Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Μπουτάν, ένα χαρούμενο έθνος

tags :
ΔΝΤ: Μπουτάν, ένα χαρούμενο έθνος
Άρθρο αναλυτών του ΔΝΤ για το Μπουτάν
Στην ευτυχισμένη ζωή των πολιτών του Μπουτάν αναφέρεται σε άρθρο του (αρθρογράφοι: Sriram Balasubramanian and Paul Cashin) το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), με χαρακτηριστικό τίτλο «Don’t Worry, Be Happy».
«Ψηλά στα ανατολικά Ιμαλάια μεταξύ Ινδίας και Κίνας και με περίπου 735.000 κατοίκους, το Μπουτάν είναι μια μοναδική χώρα όσον αφορά τόσο τη γεωγραφία όσο και την κοινωνία.
Αποδεικνύεται ότι το Μπουτάν διαθέτει, επίσης, μια μοναδική προσέγγιση στη χάραξη πολιτικής», σχολιάζει το Ταμείο, επικαλούμενο τις σχετικές έρευνες.
Όπως αναφέρεται, από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης του Μπουτάν ενσωμάτωσε τις δοξασίες της βουδιστικής φιλοσοφίας και της ολιστικής ανάπτυξης, η οποία έχει στον πυρήνα της τις λειτουργίες της διατήρησης του περιβάλλοντος και τονίζει το ρόλο της ευτυχίας και της συλλογικής ευημερίας στις ζωές των λαών.
Το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε από περίπου 400 δολάρια το 1980 σε περίπου 2.800 δολάρια το 2016.
Επίσης, η μέτρηση της ευτυχίας στο Μπουτάν μέσω του δείκτη GNH (Gross National Happiness) δείχνει, επίσης, μια βελτίωση, αν και πολύ πιο μέτρια.
Στην έρευνα του 2015, περίπου το 51% των ανδρών χαρακτηρίζονται ως «ευτυχισμένοι» ή «εξαιρετικά ευτυχισμένοι», σε σύγκριση με μόνο το 39% των γυναικών.
Αναλυτικά, τα διαγράμματα:



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης