρίου.
«Οι 300 του Λεωνίδα» ή αλλιώς οι 650 εναπομείναντες επενδυτές προσπαθούν να ενισχύσουν τις τιμές και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις ενίσχυσης της όρεξης και άλλων επενδυτών.
Όμως είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που τόσοι λίγοι σηκώνουν στις «πλάτες» τους την προσπάθεια ανόδου, με αμφίβολα αποτελέσματα, αφού ακόμα δεν έχει υπερβεί τη σημαντική αντίσταση το ΧΑ.
Τον Ιανουάριο που ξεκίνησε η ανοδική κίνηση της αγοράς συμμετείχαν κατά μέσο όρο 644 επενδυτές ανά συνεδρίαση, αριθμός σημαντικά χαμηλότερος έναντι των προηγούμενων ανοδικών κινήσεων.
Η προηγούμενη άνοδος που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2018 και ολοκληρώθηκε αρχές Μαΐου 2018 και οδήγησε την αγορά από τις 780 μονάδες στις 850 μονάδες έγινε με περίπου 940 επενδυτές.
Με 930 επενδυτές είχε γίνει η άνοδος που ξεκίνησε 20/11/17 και ολοκληρώθηκε 1/2/18 και πήγε την αγορά από τις 700 μονάδες στις 900 περίπου μονάδες.
Με 1.000 επενδυτές είχε γίνει η άνοδος από τις 635 μονάδες στις 860 μονάδες και η οποία είχε ξεκινήσει τέλη Μαρτίου 2017 και ολοκληρώθηκε μέσα Ιουλίου 2017.
Πηγαίνοντας ακόμα πιο πίσω βλέπουμε πως η άνοδος που ξεκίνησε 11/2/16 και ολοκληρώθηκε 7/6/16 έγινε με 911 επενδυτές κατά μέσο όρο ανά συνεδρίαση και η αγορά οδηγήθηκε από τις 440 μονάδες στις 650 μονάδες.
Μπορεί επομένως η αγορά να κάνει την υπέρβαση χωρίς να αυξηθούν οι επενδυτές και ο ημερήσιος τζίρος στο ΧΑ;
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών φρέναραν την προσπάθεια προσέγγισης του κινητού μέσου των 200 ημερών και χρειάστηκε η ενεργοποίηση της Coca Cola με τη γνωστή βαρύτητα στους δείκτες για να μην υποχωρήσει σημαντικά η αγορά και να μείνει κοντά στις 670 μονάδες.
Η διόρθωση σε μη χρηματοοικονομικές μετοχές κράτησε μακριά την αγορά από τα αρχικά κέρδη κλείνοντάς τη μάλιστα στο χαμηλό ημέρας.
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως η μετατόπιση του ενδιαφέροντος στις τραπεζικές μετοχές έριξε κατακόρυφα τον όγκο συναλλαγών σε επιλεγμένες μετοχές της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης και ακόμα μεγαλύτερη ήταν η απουσία όγκου στις μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης