Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Καλογρίτσας: Τον «φούσκωσαν» με δάνεια... και τώρα τον εγκαταλείπουν

tags :
Καλογρίτσας: Τον «φούσκωσαν» με δάνεια... και τώρα τον εγκαταλείπουν
Καλογρίτσας: Τον «φούσκωσαν» με δάνεια και τώρα τον εγκαταλείπουν
Αν κάποιος παρακολουθήσει τα μεγέθη της Τοξότης του κ. Χρήστου Καλογρίτσα δεν έχει παρά να διαπιστώσει ότι στο τέλος του 2014 και πριν αλλάξει η κυβέρνηση ο συνολικός δανεισμός του ήταν μόλις 14 εκατ. ευρώ  μέγεθος που φαντάζει λογικό για μια εταιρία με έσοδα 26 εκατ. ευρώ εκείνη τη χρονιά.
Το 2015 όμως αρχίζει ο ξέφρενος δανειακός καλπασμός χωρίς αυτό να έχει αντίκτυπο στην πορεία της εταιρίας για να φτάσουμε σήμερα να μιλάμε για δάνεια που υπερβαίνουν τα 120 εκατ. ευρώ μόνο στην Τράπεζα Αττικής.
Όλως συμπωματικώς η εκτίναξη των δανείων Καλογρίτσα ξεκινά με την αλλαγή κυβέρνησης και το ρόλο του χρηματοδότη αναλαμβάνει η Αττικής με κριτήρια τα οποία μάλλον ξεπερνούν τη σφαίρα της τραπεζικής λογικής όπως αποτυπώνεται στο αρχικό πόρισμα εσωτερικού ελέγχου που αποκάλυψε το bankingnews.
Μέσα σε αυτό το διάστημα ο κ. Καλογρίτσας υπό τις κυβερνητικές ευλογίες εμφανίζεται ως υποψήφιος για τις τηλεοπτικές άδειες αλλά χωρίς να πάρει άδεια (τελικά η διαδικασία ακυρώθηκε από το ΣτΕ) γιατί δεν είχε τη δυνατότητα αλλά η παρουσία του εξυπηρέτησε τις κυβερνητικές φιλοδοξίες να ανέβει στα ύψη το τίμημα.
Ταυτόχρονα εμφανίστηκε ως ο χρηματοδότης και ιδιοκτήτης της εφημερίδας Documento από την οποία σχετικά γρήγορα αποχώρησε.
Όμως όλα αυτά ίσως να μην είχαν τελικά και ιδιαίτερο κόστος για τον κ. Καλογρίτσα αλλά το μείζον ερώτημα είναι πως η εταιρία δανείστηκε και πως τα δάνεια έφθασαν σε δυσθεώρητα ύψη χωρίς η εταιρία να λάβει μεγάλα έργα που θα απαιτούσαν χρηματοδότηση.
Για την ακρίβεια τα έργα δόθηκαν από το Υπουργείο Υποδομών του κ. Σπίρτζη κουμπάρου του κ. Καλογρίτσα αλλά στο τέλος ο όμιλος Καλογρίτσα δεν τα εκτελεί.
Δόθηκαν μάλιστα όταν κατά το πόρισμα της Τράπεζας Αττικής είχαν αρχίσει να γίνονται νομικές ενέργειες που δεν δικαιολογούν την ανάληψη δημοσίων έργων.
Το γιατί δεν μπορεί να εξηγηθεί με τη λογική αλλά μπορεί να δημιουργηθούν διάφορες εικασίες όταν κάποιος δει την κατάληξη δηλαδή του ποιος θα κατασκευάσει ή στη συνέχεια ανέλαβε να κατασκευάσει τα συγκεκριμένα έργα.
Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Καλογρίτσας αισθάνεται πλέον πολύ πιεσμένος καθώς βλέπει ότι τα περιθώρια ελιγμών στενεύουν καθώς οι παλιοί του φίλοι μεταξύ των οποίων και ο κουμπάρος του Υπουργός Υποδομών ο κ. Σπίρτζης τον εγκαταλείπουν.
Έχει όπλα να αμυνθεί;
Αυτό είναι άγνωστο και το κλειδί ίσως είναι οι ισολογισμοί των εταιριών του που δεν έχουν δημοσιευτεί όπου θα υπάρχει μια ένδειξη που ακριβώς πήγαν τα 100 και πλέον εκατ. ευρώ που δανείστηκε την τριετία 2015-2017.
Το βέβαιο είναι πως ο κ. Καλογρίτσας έχει παρελθόν και εμπειρία και γνωρίζει πως σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν.
Αλλά παρά τις πιέσεις που έχει δεχθεί όλα τα χρόνια που δραστηριοποιείται στην αγορά των κατασκευών έχει αποδειχτεί πολύ σκληρός για να πεθάνει.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης