Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Cavusoglu: Συζητήσαμε με την Ελλάδα για όλα - Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας στο Αιγαίο

Cavusoglu: Συζητήσαμε με την Ελλάδα για όλα - Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας στο Αιγαίο
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών διεμήνυσε για ακόμα μία φορά ότι η Άγκυρα θα διαφυλάξει τα δικαιώματα της στο Αιγαίο
Σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας προχώρησε η Άγκυρα, λίγες ημέρες μάλιστα μετά τη συνάντηση του πρωθυπουγού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, στην Άγκυρα.
«Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα μας στο Αιγαίο» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu και συμπλήρωσε «με την Ελλάδα έχουμε συζητήσει για όλα τα ζητήματα».
Ο ίδιος υποστήριξε μάλιστα ότι υπάρχει λύση για την εκτόνωση της έντασης στην περιοχή.
Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε και στις γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου τονίζοντας ότι και τα δύο γεωτρύπανα, ο Πορθητής και το DeepSea Metro-1, θα πραγματοποιήσουν έρευνες φυσικού αερίου και πετρελαίου στα νότια της Κύπρου.
«Θα ξεκινήσουμε γεωτρήσεις σε εκείνη την περιοχή.
Γίνονται όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες, πραγματοποιούνται σεισμικές έρευνες και θα προβούμε σε γεώτρηση στοχευμένα στα σημεία που έχουμε εντοπίσει», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Το κυπριακό

Ο Cavusoglu αναφέρθηκε και στο κυπριακό τονίζοντας: «Η ε/κ πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί με την τ/κ πλευρά την εξουσία, την οικονομία και τις αρμοδιότητες.
Τώρα, αν δεν αποφασίσουμε πρώτα τί θα συζητήσουμε, δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε ξανά διαπραγματεύσεις.
Δεν θα περιμένουμε αιωνίως, εάν η ε/κ πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί τίποτα με την τ/κ πλευρά.
Εμείς θα κινηθούμε αναλόγως».

Η άσκηση «γαλάζια πατρίδα»

Εν τω μεταξύ, έντονη ανησυχία προκαλεί η νέα άσκηση της Τουρκίας «Γαλάζια πατρίδα», που όπως έχουν εξαγγείλει οι τουρκικές αρχές θα διεξαχθεί από τις 27/2 έως 8/3 από την Μαύρη Θάλασσα –Αιγαίο μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο.
Πρόκειται για κίνηση επίδειξης δύναμης που ανακοινώθηκε λίγες ημέρες μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Άγκυρα και ενώ αναμένεται νέος γύρος διπλωματικών κινήσεων για το Κυπριακό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης