Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προβληματισμός στην ΝΔ - Εκλογές τον Οκτώβριο με άλυτα τα τραπεζικά προβλήματα θα φθείρουν γρήγορα την νέα κυβέρνηση

tags :
Προβληματισμός στην ΝΔ - Εκλογές τον Οκτώβριο με άλυτα τα τραπεζικά προβλήματα θα φθείρουν γρήγορα την νέα κυβέρνηση
Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να παραλάβει άλυτα προβλήματα στις τράπεζες και να ακολουθήσει μόνο την δυναμική ή αδράνεια των πραγμάτων θα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες.
«Η ΝΔ θα ήταν σκόπιμο να μην καλλιεργήσει ακραία υψηλές προσδοκίες για την διακυβέρνηση της καθώς επενδυτές και κοινωνία θα περιμένουν πολλά και θα απογοητευτούν γρήγορα εάν τα προβλήματα εγκλωβίσουν την κυβέρνηση της ΝΔ σε καθοδικό σπιράλ» αναφέρει έμπειρος εν ενεργεία πολιτικός της κεντροδεξιάς.
Υποστηρίζει ότι στην ΝΔ επικρατεί προβληματισμός σε δύο βασικά μέτωπα στα εσωκομματικά και στο τι οικονομία, τράπεζες θα παραλάβουν.
Στα εσωκομματικά υπάρχουν διάφορες τάσεις και η προς το κέντρο μετατόπιση δεν φαίνεται να αρέσει στο παραδοσιακό τμήμα της ΝΔ που έχει δεξιές καταβολές.
Όμως ενώ τα εσωκομματικά μπορεί να αφορούν μια μικρή μερίδα πολιτικών και πολιτευτών τα φλέγοντα ζητήματα στην ελληνική οικονομία είναι καίρια.
Όσοι σχετίζονται με την οικονομία και έχουν επισκεφθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μέλλοντα πρωθυπουργό του έχουν αναφέρει να προσέξει τις ελληνικές τράπεζες.
Οι τράπεζες μπορεί να είναι το διαβατήριο της πολιτικής επιτυχίας της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, μπορεί να είναι και το εισιτήριο της αποτυχίας, της φθοράς και της γρήγορης απογοήτευσης της κοινωνίας.
Η τωρινή κυβέρνηση επιχειρεί με ορισμένες λύσεις να αντιμετωπίσει το τραπεζικό πρόβλημα αλλά το πιθανότερο είναι ότι οι λύσεις αυτές θα εφαρμοστούν από την νέα κυβέρνηση.
Ο νέος διάδοχος νόμος Κατσέλη έχει πολλά κενά, ο SSM έχει διατυπώσει πολλές αντιρρήσεις με κυριότερη την έλλειψη ισονομίας και δικαιοσύνης, δεν μπορεί να επιβραβεύεται ο ασυνεπής δανειολήπτης εις βάρος του συνεπούς.
Η ΝΔ και ο Μητσοτάκης ανέδειξαν αυτή την παράμετρο, κάποια στιγμή το σύστημα θα πρέπει να στηρίξει και τους συνεπείς πολίτες.
Τα παρουσιαζόμενα μοντέλα συλλογικής λύσης όπως το APS ή Ιταλικό μοντέλο και η πρόταση της ΤτΕ βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο.
Η πρόταση της ΤτΕ δεν μπορεί να εφαρμοστεί, επιχειρησιακά είναι νεκρή.
Όμως και το Ιταλικό μοντέλο μέχρι να πάρει την τελική του μορφή θα πάρει χρόνο στο καλό σενάριο μέσα Απριλίου 2019.
Όμως οι λύσεις αυτές αντιμετωπίζουν το πρόβλημα μερικώς όχι καθολικά.
Το βασικό ζήτημα είναι ότι ακόμη και τα 83 δισεκ. NPEs μειωθούν στα 63 δισεκ. πάλι θα υπάρχει ένας μεγάλος πυρήνας προβλήματος.
Η πιο καθαρή λύση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι οι αυξήσεις κεφαλαίου τις οποίες ούτε το δημόσιο, ούτε οι βασικοί ιδιώτες μέτοχοι υποστηρίζουν.
Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να παραλάβει άλυτα προβλήματα στις τράπεζες και να ακολουθήσει μόνο την δυναμική ή αδράνεια των πραγμάτων θα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες.
Θα πρέπει να παρουσιάσει λύσεις για τις τράπεζες καθώς ανάταξη των τραπεζών θα σηματοδοτήσει και την πολιτική ισχυροποίηση της κυβέρνησης της ΝΔ.
Επίσης ομόλογα και αγορές μετοχών πρέπει να ανακάμψουν για να δείξουν ότι οι επενδυτές εμπιστεύονται την οικονομική πολιτική της ΝΔ, οι προκλήσεις είναι πολλές πάντως…
Δεν θα υπάρχουν περιθώρια για λάθη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης