Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο σπίτι πίνουν οι Έλληνες τον καφέ της παρηγοριάς - Οι φόροι ρίχνουν την κατανάλωση και ανεβάζουν τις λαθραίες εισαγωγές

tags :
Στο σπίτι πίνουν οι Έλληνες τον καφέ της παρηγοριάς - Οι φόροι ρίχνουν την κατανάλωση και ανεβάζουν τις λαθραίες εισαγωγές
Στο σπίτι πίνουν οι Έλληνες τον καφέ της παρηγοριάς - Οι φόροι ρίχνουν την κατανάλωση και ανεβάζουν τις λαθραίες εισαγωγές
Το λαθρεμπόριο καφέ είναι το πρώτο σύμπτωμα από την επιβολή  Ειδικού Φόρου κατανάλωσης στον καφέ και το δεύτερο είναι η μείωση της κατανάλωσης με τα νοικοκυριά να σηκώνουν το βάρος της φορολογίας καθώς η τιμή του αυξήθηκε έως 30%.
Το κράτος έβαλε στα ταμεία του το πόσο των 122,7  εκατ. ευρώ το 2018 και 90,4 εκατ. ευρώ το 2017  πό τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.
Τα συνολικά κρατικά έσοδα ύψους  213,1 εκατ. ευρώ όμως δημιούργησαν το λαθρεμπόριο το οποίο αποτιμάται στο 10% της συνολικής αγοράς.
Στη Βόρεια Ελλάδα οι παράνομοι  διακινητές έχουν  ως έδρα τις γειτονικές χώρες, οι οποίοι κάνουν χρυσές δουλειές  καθώς  τροφοδοτούν αρκετές καφετέριες με αφορολόγητο καφέ.
Οι αποδέκτες του παράνομου καφέ όμως δεν διαμορφώνουν συνθήκες  ανταγωνισμού καθώς έτσι θα έδιναν στόχο στις αρμόδιες διωκτικές Αρχές.
Την καταγγελία γα λαθραίες εισαγωγές καφέ έκανε ο Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Καφέ, κ. Γιάννης Μπενόπουλος  μιλώντας σε σχετική εκδήλωση για την αγορά του καφέ μετά την επιβολή  του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
Το ετήσιος κόστος ανά νοικοκυριό  ανήλθε στα 45 ευρώ το χρόνο.
Ακόμη διπλασιάστηκε   το κόστος της πρώτης ύλης και συνέβαλε στην άνοδο των τιμών του καφέ από 10% έως 30%.
Το κόστος του καφέ ανά κιλό ενισχύθηκε κατά 25%.
Η τιμή του ωμού πράσινου καφέ ανατιμήθηκε κατά 2 ευρώ, κατά 3 ευρώ ο καβουρδισμένος  και  κατά 4 ευρώ ο στιγμιαίος.
Οι Έλληνες καταναλώνουν 5 δισεκατομμύρια κούπες το χρόνο.
Συνολικά  καταναλώνονται 40.000 τόνους εκ των οι 16.000  τόνοι σε καφετέριες και οι 24.000 τόνοι μέσα στο σπίτι.
Η μέση κατανάλωση φθάνει τις 510 κούπες το χρόνο, σε 3-4 κούπες την ημέρα και 1,6 κούπες την ημέρα.
Η συνολική αξία του καφέ που καταναλώνεται  στο σπίτι ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ και η αξία του καφέ εκτός σπιτιού αποτιμάται σε 3 δις. ευρώ με βάση τη τελική τιμή.
Στην κορυφή της κατανάλωσης είναι ο ελληνικός με μερίδιο αγοράς 32% της ακολουθεί ο στιγμιαίος καφές με 30% ο εσπρέσο με 28% και ο καφές φίλτρου με μερίδιο αγοράς με 10%
Η φορολογία  στον καφέ προκάλεσε τη μείωση κατά  6,8% του  όγκου των πωλήσεων  από τον Αύγουστο του 2015  μέχρι τον Ιούνιο του 2018.
Πτώση των πωλήσεων κατά 1,9%  σημειώθηκε το 2018  έναντι του 2017.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ κ. Γιάννης Μπενόπουλος θεωρεί ότι πρέπει να καταργηθεί ο  Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και τη ίδια στιγμή  διατύπωσε την ανησυχία ότι αρκετές  επιχειρήσεις δεν  θα αντέξουν  υπό το βάρος της  φορολογίας και πιθανόν να κατεβάσουν ρολά.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης