Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Οι χώρες μέλη ενέκριναν μεταρρύθμιση των κανόνων για το copyright

tags :
ΕΕ: Οι χώρες μέλη ενέκριναν μεταρρύθμιση των κανόνων για το copyright
Στην έγκριση μιας αναθεώρησης των κανόνων για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (copyright), προχώρησαν οι χώρες - μέλη της ΕΕ
Στην έγκριση μιας αναθεώρησης των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (copyright), προχώρησαν σήμερα (20/2/2019) οι χώρες - μέλη του μπλοκ, σε μια εξέλιξη που αναμένεται να εξαναγκάσει την Google και το Facebook να πληρώνουν τους εκδότες για ειδησεογραφικά αποσπάσματα κειμένων και να φιλτράρουν προστατευμένο από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας περιεχόμενο στο You Tube ή στο Instagram.
Μια πλειονότητα διπλωματών της ΕΕ συμφώνησαν για την αναθεώρηση, ενώ η Φινλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Πολωνία αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τη συμφωνία και δύο χώρες μέλη της ΕΕ τήρησαν αποχή.
Διαπραγματευτές από τις χώρες της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σφράγισαν μια συμφωνία την περασμένη εβδομάδα, δύο χρόνια μετά τις αλλαγές που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό να προστατευθεί η πολιτιστική κληρονομιά της Ένωσης και να διασφαλιστεί μια δίκαιη αμοιβή για τους εκδότες, τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και τους καλλιτέχνες.
Η Ρουμανία, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, ανέφερε με tweet πως η συμφωνία για το copyright εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Οι χώρες που διαφώνησαν υποστήριξαν πως οι προτεινόμενες αλλαγές μπορεί να εμποδίσουν την καινοτομία και να πλήξουν την ανταγωνιστικότητα της Ένωσης στην ψηφιακή αγορά.
«Λυπούμαστε που η Οδηγία δεν επιτυγχάνει τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην προστασία των κατόχων δικαιωμάτων και στα συμφέροντα των πολιτών και των εταιριών της ΕΕ», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους.
Το επόμενο στάδιο στη διαδικασία είναι μια ψηφοφορία στην αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα την οποία θα ακολουθήσει μια ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο είτε τον ερχόμενο μήνα είτε στις αρχές Απριλίου προκειμένου οι αλλαγές να καταστούν νόμος.
Βάσει της αναθεώρησης, η Google και άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες θα υπογράφουν συμφωνίες για χορήγηση άδειας με κατόχους δικαιωμάτων όπως μουσικούς, καλλιτέχνες , συγγραφείς, εκδότες και δημοσιογράφους ώστε το προϊόν της εργασίας τους να μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαδικτυακά.
Το You Tube της Google και το Instagram του Facebook καθώς και άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει να εγκαταστήσουν φίλτρα που θα εμποδίζουν τους χρήστες από το να μεταφορτώνουν υλικό με κατοχυρωμένα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
Η Google, η οποία είχε ασκήσει μεγάλη πίεση εναντίον της αναθεώρησης, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να αποσύρει την Google News από την Ευρώπη, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα μελετήσει το κείμενο προτού αποφασίσει τα επόμενα βήματά της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης