Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Ένα ευρωκοινοβούλιο πιο διαφοροποιημένο από ποτέ

tags :
Le Monde: Ένα ευρωκοινοβούλιο πιο διαφοροποιημένο από ποτέ
Le Monde: Ένα ευρωκοινοβούλιο πιο διαφοροποιημένο από ποτέ
Οπαδοί της εθνικής κυριαρχίας και ευρωφοβικοί θα σημειώσουν άνοδο τον Μάιο του 2019 χωρίς όμως να μπορούν να αποτελέσουν πλειοψηφίες, εκτιμά η γαλλική Le Monde.
Έχουν αρχίσει και δημοσιοποιούνται πολλές προβολές της κατανομής των εδρών για τις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του Ινστιτούτο Kantar για το ευρωκοινοβούλιο, προβλέπει έτσι ότι καμία ομάδα δεν θα είναι σε θέση να λάβει πάνω από 200 έδρες (από τις 705). Στην πρώτη θέση, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν θα πρέπει να υπολογίζει πάνω από 183 βουλευτές έναντι 217, που έχει στο παρόν ευρωκοινοβούλιο. Μια άλλη πρόβλεψη, του ανεξάρτητου Poll of Polls, προβλέπει 177 έδρες για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Πίσω από αυτό η σειρά των κομμάτων θα παραμείνει όπως στο παρόν ευρωκοινοβούλιο.
Μολονότι υποφέρουν από μεγάλες απώλειες στην ευρωπαϊκή σκηνή, οι σοσιαλδημοκράτες θα παραμείνουν δεύτερο κόμμα με 133 (Poll of Polls) ή 135 (Kantar) έδρες έναντι 186 στην παρούσα βουλή.
Οι Φιλελεύθεροι θα είναι τρίτοι με 95 έδρες χάρη στην κατά το πιθανότερο σύνδεσή τους με τους γύρω στους γύρω στους 20 βουλευτές του γαλλικού LRM.
Επίσης χάρη στο Brexit, που θα μειώσει αυτόματα τη δύναμη των οπαδών της "κυριαρχίας" του βρετανικού, κυρίως, ECR, οι οποίοι, εκτός εκπλήξεως, δεν θα ξαναβρεθούν στα έδρανα του ευρωκοινοβουλίου.
Οι διάφορες ομάδες αριστερών ριζοσπαστών, οικολόγων ή ακροδεξιών θα λάβουν όλοι μαζί γύρω στις 50 έδρες.
Οι προβλέψεις αυτές θα πρέπει όμως, αναφέρεται, να διαβάζονται με ιδιαίτερη προσοχή.
Τα αποτελέσματα βασίζονται κυρίως στα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών -δεν υπάρχει πραγματική πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση- και οι ομάδες κομμάτων μπορεί να ανατραπούν μετά τις εκλογές. Το Πολωνικό υπερσυντηρητικό Κόμμα PIS, στην εξουσία, για παράδειγμα, έχει έλθει, χωρίς αποτέλεσμα προς το παρόν, σε επαφές με το Λαϊκό Κόμμα.
Άλλες υποθέσεις, περισσότερο ή λιγότερο πιθανές: To Κίνημα των 5 αστέρων να προσχωρήσει στο ECR, ή οι Πράσινοι να λάβουν κάποιους Iταλούς βουλευτές από το Κίνημα των 5 Αστέρων. Ενώ πολλοί μιλούν για αυτό πάντως, μια πλειοψηφία ευρωσκεπτικιστών ακροδεξιών μοιάζει σχετικά απίθανη. Μια έρευνα του Συμβουλίου δίνει σε μια γκάμα κομμάτων από τη Χρυσή Αυγή της Ελλάδας μέχρι το Κίνημα των 5 Αστέρων περνώντας από την M. Lepen και τον D. Enian, 132 έδρες.
Ακόμα και αν προσθέσουμε τα δεξιά κόμματα που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί τελευταία, όπως το Fidesz του Orban ή το PIS δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις 197 έδρες, μακριά δηλαδή από την πλειοψηφία των 353 εδρών. Αυτό δεν αποκλείει όμως την περίπτωση η γνώμη τους να βαραίνει πλέον καθοριστικά στις αποφάσεις ενός θεσμού, στον οποίο οι συμμαχίες διαμορφώνονται και αναδιαμορφώνονται ανάλογα με το θέμα προς ψήφιση, εκτιμά η Le Monde.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης