Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε 60 ημέρες θα πληρώνονται οι αγρότες για τα προϊόντα τους που δίνουν σε εμπόρους και στη βιομηχανία

tags :
Σε 60 ημέρες θα πληρώνονται οι αγρότες για τα προϊόντα τους που δίνουν σε εμπόρους και στη βιομηχανία
Σε 60 ημέρες θα πληρώνονται οι αγρότες για τα προϊόντα τους που δίνουν σε εμπόρους και στη βιομηχανία
Τέλος οι αυθαίρετες ημερομηνίες πληρωμών από τους εμπόρους και τη βιομηχανία έναντι των παραγωγών και αγροτών που μέχρι σήμερα έδιναν τα προϊόντα τους και δεν ήξεραν  πότε θα πληρωθούν.
Όμως η αγορά είχε επιβάλλει τους δικούς της κανόνες σε βάρος των παραγωγών με την πλειοψηφία των εμπόρων να καταβάλει τα χρήματά μετά από 10 και 12 μήνες.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Αραχωβίτης  με κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 453/Β 15/2/2019 εξασφαλίζει ότι οι παραγωγοί νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων θα πληρώνονται σε 60 ημέρες ενώ μέχρι τώρα το καθεστώς πληρωμών «επαφίονταν» στον πατριωτισμό των εμπόρων της βιομηχανίας και των αλυσίδων σούπερ μάρκετ που κατέβαλλαν τα χρήματα σε διάστημα  άνω των 90 ημερών και κάποιοι έφθαναν και τους 12 μήνες.
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που πλέον είναι νόμος το κράτους το τιμολόγιο  του παραγωγού θα εξοφλείται σε 60 ημέρες.
Η καινοτομία της απόφασης είναι ότι θα παρακολουθείται το τιμολόγιο  που δεν εξοφλείται σε 60 ημέρες.
Η διαδικασία διασφαλίζεται πλήρως καθώς τα τιμολόγια θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΑΤ ( www. minagric.gr) με τη χρήση των εξατομικευμένων κωδικών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων μέσω της εφαρμογής taxis net.
Η υποβολή της αίτησης δημιουργεί ευθύνες της δήλωσης του ν.1599/1986 και επιφέρει νομικές συνέπειες σε όσους υποβάλουν λανθασμένα στοιχεία .
Μετά την είσοδο της εφαρμογής ο «έμπορος» έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης των απαιτήσεων των παραγωγών που απορρέουν από τα τιμολόγια και αφορούν τις μεταξύ  τους συναλλαγές.
Από την επομένη της ημερομηνίας έκδοσης του τιμολογίου έως και την 60η ημέρα ο έμπορος έχει τη δυνατότητα να σημάνει την καταχώρηση με την οποία δεν συμφωνεί με τη συμπλήρωση κειμένου τεκμηρίωσης προς άμεση ενημέρωση του εκάστοτε  συναλλασσόμενου παραγωγού προκείμενου ο δεύτερος να προβεί σε διορθωτικές αλλαγές ή ακόμη και στη διαγραφή κατά το επιτρεπτό χρονικό διάστημα.
Οι αγρότες μέχρι την 51 ημέρα μπορούν να προχωρήσουν σε διορθώσεις του τιμολογίου  στην πλατφόρμα.
Στο χρονικό διάστημα από την 61ημέρα μέχρι την70ημέρα από την επομένη ημέρα έκδοσης του τιμολογίου οι αντισυμβαλλόμενοι έχουν διαμέσου της εφαρμογής ο μεν παραγωγός μπορεί να σημάνει ότι το τιμολόγιο ως μη εξοφλημένο.
Επιπλέον έχει τη δυνατότητα να αναρτά τα στοιχεία που αποδεικνύουν την μη καταβολή. Σε περίπτωση αμφισβήτησης του ιοχυρισμού περί μη εξόφλησης δίνεται και στις δύο πλευρές η δυνατότητα να εκθέσουν άπαξ τους ισχυρισμούς  τους και να αναρτήσουν τα σχετικά αποδεικτικά τους μέσα. Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπεται πρόστιμο στα επίπεδα του 15% της αξίας του τιμολογίου που δεν αποπληρώνεται σε 60  ημέρες.   

 

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews,gr    
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης