Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το παράλληλο τραπεζικό σύστημα που σχεδίαζε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλήρως καταρρεύσει – Γιατί απέτυχε ο σχεδιασμός;

Το παράλληλο τραπεζικό σύστημα που σχεδίαζε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλήρως καταρρεύσει – Γιατί απέτυχε ο σχεδιασμός;
Το παράλληλο τραπεζικό σύστημα ως σχεδιασμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχει πλήρως αποτύχει, δεν κατάφερε καν να υλοποιηθεί.
Πριν αρκετό καιρό - τον Οκτώβριο του 2015 - στο επίκεντρο της ειδησεογραφίας είχε βρεθεί το σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την δημιουργία ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος.
Παράλληλο τραπεζικό σύστημα σημαίνει…παράλληλο με τις 4 μεγάλες συστημικές τράπεζες.
Να σημειωθεί ότι την εξαγγελία την είχε κάνει ο Γιάννης Δραγασάκης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Το παράλληλο τραπεζικό σύστημα ουσιαστικά θα στηριζόταν στην Attica bank για την οποία δόθηκε μάχη για να ανακεφαλαιοποιηθεί – και τα κεφάλαια χάθηκαν – στην Αναπτυξιακή Τράπεζα και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Όλος αυτός ο σχεδιασμός απέτυχε πλήρως και οι αιτίες της αποτυχίας μπορούν να συνοψιστούν στα εξής βασικά στοιχεία
1)Η Attica bank δεν μπόρεσε να διαδραματίσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που ανέμενε η κυβέρνηση.
Η ανακεφαλαιοποίηση του 2015-2017 γιατί δύο χρόνια κράτησε η προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης…και συνεχίζεται δεν έχει αντιμετωπίσει τα σημαντικά NPEs που βαρύνουν τον ισολογισμό.
Μετά από αγωνιώδεις προσπάθειες υπουργών της κυβέρνησης συγκεντρώθηκαν κάποια κεφάλαια τα οποία ήταν μαθηματικώς βέβαια ότι θα χαθούν όπερ και εγένετο.
Το κεφαλαιακό ρίσκο στην Attica bank παραμένει, διαθέτει 1,36 δισεκ. NPEs, αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα δάνεια Καλογρίτσα 119 εκατ ευρώ και αντιμετωπίζει πρόβλημα και με το Artemis 1 την τιτλοποίηση των 1,31 δισεκ. ευρώ.
Η Attica bank ενώ υποστηρίχθηκε για να αποτελέσει πυλώνα του παράλληλου τραπεζικού συστήματος ο σχεδιασμός απέτυχε λόγω προβλημάτων και έλλειψης κεφαλαίων.
2)Η δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας επίσης αποτελεί ένα σχέδιο το οποίο θα παραμείνει ανολοκλήρωτο.
Το βασικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί στην Ελλάδα για να μπορέσει μια νέα τράπεζα να επιβιώσει είναι πως πρέπει να διαθέτει ισχυρά κεφάλαια, ικανό και αναγνωρισμένο management που να εμπνέει εμπιστοσύνη και για να μπορεί να προσελκύει καταθέσεις.
Η κυβέρνηση σχεδίασε πριν 2 χρόνια το παράλληλο τραπεζικό σύστημα όχι σε μια λογική αναπτυξιακή αλλά σε μια λογική υποστηρικτική των κυβερνητικών σχεδίων.
Δεν θα πούμε για να δίνει δάνεια στον Πολάκη ή σε κάθε υπουργό γιατί πολλοί βουλευτές σήμερα έχουν συνάψει δάνεια πάνω από 70 βουλευτές όλων των κομμάτων έχουν κάποιας μορφής δάνεια στις τράπεζες.

Το παράλληλο τραπεζικό σύστημα σχεδιάστηκε επίσης για να μπορέσει να αποφύγει τα ραντάρ του SSM με τους ελέγχους και την εποπτεία επίσης ανακόλουθο με την διεθνή τάση.
Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι οι τράπεζες είναι εμπιστοσύνη η οποία δεν χτίζεται με λόγια αλλά πολύ σοβαρότητα και πειθαρχία.
Το παράλληλο τραπεζικό σύστημα ως σχεδιασμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχει πλήρως αποτύχει, δεν κατάφερε καν να υλοποιηθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης