Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παράδοση - παραλαβή στο ΥΜΑΘ - Νοτοπούλου: Προστατεύσαμε τα εθνικά μας συμφέροντα - Χατζηγεωργίου: Νίκη της φιλίας η Συμφωνία των Πρεσπών

tags :
Παράδοση - παραλαβή στο ΥΜΑΘ - Νοτοπούλου: Προστατεύσαμε τα εθνικά μας συμφέροντα - Χατζηγεωργίου: Νίκη της φιλίας η Συμφωνία των Πρεσπών
Παράδοση - παραλαβή στο ΥΜΑΘ - Νοτοπούλου: Προστατεύσαμε τα εθνικά μας συμφέροντα - Χατζηγεωργίου: Νίκη της φιλίας η Συμφωνία των Πρεσπών
Σε κλίμα συγκίνησης έγινε η παράδοση-παραλαβή καθηκόντων στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης με την απερχόμενη, Κατερίνα Νοτοπούλου, και τη νέα υφυπουργό, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, να αναφέρονται στον ρόλο του υπουργείου και τη φροντίδα της κυβέρνησης για τους πολίτες της Βόρειας Ελλάδας, όπως και στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου, καθώς η κ. Νοτοπούλου θα είναι υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
«Είμαι υπερήφανη που κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο ΥΜΑΘ, που άλλοτε συντηρούσε αφηγήματα περί Μακεδονίας εν κινδύνω, βάλαμε σφραγίδα ειρήνης στα Βαλκάνια.
Προστατεύσαμε τα εθνικά μας συμφέροντα και αποκτήσαμε έναν σύμμαχο και φίλο, μέσα από μια έντιμη συμφωνία.
Η Μακεδονία και η Θράκη είναι πύλη ειρήνης και πόλος ανάπτυξης στα Βαλκάνια, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» επισήμανε η Κατερίνα Νοτοπούλου.

 Η πρώτη νίκη της φιλίας και της αλληλεγγύης στα ταλαιπωρημένα Βαλκάνια

Η Ελευθερία Χατζηγεωργίου αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας ότι «αποτέλεσε την πρώτη νίκη της φιλίας και της αλληλεγγύης στα ταλαιπωρημένα Βαλκάνια του μίσους και του εθνικισμού» και σημείωσε: «Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι εθνικές αναδιπλώσεις και οι πολιτισμική καχυποψία οδηγούν σε εντάσεις και διευρύνουν τα ρήγματα μεταξύ εθνών και πολιτισμών, εμείς ακολουθήσαμε έναν άλλο δρόμο.
Τον δρόμο του διαλόγου, της συνεννόησης και της κατανόησης.
Και καταφέραμε να δείξουμε ότι οι λαοί της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας μπορούν να οικοδομήσουν ένα μέλλον συνανάπτυξης και φιλίας».
Η Κατερίνα Νοτοπούλου ανακοίνωσε ότι εντός του Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το 1ο Διαβαλκανικό Φόρουμ Επιχειρηματικότητας και Υποδομών.
Επίσης, εντός του πρώτου εξαμήνου 2019, θα γίνει η ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας με έδρα την Θεσσαλονίκη και το ΥΜΑΘ και με σκοπό την προώθηση της αναπτυξιακής συνεργασίας στα Βαλκάνια.
           
 Το ΥΜΑΘ της εξωστρέφειας

«Δεν κλειστήκαμε στις επιβλητικές αίθουσες του Διοικητηρίου.
Δεν φοβηθήκαμε τις συνεργασίες.
Δεν επιλέξαμε διοικήσεις, με βάση την κομματική ταυτότητα.
Δεν φερθήκαμε στο ΥΜΑΘ σαν να είναι ένα πολιτικό μαγαζί.
Βάλαμε τέλος στις χρηματοδοτήσεις σε ημέτερους.
Μα, πάνω από όλα, δεν παρασυρθήκαμε σε λογικές εσωστρέφειας, αδράνειας και εφησυχασμού, επικαλούμενοι περιορισμένες αρμοδιότητες» είπε στην αρχή της ομιλίας της η κ. Νοτοπούλου, δίνοντας έτσι το στίγμα της πορείας που ακολούθησε τους μήνες που ήταν υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης.
«Αντίθετα, σε μια εποχή που πρακτικές εκφοβισμού απειλούν την κοινωνία μας, εμείς επιλέξαμε τις ανοιχτές πόρτες, τον διάλογο, τη συνεργασία» υπογράμμισε και απάντησε στους διάφορους «καλοθελητές», όπως τους αποκάλεσε, λέγοντας: «Όλο αυτό το διάστημα, παρά τα διάφορα που καλοθελητές συνειδητά διαστρέβλωναν, δεν λειτούργησα ούτε μια στιγμή ως κυβερνητικός τοπάρχης.
Αντίθετα, ενεργούσα διαρκώς ως εκπρόσωπος των ανθρώπων της Μακεδονίας και της Θράκης, της Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας για όλους και για όλες μας. Ανοίξαμε το ΥΜΑΘ σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη, σε κάθε νομό, σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, σε κάθε φορέα σε κάθε συλλογικότητα».
Για τον Αλέξη Τσίπρα είπε ότι «είναι ο μόνος πρωθυπουργός που έστρεψε το βλέμμα στις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων και των φορέων της Μακεδονίας και της Θράκης και σήμερα, η Μακεδονία και Θράκη ηγούνται της αναπτυξιακής προσπάθειας, τώρα που η χώρα βγήκε από τα δεσμά των μνημονίων».
       
Επενδυτικός προορισμός η Μακεδονία και η Θράκη

Όπως ανέφερε, από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα υλοποιήθηκαν στη Μακεδονία και τη Θράκη 13 επενδυτικά σχέδια. Δόθηκαν, δηλαδή, 16.576.384 ευρώ και 1.170.824 ευρώ ως φοροαπαλλαγή, ενώ δημιουργήθηκαν 553 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων 144 νέες, κι αυτή είναι η απόδειξη ότι η Βόρεια Ελλάδα έχει γίνει πλέον ένας επενδυτικός προορισμός.
Η Κατερίνα Νοτοπούλου παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία με το έργο που έγινε επί των ημερών της και αφορά τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών, ομάδων, τις εξελίξεις σχετικά με την ανάπλαση της ΔΕΘ, το Κυβερνείο, την ΕΥΑΘ, την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, τον καθαρισμό του Θερμαϊκού Κόλπου κ.α.
Υποδεχόμενη τη νέα υφυπουργό η Κατερίνα Νοτοπούλου μίλησε με θερμά λόγια για την Ελευθερία Χατζηγεωργίου και δήλωσε σίγουρη ότι θα έχει μια παραγωγική θητεία στο ΥΜΑΘ.
«Το τιμόνι του ΥΜΑΘ πλέον το κρατά η Ελευθερία Χατζηγεωργίου, μια νέα, μαχητική αποτελεσματική γυναίκα που θα τα υλοποιήσει με επιτυχία.
Με την Ελευθερία συναντηθήκαμε στους πρώτους κοινωνικούς αγώνες, αγωνιστήκαμε μαζί. Στη συνέχεια συνεργαστήκαμε άψογα» είπε χαρακτηριστικά.
Παίρνοντας τον λόγο η Ελευθερία Χατζηγεωργίου χαρακτήρισε «βαθιά τιμητική» την πρόταση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων για τη Βόρεια Ελλάδα.
«Για πάρα πολλά χρόνια η Βόρεια Ελλάδα, η Μακεδονία και η Θράκη αφέθηκαν στην τύχη τους, αφέθηκαν να μαραζώσουν» είπε και παρατήρησε: «Πάνω σε αυτό ακριβώς το υπόστρωμα της οικονομικής καχεξίας δημιουργήθηκε το εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη αντιδραστικών ιδεολογιών.
Διότι οι πολιτικές ηγεσίες της περιοχής μας, είτε στο επίπεδο της κεντρικής διοίκησης είτε στην αυτοδιοίκηση επέλεξαν να καλύψουν την ανικανότητα τους κάτω από το πέπλο του εθνικισμού. Δεν είχαν τίποτα απολύτως να αναδείξουν και ακριβώς γι αυτό επιδόθηκαν σε εμπόριο ενός κακώς εννοούμενου πατριωτισμού.
Επιδόθηκαν στην καλλιέργεια του μίσους, του εθνικισμού, της μισαλλοδοξίας. Ήταν ο μοναδικός τρόπος για να καταφέρουν να επιβιώσουν πολιτικά».
     
 Η Μακεδονία και η Θράκη αξίζουν καλύτερα

Στο σημείο αυτό η νέα υφυπουργός επισήμανε ότι «η Βόρεια Ελλάδα αξίζει καλύτερα, η Μακεδονία αξίζει καλύτερα, η Θράκη αξίζει καλύτερα» και δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για «να δώσουμε στη Βόρεια Ελλάδα αυτό που της αξίζει».
Τόνισε πως αυτή η προσπάθεια δεν ξεκινάει τώρα, αλλά από την αρχή της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρθηκε στα έργα που έχουν γίνει στην περιοχή και τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν και συνεχίζουν να εφαρμόζονται για τη μείωση της ανεργίας και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.
          
 Η εκλογική μάχη στον δήμο Θεσσαλονίκης για μια πόλη ανοιχτή και δημοκρατική

Κλείνοντας την ομιλία της η Κατερίνα Νοτοπούλου τόνισε πως από σήμερα στρέφει όλες τις δυνάμεις της, ως υποψήφια δήμαρχος, στη μάχη της αυτοδιοίκησης για να μείνει η Θεσσαλονίκη πόλη ανοιχτή και δημοκρατική.
«Για να γίνει επιτέλους η Θεσσαλονίκη κέντρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ο αγώνας που δώσαμε όλο αυτό το διάστημα για να πετύχουμε τους στόχους μας δυνάμωσε.
Οι αντίξοες συνθήκες μας ωρίμασαν και οι πολεμική αυτών που θέλουν τον τόπο να παραμένει στο τέλμα που τον είχαν φέρει, μας πεισμώνει» είπε και συνέχισε: «Η παραγωγή έργου, τα ορατά και απτά αποτελέσματα στα μάτια και τις ζωές των πολλών είναι που έχουν αξία. Αυτά φέρνουν το χαμόγελο στα χείλη των ανθρώπων.
Αυτή είναι η δική μου αντίληψη για τα δημόσια πράγματα. Και έτσι θα συνεχίσω.
Σήμερα λοιπόν καλώ τη Θεσσαλονίκη να προχωρήσουμε μαζί, να σχεδιάσουμε μαζί, να δουλέψουμε μαζί. Να χαμογελάσουμε στο τέλος αυτής της διαδρομής, όλοι μαζί».
Η Ελευθερία Χατζηγεωργίου είπε ότι η δουλειά της Κατερίνας Νοτοπούλου στο ΥΜΑΘ είναι υποδειγματική, τίμησε τη θέση με συνέπεια και αίσθηση καθήκοντος .
Όσο για τον αγώνα που καλείται να δώσει ως υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης σημείωσε πως αυτός έχει μια τεράστια συμβολική και πολιτική σημασία.
«Διότι η Θεσσαλονίκη πρέπει να συνεχίσει να είναι φάρος ανεκτικότητας, αλληλεγγύης και προόδου», εξήγησε και πρόσθεσε: «Οι προοδευτικές δυνάμεις της πόλης οφείλουν συσπειρωμένες και χωρίς αποκλεισμούς να συνεχίσουν τη μάχη απέναντι στις δυνάμεις της συντήρησης και της αντίδρασης που ξυπνάνε σε όλους και σε όλες μας μνήμες από σκοτεινές εποχές. Από τις εποχές που στην πόλη μας κυριαρχούσαν τα θεσμικά και παραθεσμικά δίκτυα της διαπλοκής.
Όπου κυριαρχούσε ο διχασμός και η αδιαφορία για τις ανάγκες και τα συμφέροντα των πολιτών» είπε για να καταλήξει:
«Δεν πρέπει λοιπόν να επιτρέψουμε την επιστροφή αυτού του καθεστώτος της παρακμής και του εκφυλισμού.
Πρέπει όλοι και όλες να δώσουμε αυτή τη μάχη με αισιοδοξία και θέληση. Για να είναι η Θεσσαλονίκη μια πόλη πρότυπο δημοκρατίας και προόδου».
Μετά την ολοκλήρωση της τελετής παράδοσης-παραλαβής η νέα υφυπουργός και η απερχόμενη αντάλλαξαν χειραψίες με τους εκπροσώπους τοπικών αρχών και φορέων που παραβρέθηκαν και δέχθηκαν ευχές.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης