Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα 3 «αγκάθια» στο σχέδιο προστασίας της α' κατοικίας - Αλλαγές θα ζητήσουν οι θεσμοί

tags :
Τα 3 «αγκάθια» στο σχέδιο προστασίας της α' κατοικίας - Αλλαγές θα ζητήσουν οι θεσμοί
Το σίγουρο είναι πως από την πλευρά των θεσμών θα ζητηθούν αλλαγές
Σε συζητήσεις βρίσκονται θεσμοί και κυβέρνηση για την τύχη του σχεδίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Καλά πληροφορημένη πηγή ανέφερε στο bankingnews.gr πως το θέμα βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση και το σίγουρο είναι πως από την πλευρά των θεσμών θα ζητηθούν αλλαγές.
Οι αλλαγές αυτές θα πρέπει να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή εάν η κυβέρνηση θέλει να κερδίσει και το στοίχημα της  εκταμίευσης της πρώτης δόσης από τα ΑNFAs για την οποία θα αποφασίσουν οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης στις 11 Μάρτιου αλλά και να ενσωματωθεί ως θετική εξέλιξη στην δεύτερη μεταπρογραμματικη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία θα ανακοινωθεί την επόμενη Τέταρτη.
Τα αγκάθια στο εν λόγω σχέδιο τα οποία εντοπίζονται είναι τρία σύμφωνα με τις πληροφορίες.
Νούμερο ένα στο οποίο διαφωνούν οι θεσμοί είναι πως δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης στο εν λόγω σχέδιο το οποίο θα είναι διάδοχος του νόμου Κατσέλη.
Οι θεσμοί ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση το χρονικό πλαίσιο της ισχύoς του εν λόγω σχεδίου καθώς δεν επιθυμούν την μόνιμη ύπαρξη ενός νόμου περί προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Νούμερο δυο αγκάθι για τους θεσμούς είναι πως το σχέδιο το οποίο έχει καταρτιστεί σύμφωνα με περιλαμβάνει γενναιόδωρα κριτήρια επιλεξιμότητας.
Δηλαδή υπάρχουν ενστάσεις τόσο στα εισοδηματικά κριτήρια όσο στα περιουσιακά κριτήρια.
Το σχέδιο προβλέπει 12.500 για τον άγαμο και για το ζευγάρι στα 21.000, προσαυξανόμενο κατά 5.000 για κάθε παιδί  μέχρι τα τρία ,με ανώτατη δηλαδή κάλυψη τα 36.000 ευρώ.
Ενώ η προστατευόμενη αντικειμενική αξία προβλέπεται στις 250.000 ευρώ.
Άρα οι θεσμοί πρόκειται να ζητήσουν χαμηλότερα όρια τόσο στην προστατευόμενη αντικειμενική αξία αλλά και στο εισόδημα των δικαιούχων.
Οι θεσμοί φοβούνται πως γενναιόδωρα κριτήρια μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα στρατιά  νέων  δικαιούχων.
Το τρίτο αγκάθι το οποίο επισημαίνουν οι θεσμοί είναι πως πρέπει να διασφαλιστεί πως η κρατική ενίσχυσή η οποία προβλέπεται και φτάνει τα 50 εκατομμύρια ετησίως για κάθε συστημική τράπεζα να έχει πρώτα την έγκριση της DG Comp.
 
Αθανασία Ακρίβου
akribouathanasia@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης